Co je to?
Výraz, termín, definice slova Parmezán. Co znamená odborný pojem Parmezán z kategorie Jídlo?

Co je to Parmezán? Význam slova

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Parmezán

Parmezán, v Čechách často nazývaný parmazán, je jeden z druhů populárních italských sýrů. Jeho typickými znaky jsou hladká kůrka, struktura v podobě zrníček a nažloutlá barva. Protože je ho možno lehce rozpustit, používá se jako dochucení omáček či polévek, sypou se s ním těstoviny nebo se jí jako chuťovka k vínu. Skutečný italský parmezán je pouze ten, který má chráněnou značku původu EU a název Parmigiano Reggiano.
Sýry, které se tomu pravému podobají, se také často označují jako parmezán. Výroba pravého parmezánu je náročná, pro jeden kilogram sýra je nutno použít více než 13 litrů speciálně upraveného mléka. Sýr zraje nejméně jeden rok, sýr nejvyšší kvality až 6 let.


Co je to Parmezán? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Parmezán. Co znamená odborný pojem Parmezán z kategorie Jídlo?

Neručíme za správnost či přesnost obsahu těchto webových stránek. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími lidmi na různých sociálních sítích – Facebooku, Pinterestu, Redditu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Pojem Parmezán se nachází v kategorii jídlo

Klíčová slova: jídlo, vysvětlení, informace, názvosloví, terminologie, význam, jídlo, Parmezán, přesný výraz, odborné názvosloví, co to je, heslo, formulace, lexikon, pojem, terminus technicus, synonymum, význam slova


Pojem Parmezán je v kategorii jídlo, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Parmezán?

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Parmezán (též parmesan nebo počeštělé parmazán) je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku.
Pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano-Reggiano a v EU je od 12. června 1996 chráněnou značkou původu. Název parmezán se používá pro sýry ho napodobující.
Vyrábí se z čerstvého a částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 40–45 centimetry a tloušťce 18–24 cm. Průměrná hmotnost bochníku je 39,9 kilogramu. Na jeden kilogram sýra je potřeba asi 13,5 litru mléka – k výrobě bochníku Parmigiano Reggiano je proto potřeba asi 520 litrů mléka. Bochníky se nechávají 15–20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které trvá od 1 roku do 3, 4 nebo i 6 let.

Parmezán připravený ke strouhání

Parmezán se struhadlem, česnekem a piniovými oříšky. Autor: Peter Biela, zdroj: Pixabay
Parmezán se struhadlem, česnekem a piniovými oříšky. Autor: Peter Biela, zdroj: Pixabay


Linky na další online zdroje

Hledat videa s názvem Parmezán na Youtube

Zkusit najít výraz Parmezán ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat výraz Parmezán ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat frázi Parmezán na Google.cz

Najít heslo Parmezán ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat termín Parmezán ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Parmezán například ve Wikislovníku, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v evropském vyhledávači Qwant nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Na stránce jste se mohli dozvědět: jaký je význam slova Parmezán? resp. co přesně označuje termín Parmezán? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Parmezán, odpověď na dotaz co je to Parmezán?. Víte např. kdo to je Olga Matušková? Znáte a víte kdo je Viktor Sodoma? Nezapomeňte, že slova a termíny mohou mít víc významů v závislosti na oboru a kontextu. Pokuste se najít termín Parmezán i v jiné kategorii než v jídlo. Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na definice odborných pojmů, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, významy slov s názvem Co Je To?.

Dokázali byste si vzpomenout jak vypadá vlajka Čadu nebo vlajka Etiopie? Zopakujte si vlajky všech zemí světa!