Co je to?
Odborný výraz, definice slova Elita. Co znamená slovo Elita z kategorie Politika?

Co je Elita?

Co znamená termín Elita? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Elita je pojem, který se používá k označení skupiny jedinců, kteří se vyznačují vysokou úrovní schopností, dovedností nebo prestiže ve svém konkrétním oboru či společenském prostředí. Tato skupina lidí je často vnímána jako vysoce kvalifikovaná, zkušená a úspěšná ve srovnání s ostatními členy společnosti. Definice elity může být subjektivní a měnit se v závislosti na kontextu a společenském prostředí. To, kdo je považován za elitu, se být odlišné v různých kulturách a dobách. Elita může existovat ve různých oblastech, jako je například politika, obchod, věda, umění, sport, armáda nebo akademický svět. V každé oblasti se elita skládá z těch jedinců, kteří dosáhli nejvyšších úrovní výkonu a odbornosti a mají vliv na rozhodování a směřování dané oblasti. Členové elity často disponují výjimečnými schopnostmi, vzděláním, talentem, odbornými znalostmi a často také mají přístup k příležitostem a zdrojům, které jim umožňují dosahovat úspěchu. Jejich postavení v elitě bývá založeno na individuálních úspěších, ale také na schopnosti vytvářet kontakty s dalšími členy společnosti a navazovat s nimi vztahy.
Elita může mít významný vliv na společnost a může ovlivňovat politická, ekonomická a kulturní rozhodnutí. Někteří lidé mohou vnímat elitu pozitivně jako skupinu, která přináší inovace, vzdělání a pokrok do společnosti. Na druhou stranu mohou být elity také kritizovány za to, že udržují nerovnosti a privilegia a nezastupují zájmy širšího spektra obyvatelstva.


Co je to Elita? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Elita. Co znamená slovo Elita z kategorie Politika?

Informace jsou bez jakékoliv záruky, neručíme za faktickou správnost, aktuálnost a jazykovou přesnost uvedených informací. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Tento text (Elita) můžete sdílet s přáteli na sociálních sítích jako je Facebook, Pinterest, Síť X nebo Reddit. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Pojem Elita patří do kategorie politika

Klíčová slova: co je to Elita?, wiki, termín, politika, pojem, vysvětlení, lexikon, slovo, názvosloví, terminologie, definice, význam pojmu, heslo, co znamená, Elita, význam slova, přesný význam, co to je


Pojem Elita je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Elita? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Elita (z francouzského élite = výkvět, elita) je společenskovědní termín, označující kategorie osob, které v určitém systému či subsystému zaujímají vedoucí nebo jinou významnou úlohu, a to díky svým individuálním vlastnostem (osobnosti), profesionálním kvalitám či sociálnímu postavení.
Původně bylo tohoto termínu užíváno v souvislosti s předměty a výrobky vysoké kvality, až na přelomu 18. a 19. století jím začaly být označovány vysoce postavené společenské skupiny.
Jako elitismus je označován přístup k politice a historii, který tvrdí, že společnosti jsou vždy ovládány menšinou (elitou), která činí hlavní rozhodování ve společnosti a soustřeďuje moc ve svých rukou. Termínu „elitistický“ je někdy užíváno s pejorativním nádechem k označení názorů propagujících výhody menšiny na úkor většiny.

Více informací o slovu Elita doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Hledat termín Elita ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat termín Elita ve vyhledávači Qwant

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Elita ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít výraz Elita na Google.cz

Hledat frázi Elita ve Wikislovníku

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Elita ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Elita například ve Wikizdrojích, v projektu slovnik.cz, ve ruském vyhledávači Yandex, ve fulltextu Yahoo.com nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodná hesla, významy slov, odborných termíny, výrazy a pojmy

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku jaký je význam slova Elita? resp. jaká je definice slova Elita? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Elita, odpověď na dotaz co je to Elita?. Víte např. kdo to je Češtinář? Znáte a víte kdo je Janet Jackson? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Proto případně zapátrejte i v jiných kategoriích (než politika). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, tajemnice, elita, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na významy slov, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Znáte zkratky POV, SJM nebo FTW? Tyto a dalších 1000 jiných zkratek naleznete zde.