Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Neoklasicismus. Co znamená pojem Neoklasicismus z kategorie Kultura?

Co je Neoklasicismus?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Neoklasicismus

Neoklasicismus nebo novoklasicismus je souhrnný název pro celou řadu estetických a uměleckých projevů a směřování, které byly v umění, hudbě i literatuře výrazné především na konci 19. a začátku 20. století. Základem neoklasicismu byla kázeň a řád, logika v myšlení i výrazu, zdůrazňován byl intelekt. V oblasti hudby bylo využíváno prvků hudby z předcházejících období, především baroka a klasicizmu.
V literatuře se autoři vraceli k antice, využití tehdejších témat, žánr a forem, pokud se vztahovaly k možnosti vyjádření pohledu na současný svět i společnost. Ve výtvarném umění šlo především o rozvíjení zásad klasicistních, což se projevilo především v architektuře. V malířství se neoklasicismus projevil o něco později, v druhé polovině 19. století a v první čtvrtině století 20. Neoklasicismus byl značně populární, byl reakcí na předcházející rychlejší střídání slohů. Nabízel dojem trvání na dlouhou dobu, solidnost a nadčasovost a díla nebyla pouze prostá a účelová.

Co je to Neoklasicismus? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Neoklasicismus. Co znamená pojem Neoklasicismus z kategorie Kultura?

Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Text vytvořen pro Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Termín Neoklasicismus se nachází v kategorii kultura

Klíčová slova: kultura, slovník, popis, přesný výraz, kultura, terminologie, přesný význam, definice pojmu, synonymum, pojem, heslo, vysvětlení, terminus technicus, co znamená, lexikon, co je to Neoklasicismus?, definice, Neoklasicismus


Pojem Neoklasicismus je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o heslu Neoklasicismus dozvíte následující

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Neoklasicismus či novoklasicismus je v architektuře a ve výtvarném umění třetí vlna klasicismu čili návratu ke klasické římské a řecké architektuře. Ve střední Evropě se objevuje od 60. let 19. století jako dekorativní sloh veřejných budov a pak i městských obytných domů a v rozvolněné podobě se vracel i během 20. století. Také v malířství a v hudbě se umělci, kteří hledali nějaký nový a pevnější řád, označují jako „neoklasicistní“.

Více informací o slovu Neoklasicismus doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Hledat pojem Neoklasicismus na Google.cz

Vyhledat slovo Neoklasicismus ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat slovo Neoklasicismus ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít Neoklasicismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít výraz Neoklasicismus ve Wikislovníku

Vyhledat výraz Neoklasicismus ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Neoklasicismus například ve vyhledávači Seznam.cz, v Google překladači, ve Wikizdrojích, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku co znamená Neoklasicismus? resp. jaký je význam slova Neoklasicismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Neoklasicismus, odpověď na dotaz co je to Neoklasicismus?. Víte např. kdo to je Horymír? Znáte a víte kdo je Adriana Sobotová? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. v různých oborech lidské činnosti. Pokuste se najít termín Neoklasicismus i v jiné kategorii než v kultura. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů, významy slov s názvem Co Je To?.

V čem se skrývá lidská moudrost? Přeci v citátech slavných osobností. Vážně i nevážně míněné citáty o ženách i zdraví.