Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Junta. Co znamená pojem Junta z kategorie Politika?

Co je Junta?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Junta?

Junta je pojem užívaný především v zemích s převahou španělsky a portugalsky mluvících obyvatel. V latině toto slovo znamenalo spojení, sloučení, v nynější praxi jde o komisi, výbor nebo radu.
Portugalci tento termín používají pro obecní radu, většinou je však vládní částí nebo dokonce celou vládou. Historicky vychází junta z původních útvarů vytvořených ve Španělsku. Měly představovat administrativní vládu v době španělské války za nezávislost proti Napoleonovi. Později se pojem používal spíše pro označování vlád v latinskoamerických zemích.


Co je to Junta? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Junta. Co znamená pojem Junta z kategorie Politika?

Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Zaujalo vás slovo, termín Junta? Potom se o definici podělte s kamarády na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Termín Junta se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: wiki, slovo, terminologie, význam slova, lexikon, heslo, názvosloví, odborný výraz, odborné názvosloví, popis, politika, Junta, definice, přesný výraz, význam, synonymum, informace, vysvětlení


Pojem Junta je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o heslu Junta dozvíte následující

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Termín junta ([chunta], z latinského juncta, či jungere – spojovat, dávat dohromady, slučovat) má ve španělsky a portugalsky mluvících zemích význam rady, komise, či výboru. V Portugalsku je takto označována obecní rada (Junta de Freguesia). Junta může být součástí vlády, nebo ji představovat. Princip junty vychází z „prvních“ junt, které byly vytvořeny na území Španělska, jako forma administrativního řízení proti Napoleonovi během Španělské války za nezávislost. S historií 20. století jsou junty většinou spojovány s krátkodobou formou státní vlády v Latinské Americe.
Vládní junta může být jakkoli ideologicky zaměřená, od levicové vlády, přes liberální, konzervativní juntu, až po nacionální. Junta, jejíž členové jsou vysocí představitelé z řad armády, je nazývána vojenská junta a je založená na vojenství a považována za jistou formu vojenské diktatury.

Internetové odkazy na vyhledávače

Zkusit najít slovo Junta na Google.cz

Najít výraz Junta ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat videa s názvem Junta na Youtube

Hledat slovo Junta ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat termín Junta ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít pojem Junta ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Junta například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Google překladači, v evropském vyhledávači Qwant, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v Lingea slovnících.

Podívejte se také na tyto odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Z předchozího textu jste se dozvěděli co znamená Junta? resp. co znamená výraz Junta? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Junta, odpověď na dotaz co je to Junta?. Víte např. kdo to je Sandra Nováková? Znáte a víte kdo je Ernest Gellner? Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. podle toho o jaký obor se jedná. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než politika. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Takový typ textu je distribuován pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího slovníková hesla, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, významy slov s názvem Co Je To?.

Píše se správně pýr nebo pír? A co to vůbec je? Pokud nevíte, podívejte se na stránku sem.