Co je to?
Odborný výraz, definice slova Parkour. Co znamená pojem Parkour z kategorie Sport?

Co je Parkour?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Parkour

Parkour je v současnosti jedním z nejmladších sportů. Důraz je kladen na elegantní pohyb, lehkost a pocity volnosti. Jde však o sportovní výkon, přesun z jednoho místa na druhé probíhá elegantně a vynaložené úsilí není příliš viditelné. Při tomto umění pohybu se využívají přeskoky, salta, flipy a další gymnastické prvky. Využívají se různé schopnosti lidského těla. Parkour se dá provozovat všude, stačí objevit místo, kde jsou překážky, a zvolit způsob jejich překonání. Může se jednat jak o venko , tak o město. V přírodě jde například o kmeny, kameny, větve, skalky a podobně, ve městě zase o zábradlí, schody, zídky, stříšky a podobně.
Parkouristi se nazývají také traceuři a traceurky. Parkour vznikl ve Francii a byl definován jako druh pohybu, při kterém se co nejúčinněji přemisťuje lidské tělo, krásně, lehce a s co nejmenší výdejem energie a maximálním nasazením fyzických sil i mentálních schopností člověka. Vznik a následný rozvoj je připisován Davidu Bellovi, jehož otec ve své profesi musel zvládat překonávání překážek. David Belle pak přidal ještě gymnastiku a bojová umění, kombinoval je a využíval v běžném životě. Název parkour vznikl z původního sousloví parcours du combattant, čili cesta bojovníka, i když bojovou část již neobsahuje.


Co je to Parkour? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Parkour. Co znamená pojem Parkour z kategorie Sport?

Neručíme za eventuální chyby v textech. Text napsán pro Superia.cz

Text s definicí výrazu Parkour doporučujeme sdílet s dalšími lidmi na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Výraz Parkour se nachází v sekci sport

Klíčová slova: co znamená, přesný význam, pojem, význam, vysvětlení, názvosloví, lexikon, wiki, sport, formulace, co je to Parkour?, slovník, význam slova, sport, synonymum, informace, popis, definice pojmu


Pojem Parkour je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Parkour? Definice výrazu, slova, termínu z Wikipedie

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Parkour (někdy též le parkour a také jako zkratka PK) neboli l’art du déplacement (umění pohybu/umění přemístění) je druh pohybu francouzského původu, jejímž základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B co nejefektivněji, s co nejmenší spotřebou energie, hezky a účinně za použití vlastního těla, a to prostřednictvím výšky, výskoků, přeskoků a lezení. K pohybu je možné použít i akrobatických prvků, salt tzv. flipů. Pomáhá v překonávání libovolných překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi, taky však traceur může navštěvovat tělocvičny (gymy) ve kterých si může nebezpečnější triky vyzkoušet a naučit se je – a může být provozován jak ve městě, tak na venkově. Muž provozující parkour je traceur, žena pak traceuse (někdy je možno se setkat s počeštěným výrazem traceurka). Za zakladatele parkouru je považován David Belle, parkour se zaměřuje na trénink účinných pohybů a rozvoj těla a mysli, aby se člověk ve všech situacích (a především kritických) uměl pohybovat klidně a sebejistě.

Další informační zdroje

Zkusit najít frázi Parkour na Google obrázcích

Najít slovo Parkour ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Parkour ve Wikimedia Commons

Hledat videa s názvem Parkour na Youtube

Vyhledat slovo Parkour ve vyhledávači Qwant

Najít slovo Parkour ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Parkour například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Lingea slovnících, ve Wikislovníku, v Microsoft Bing nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Doporučené pojmy, slova, odborné termíny a výrazy

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku co znamená slovo Parkour? resp. co to je Parkour? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Parkour, odpověď na dotaz co je to Parkour?. Víte např. kdo to je Děda Mráz? Znáte a víte kdo je René Slováčková? Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Proto se porozhlédněte i v jiných sekcích (než sport). K vybraným textům jsme doplnili citaci z projektu Wikipedia.cz včetně odkazu na konkrétní podstránku na Wikipedii, kde se dozvíte víc. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie sport, fotbalový míč, parkour, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na popisy termínů, zajímavosti, významy slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Tip nejen pro milovníky zvířátek. Pěkné tapety na plochu vašeho počítače.