Co je to?
Odborný výraz, definice slova Azyl. Co znamená slovo Azyl z kategorie Politika?

Co je Azyl?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Azyl?

Azyl čili útočiště je pojem pocházející z řečtiny. Jde o formu právní ochrany, která se vztahuje na takového cizince, který ve své vlasti (kde žil nebo byl občanem státu) nemohl zůstat, protože se oprávněně obával pronásledování.
Pronásledován může být z různých důvodů, například pro svou rasu, náboženství, politických názorů, sexuálního zaměření, příslušnost k určité sociální skupině apod. Azyl je ovšem udělen jen tehdy, jestliže jsou postoje žadatele legitimní.


Co je to Azyl? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Azyl. Co znamená slovo Azyl z kategorie Politika?

Texty mohou obsahovat chyby. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Tento text (Azyl) můžete sdílet s přáteli na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Pojem Azyl patří do kategorie politika

Klíčová slova: terminus technicus, formulace, heslo, politika, informace, pojem, synonymum, lexikon, terminologie, politika, slovo, názvosloví, vysvětlení, popis, význam pojmu, definice, přesný výraz, slovník


Pojem Azyl je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Azyl píše následující

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Azyl (z řec. asylon, útočiště) je právní ochrana uprchlého cizince, který ve státě, jehož je státním občanem nebo kde bydlel (pokud jde o osobu bez státního občanství), má opodstatněné obavy z pronásledování, z rasových, náboženských nebo národnostních důvodů, z důvodů sexuální orientace či zdravotního stavu, kvůli zastávání určitých politických názorů či hlásání těchto názorů, přičemž tyto postoje jsou hodnoceny jako legitimní (např. ne nutně propagace nacismu), pro biologickou příbuznost s nějakou osobou nebo kvůli příslušnosti k určitému sociálnímu agregátu (např. náhodní svědci zločinů proti lidskosti) či sociální skupině, která nemá charakter zločinecké organizace, kvůli svému zvláštnímu tělesnému či jinému znamení, jež by mohlo být spojováno s nebezpečnými předsudky (např. pověry o čarodějnictví v rovníkové Africe), obává se výkonu soudně či jinak uloženého trestu, jenž je hodnocen jako nepřiměřeně přísný, exemplární trest či jako trest nehumánní (např. z pohledu mnoha států trest smrti), nebo možnosti, že takový trest bude uložen, a vzhledem k těmto obavám se nechce nebo nemůže vrátit zpět do svého domovského státu. Právo na azyl neodvisí od toho, zda důvody předjímané perzekuce jsou skutečné, či jen domnělé (např. odsouzení ve vykonstruovaném procesu za účast na smyšlené činnosti neexistující sabotážní skupiny).

Další informační zdroje o slovu Azyl

Vyhledat výraz Azyl ve Wikislovníku

Vyhledat slovo Azyl ve vyhledávači Qwant

Vyhledat heslo Azyl ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Azyl ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít heslo Azyl ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít Azyl ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Azyl například v Microsoft Bing, v projektu slovnik.cz, ve ruském vyhledávači Yandex, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Google překladači.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit jaký je význam slova Azyl? resp. co se přesně ukrývá za slovem Azyl? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Azyl, odpověď na dotaz co je to Azyl?. Víte např. kdo to je Archanděl Gabriel? Znáte a víte kdo je Regina Řandová? Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v politika. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Král, azyl, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu internetového projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, významy slov, slovníková hesla, popisy termínů, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená zkratka HPP, JOP nebo EIA? Odpověď můžete získat zde.