Co je to?
Definice výrazu, termínu Emisní povolenka. Co znamená odborný pojem Emisní povolenka z kategorie Politika?

Co je Emisní povolenka?

Co znamená pojem, slovo, definice termínu Emisní povolenka?

Emisní povolenka vznikla v roce 2005 a jedná se o určitou daň za to, že je znečišťováno životní prostředí. Jde o emisní kvóty na vypouštění skleníkových plynů určené Kjótským protokolem. Povolenka znamená jednu tunu CO2 či oxidu dusného nebo perfluorovaných uhlovodíků, které jsou vypouštěny do ovzduší. Držitel emisní povolenky je tedy oprávněn vypustit do ovzduší jednu tunu těchto emisí. Jedná se o nástroj ke snížení emisí, který je nutný vzhledem ke změnám klimatu a oteplování Země.
Cílem emisních povolenek je postupná likvidace vysoce emisních zdrojů energie, například uhlí. Je podnětem pro firmy a země k tomu, aby investovaly do takových technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Ceny za emisní povolenky totiž zvedají výrobní náklady a tím i ceny výrobků a služeb, čímž je snížena konkurenceschopnost majitelů povolenek. Emisních povolenek je pouze omezené množství. Vydává je Evropská unie.


Co je to Emisní povolenka? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Emisní povolenka. Co znamená odborný pojem Emisní povolenka z kategorie Politika?

Neručíme za aktuálnost a správnost uvedených informací, chyby vyhrazeny. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Sdílejte uvedený text s jinými osobami na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Termín Emisní povolenka je v kategorii politika

Klíčová slova: odborný výraz, význam slova, Emisní povolenka, popis, pojem, politika, vysvětlení, heslo, formulace, přesný význam, informace, slovo, co je to Emisní povolenka?, co znamená, co to je, termín, synonymum, terminus technicus


Pojem Emisní povolenka je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Emisní povolenka? Definice slova, termínu z projektu Wikipedia

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Emisní povolenky (a obchodování s nimi) jsou nástroje, které vytvořila Evropská unie, aby mohla splnit svůj závazek snížení emisí skleníkových plynů vyplývající z Kjótského protokolu. Evropská komise stanovuje celkový objem skleníkových plynů, který mohou vyprodukovat jednotlivé členské státy EU, a při svém rozhodování vychází z tzv. uhlíkové náročnosti jednotlivých národních ekonomik. Státy EU rozdělí mezi producenty skleníkových plynů emisní povolenky a na energetických burzách v Evropě je zprostředkován nákup a prodej emisních povolenek za tržní ceny. Ve stávající podobě funguje systém emisních povolenek od roku 2005. Jejich cena ale prudce klesla, což prakticky přivodilo krach trhu s povolenkami. V průběhu roku 2017 ale EU odsouhlasila reformu systému prodeje povolenek a cena začala od té doby prudce růst, což mimo jiné vede ke zdražování cen elektřiny na energetických burzách. Nadbytečné povolenky jsou stahovány z trhu, aby ceny povolenek nebyly nízké a motivovaly velké znečišťovatele k hledání ekologičtějších řešení.

Internetové odkazy na vyhledávače

Vyhledat termín Emisní povolenka na Google obrázcích

Vyhledat termín Emisní povolenka na Google.cz

Hledat videa s názvem Emisní povolenka na Youtube

Najít heslo Emisní povolenka ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít pojem Emisní povolenka ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít slovo Emisní povolenka ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Emisní povolenka například ve vyhledávači Seznam.cz, v projektu slovnik.cz, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v evropském vyhledávači Qwant nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Vybrané termíny, slova, pojmy

Na stránce jste se mohli dozvědět: co znamená Emisní povolenka? resp. co je to Emisní povolenka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Emisní povolenka, odpověď na dotaz co je to Emisní povolenka?. Víte např. kdo to je Fajnšmekr? Znáte a víte kdo je Katalin Novák? Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. podle toho o jaký obor se jedná. Radíme proto zkusit hledat pojem Emisní povolenka v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je politika. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Takový typ textu je distribuován pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla, významy slov, zajímavosti, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Tip nejen pro milovníky zvířátek. Pěkné tapety na plochu vašeho počítače.