Co je to?
Odborný výraz, definice slova Lockdown. Co znamená slovo Lockdown z kategorie Politika?

Co je Lockdown?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Lockdown

Lockdown je pojem z angličtiny. Doslovný překlad znamená uzavření či uzamčení. Používá se ve významu plošné karantény, jde tedy o omezení nebo přímo zákaz volného pohybu osob mimo místo bydliště, uzavření společnosti a ekonomiky. Jde o dočasné omezení, požadavek, aby lidé pokud možno zůstali doma, aby omezili specifická rizika jak pro sebe, tak pro své okolí. Může jít o uzavření určité oblasti. Užívá se s cílem bránit šíření pandemie nebo epidemie.
Pojem lockdown se užívá běžně v souvislosti s pandemií covid-19, když se uzavírají celé státy. Pojem však pochází z oblasti vězeňských pravidel, kdy se jako lockdown označuje dočasné uzamčení vězňů v celách, což má fungovat jako bezpečnostní opatření. Lidé, předměty ani informace tak nemohou opustit určenou oblast. Pojem se užívá i jinde – k ochraně lidí uvnitř nějakého zařízení nebo v oblasti výpočetních systémů jako ochrana před hrozbou. Lockdown může být preventivní nebo nouzový. Preventivní slouží ke snížení rizika, nouzový v bezprostředním ohrožení života.


Co je to Lockdown? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Lockdown. Co znamená slovo Lockdown z kategorie Politika?

Pakliže jste v textech objevili chyby, tak se nebojte nám napsat. Budeme vám vděčni za jakoukoliv zpětnou vazbu.Text vytvořen pro server Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na Pinterestu, Redditu, Twitteru anebo na Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo Lockdown patří do kategorie politika

Klíčová slova: názvosloví, politika, formulace, terminus technicus, lexikon, popis, co je to Lockdown?, definice pojmu, význam, přesný význam, význam slova, vysvětlení, význam pojmu, odborný výraz, co to je, terminologie, odborné názvosloví, synonymum


Pojem Lockdown je v kategorii politika, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu Lockdown můžete dozvědět následující

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Lockdown (z angličtiny), uzamčení, uzávěra, hromadná karanténa, celostátní karanténa, plošná karanténa či zákaz volného pohybu osob, uzavření ekonomiky a společnosti je dočasný požadavek, aby lidé zůstali tam, kde jsou (doma), obvykle kvůli specifickým rizikům pro sebe nebo pro ostatní (pokud se do té doby mohli volně pohybovat). Pojem „zůstat doma“ se často používá pro uzamčení, která ovlivňují určitou oblast, spíše než pro konkrétní místa. Často je spojeno s omezeními veřejného života s cílem zabránit epidemii nebo pandemii.

Další možné informační zdroje

Zkusit najít heslo Lockdown ve vyhledávači Yandex

Vyhledat slovo Lockdown na Google obrázcích

Vyhledat heslo Lockdown ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Lockdown na Youtube

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Lockdown ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít slovo Lockdown ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Lockdown například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, v Microsoft Bing, ve fulltextu Yahoo.com nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Teďka už zajisté víte jaký je přesný význam slova Lockdown? resp. co vlastně znamená slovo Lockdown? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Lockdown, odpověď na dotaz co je to Lockdown?. Víte např. kdo to je Šachista? Znáte a víte kdo je Žaneta Peřinová? Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je politika. Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, musíme vám poděkovat za návštívení internetového slovníku, který shromažďuje přesné vysvětlení slov, popisy termínů, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Chcete se dozvědět kdo slaví svátek (jmeniny) na Slovensku, v Polsku, Německu nebo v České republice? Pak se podívejte na web obsahující kalendář svátků.