Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Art deco. Co znamená pojem Art deco z kategorie Kultura?

Co je Art deco?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Art deco?

Art deco je název univerzálního stylu dekorativního charakteru, rozšířeného hlavně ve 20. a 30. letech 20. století. Prosadil se především v řemeslné a průmyslové výrobě. Zahrnuje prvky více směrů, zvláště secese, futurizmu a kubizmu. Zemí původu je Francie, kdy na začátku 20. století vládly prvky secese, výrazné barvy a jednoduché linie. K secesním prvkům se začaly přidávat další modernistické rysy a styly, hlavně kubizmus.
Art deco se v různých zemích vyvíjelo odlišně, zvláště v naší krajině se profilovalo svérázně jako národní dekorativizmus čili české art deco. Zpočátku byl tento styl považován za luxusní, takže se o něj zajímali hlavně movití lidé, ale postupně se stal velmi oblíbeným i v širší veřejnosti. Začal se vyrábět masově a rozšířil se do dalších oblastí. Ve stylu art deco vznikaly běžně užívané předměty, pro které byl typický vysoký lesk, jednoduchost a čistá barevnost. Významný vliv měla také na architekturu, automobilizmus nebo grafická díla s výrazným písmem, barvami a silnými konturami.

Co je to Art deco? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Art deco. Co znamená pojem Art deco z kategorie Kultura?

Neručíme za pravdivost poskytovaných informací. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Sdílejte text pojmu Art deco s vašimi kamarády, známými a přáteli na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Heslo Art deco se nachází v kategorii kultura

Klíčová slova: termín, terminologie, slovo, lexikon, přesný význam, odborný výraz, význam slova, formulace, kultura, wiki, význam, informace, heslo, definice pojmu, terminus technicus, odborné názvosloví, slovník, vysvětlení


Pojem Art deco je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Art deco? Definice slova, termínu z Wikipedie

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Art deco je univerzální dekorativní styl, který se rozšířil především v Evropě a v USA ve 20. a 30. letech dvacátého století v průmyslu a řemesle. Nese rysy mnoha směrů, především kubismu, futurismu a secese.
Vznik tohoto stylu sahá do začátku 20. století, kdy byla ve Francii značně rozšířena secese – se svými jednoduchými liniemi a křiklavou barevností. Vedle secese se začaly v architektuře prosazovat modernistické tendence a v umění nové moderní styly – především kubismus.
Tyto trendy a jisté „šílení“ společnosti vším moderním (což bylo do určité míry ovlivněno novými vynálezy a rozvojem průmyslu) se skloubily v novém stylu, jež se poprvé prezentoval v roce 1925 v Paříži, ve které se konala v témže roce výstava dekorativního umění (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et industriels Modernes). Na této výstavě byly vystavovány užité předměty ovlivněny modernismem.

Další možné informační zdroje

Vyhledat termín Art deco ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat videa s názvem Art deco na Youtube

Najít slovo Art deco ve Wikislovníku

Zkusit najít výraz Art deco na Google.cz

Hledat frázi Art deco ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Art deco ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Art deco například v evropském vyhledávači Qwant, v Lingea slovnících, v metavyhledávači Info.com, ve fulltextu Yahoo.com nebo v projektu slovnik.cz.

Jaké pojmy, odborné termíny a hesla lidé hledají?

Na stránce jste se mohli dozvědět: co to je Art deco? resp. co je to Art deco? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Art deco, odpověď na dotaz co je to Art deco?. Víte např. kdo to je Jiří Kajínek? Znáte a víte kdo je Ondřej Kepka? Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Pojmy mohou mít různé významy vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Vyzkoušet tak můžete i příslušná homonyma a synonyma v jiných sekcích než kultura. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, Historické muzeum, art deco, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, musíme vám poděkovat za návštívení internetového slovníku, který shromažďuje významy slov, zajímavosti, slovníková hesla, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Náš tip. Seznam textových blahopřání ke sňatku, k výročí nebo k narozeninám.