Co je to?
Odborný výraz, definice slova Junta. Co znamená slovo Junta z kategorie Politika?

Co je Junta?

Co znamená pojem, definice termínu Junta?

Junta je pojem užívaný především v zemích s převahou španělsky a portugalsky mluvících obyvatel. V latině toto slovo znamenalo spojení, sloučení, v nynější praxi jde o komisi, výbor nebo radu.
Portugalci tento termín používají pro obecní radu, většinou je však vládní částí nebo dokonce celou vládou. Historicky vychází junta z původních útvarů vytvořených ve Španělsku. Měly představovat administrativní vládu v době španělské války za nezávislost proti Napoleonovi. Později se pojem používal spíše pro označování vlád v latinskoamerických zemích.


Co je to Junta? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Junta. Co znamená slovo Junta z kategorie Politika?

Texty mohou obsahovat chyby, nepřesnosti nebo překlepy. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na sociálních sítích Twitter, Facebook, Pinterest a Reddit.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Pojem Junta patří do kategorie politika

Klíčová slova: odborné názvosloví, význam slova, názvosloví, synonymum, definice, wiki, slovo, definice pojmu, vysvětlení, informace, politika, odborný výraz, Junta, co je to Junta?, terminus technicus, formulace, co to je, popis


Pojem Junta je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Junta? Výraz, definice slova z Wikipedie

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Termín junta ([chunta], z latinského juncta, či jungere – spojovat, dávat dohromady, slučovat) má ve španělsky a portugalsky mluvících zemích význam rady, komise, či výboru. V Portugalsku je takto označována obecní rada (Junta de Freguesia). Junta může být součástí vlády, nebo ji představovat. Princip junty vychází z „prvních“ junt, které byly vytvořeny na území Španělska, jako forma administrativního řízení proti Napoleonovi během Španělské války za nezávislost. S historií 20. století jsou junty většinou spojovány s krátkodobou formou státní vlády v Latinské Americe.
Vládní junta může být jakkoli ideologicky zaměřená, od levicové vlády, přes liberální, konzervativní juntu, až po nacionální. Junta, jejíž členové jsou vysocí představitelé z řad armády, je nazývána vojenská junta a je založená na vojenství a považována za jistou formu vojenské diktatury.

Pro více informací o heslu Junta zkuste navštívit tyto odkazy

Vyhledat heslo Junta ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat slovo Junta ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Junta ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Junta na Youtube

Zkusit najít pojem Junta ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít pojem Junta ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Junta například ve fulltextu Yahoo.com, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v evropském vyhledávači Qwant, ve Wikislovníku nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Často hledaná hesla, odborné termíny, pojmy, slova

Nyní již víte jaký je význam slova Junta? resp. jaká je definice termínu Junta? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Junta, odpověď na dotaz co je to Junta?. Víte např. kdo to je David Švehlík? Znáte a víte kdo je Ernest Gellner? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Doporučujeme vám hledat v jiných sekcích (než politika). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Senát, junta, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího zajímavosti, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, slovníková hesla, významy slov, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Píše se správně pýr nebo pír? A co to vůbec je? Pokud nevíte, podívejte se na stránku sem.