Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Ulitý start. Co znamená pojem Ulitý start z kategorie Sport?

Co je Ulitý start?

Co znamená termín Ulitý start? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Ulitý start je označení případu, kdy závodník vyrazí ze startovní čáry ještě před signálem ke startu. Jde o velmi časté provinění proti pravidlům hlavně ve sportovních rychlostních disciplínách. Nejčastěji se ulitý start vyskytuje v běžeckých disciplínách na krátkých tratích, v dráhové cyklistice nebo plavání. Ulitému startu při závodech na nejvyšší úrovni brání starty ze startovacích boxů. Ulitý start je trestán penalizací, která může být v různých odvětvích sportů odlišná. Většinou se jedná o napomenutí, při opakované provinění může být závodník diskvalifikován.
Při sprintu bývá závodník diskvalifikován již po prvním prohřešku. Tuto přísnost způsobilo úmyslné zpoždění na startu především u méně úspěšných závodníků a následných zpoždění startu. To, zda se jednalo o ulití, sledují elektronická čidla, která se nacházejí ve startovních blocích. Lehká atletika kvalifikuje jako ulitý start reakci pod jednu desetinu vteřiny. Lidské tělo tak rychlé reflexy nemá, takže je jasné, že k pohybu došlo ještě před signálem ke startu. Penalizace procházela historickými proměnami až k současné podobě.


Co je to Ulitý start? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Ulitý start. Co znamená pojem Ulitý start z kategorie Sport?

Snažíme se, aby všechny informace byly správné, úplné a aktuální, ale někdy se může stát, že se objeví nějaká nepřesnost. Děkujeme za pochopení. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Pojem Ulitý start se nachází v kategorii sport

Klíčová slova: přesný význam, terminologie, sport, informace, odborné názvosloví, co je to Ulitý start?, heslo, formulace, odborný výraz, vysvětlení, co to je, definice, Ulitý start, slovník, terminus technicus, lexikon, wiki, názvosloví


Pojem Ulitý start je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Ulitý start? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Ulitý start je situace, kdy závodník vystartuje před startovním signálem. Je to jeden z nejčastějších prohřešků proti pravidlům v některých rychlostních sportovních disciplínách. Jedná se nejčastěji o běžecké disciplíny na krátkých tratích (do 200 m), plavání a disciplíny dráhové cyklistiky. Na závodech nejvyšší úrovně dráhové cyklistiky se při pevném startu startuje ze startovacích boxů a předčasný start tak není možný. Při letmém startu je pak ekvivalentem nadhození předního kola při průjezdu startovní čárou (např. disciplína 200m).
Za ulití startu následuje penalizace. Ta je samozřejmě odlišná v různých sportovních odvětvích. Nejhorším možným postihem je diskvalifikace ze závodu, té většinou předchází napomínání.

Další informační zdroje

Zkusit najít pojem Ulitý start ve vyhledávači Qwant

Vyhledat termín Ulitý start ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít pojem Ulitý start ve Wikislovníku

Vyhledat pojem Ulitý start na Google.cz

Zkusit najít termín Ulitý start ve Wikizdrojích

Hledat slovo Ulitý start ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Ulitý start například ve fulltextu Yahoo.com, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Nyní už nejspíš víte co je to Ulitý start? resp. jaký je přesný význam slova Ulitý start? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ulitý start, odpověď na dotaz co je to Ulitý start?. Víte např. kdo to je Hňup? Znáte a víte kdo je Aleksi Šedo? Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. v závislosti na oboru a kontextu. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je sport. Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, slovníková hesla, významy slov, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Tip nejen pro milovníky zvířátek. Pěkné tapety na plochu vašeho počítače.