Co je to?
Definice výrazu Státní smutek. Co znamená odborný pojem Státní smutek z kategorie Politika?

Co je Státní smutek?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Státní smutek?

Státní smutek se vyhlašuje v případě, že zemře významná osobnost, která byla velmi důležitá pro stát nebo se o něj významným způsobem zasloužila. Je vyhlašován také k uctění těch, kdo byli obětmi velkých tragických událostí.
Státní smutek může vyhlásit vláda nebo hlava státu. Historicky se tento akt nazýval dvorní či zemský smutek, šlo o úmrtí panovníka nebo nějaké významné osobnosti. V té době se rušila veřejná vystoupení, divadelní představení a obecně zábavy jako takové. Zvonily kostelní zvony, vlajky byly spuštěny na půl žerdi, důstojníci a státní úředníci měli na ruce černou pásku. V současnosti u nás rozhoduje o vyhlášení státního smutku vláda a státní vlajky jsou v tento den spuštěny na půl žerdi.


Co je to Státní smutek? Význam slova, termín, Definice výrazu Státní smutek. Co znamená odborný pojem Státní smutek z kategorie Politika?

Provozovatel neručí za aktuálnost a přesnost informací v textech. Text napsán pro Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Státní smutek můžete samozřejmě sdílet s ostatními na Pinterestu, Facebooku nebo Twitteru.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Pojem Státní smutek je v sekci politika

Klíčová slova: informace, přesný význam, definice, pojem, slovo, význam slova, význam pojmu, formulace, slovník, odborný výraz, popis, Státní smutek, terminologie, synonymum, odborné názvosloví, heslo, wiki, terminus technicus


Pojem Státní smutek je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Státní smutek?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Státní smutek je vyhlašován při příležitosti úmrtí nějaké pro stát významné osobnosti nebo k uctění obětí velké tragédie. O jeho vyhlášení rozhoduje obvykle hlava státu nebo vláda.
Dříve se vyhlašoval tzv. zemský smutek nebo dvorní smutek, pokud zemřel panovník, případně při úmrtí nějaké výjimečné osobnosti. Bývala zrušena všechna divadelní představení a jiné zábavy, vlajky vlály na půl žerdi, kostelní zvony zvonily a státní úředníci a důstojníci nosili černé pásky.

Hledejte výraz Státní smutek v dalších zdrojích

Vyhledat výraz Státní smutek ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Státní smutek ve Wikimedia Commons

Zkusit najít pojem Státní smutek ve Wikizdrojích

Zkusit najít Státní smutek ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat výraz Státní smutek ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat slovo Státní smutek ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Státní smutek například v evropském vyhledávači Qwant, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve videích na Youtube nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr z nejčastěji hledaných slov

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku co je to Státní smutek? resp. jaká je definice slova Státní smutek? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Státní smutek, odpověď na dotaz co je to Státní smutek?. Víte např. kdo to je Bára Hrzánová? Znáte a víte kdo je Leona Gyöngyösi? Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. podle různých oborů. Zkuste proto vyhledávání nebo se podívejte do jiných kategorií než je politika. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na přesné vysvětlení slov, zajímavosti, popisy termínů, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, významy slov s názvem Co Je To?.

Ať jste chodec, cyklistika nebo automobilista, měl byste znát dopravní značky a jejich význam.