Co je to?
Definice odborného termínu, slova Art deco. Co znamená pojem Art deco z kategorie Kultura?

Co je Art deco?

Co znamená pojem, definice termínu Art deco?

Art deco je název univerzálního stylu dekorativního charakteru, rozšířeného hlavně ve 20. a 30. letech 20. století. Prosadil se především v řemeslné a průmyslové výrobě. Zahrnuje prvky více směrů, zvláště secese, futurizmu a kubizmu. Zemí původu je Francie, kdy na začátku 20. století vládly prvky secese, výrazné barvy a jednoduché linie. K secesním prvkům se začaly přidávat další modernistické rysy a styly, hlavně kubizmus.
Art deco se v různých zemích vyvíjelo odlišně, zvláště v naší krajině se profilovalo svérázně jako národní dekorativizmus čili české art deco. Zpočátku byl tento styl považován za luxusní, takže se o něj zajímali hlavně movití lidé, ale postupně se stal velmi oblíbeným i v širší veřejnosti. Začal se vyrábět masově a rozšířil se do dalších oblastí. Ve stylu art deco vznikaly běžně užívané předměty, pro které byl typický vysoký lesk, jednoduchost a čistá barevnost. Významný vliv měla také na architekturu, automobilizmus nebo grafická díla s výrazným písmem, barvami a silnými konturami.

Co je to Art deco? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Art deco. Co znamená pojem Art deco z kategorie Kultura?

Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Pojem Art deco patří do sekce kultura

Klíčová slova: vysvětlení, popis, lexikon, kultura, význam pojmu, informace, odborný výraz, Art deco, kultura, co to je, co znamená, wiki, co je to Art deco?, slovník, definice, přesný výraz, pojem, terminus technicus


Pojem Art deco je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Art deco? Výraz, definice slova z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Art deco je univerzální dekorativní styl, který se rozšířil především v Evropě a v USA ve 20. a 30. letech dvacátého století v průmyslu a řemesle. Nese rysy mnoha směrů, především kubismu, futurismu a secese.
Vznik tohoto stylu sahá do začátku 20. století, kdy byla ve Francii značně rozšířena secese – se svými jednoduchými liniemi a křiklavou barevností. Vedle secese se začaly v architektuře prosazovat modernistické tendence a v umění nové moderní styly – především kubismus.
Tyto trendy a jisté „šílení“ společnosti vším moderním (což bylo do určité míry ovlivněno novými vynálezy a rozvojem průmyslu) se skloubily v novém stylu, jež se poprvé prezentoval v roce 1925 v Paříži, ve které se konala v témže roce výstava dekorativního umění (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et industriels Modernes). Na této výstavě byly vystavovány užité předměty ovlivněny modernismem.

Další zdroje informací o slovu Art deco

Hledat slovo Art deco na Google.cz

Vyhledat slovo Art deco ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít Art deco ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat heslo Art deco ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít pojem Art deco ve vyhledávači Qwant

Hledat slovo Art deco na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Art deco například ve videích na Youtube, v Lingea slovnících, ve vyhledávači Seznam.cz, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr z náhodných odborných pojmů, hesel, termínů

Teď už víte co je to Art deco? resp. co označuje slovo Art deco? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Art deco, odpověď na dotaz co je to Art deco?. Víte např. kdo to je Mystik? Znáte a víte kdo je Ondřej Kepka? Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. podle různých oborů. Zkuste hledat odborný výraz Art deco i v jiné sekci než je kategorie kultura. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.

Náš tip. Seznam textových blahopřání ke sňatku, k výročí nebo k narozeninám.