Co je to?
Odborný výraz, definice slova Jumarování. Co znamená slovo Jumarování z kategorie Sport?

Co je Jumarování?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Jumarování

Jumarování je výraz, který neradi slyší odborníci, ovšem je běžně používán horolezci, stromolezci, speleology nebo pracovníky při výškových pracích. Jde o metodu výstupu po laně, která znamená využití dvou pomůcek, tzv. blokantů, jumarů. Ty se po laně dají posunout pouze jedním směrem a horolezec mezi nimi pouze přenese váhu. Tyto pomůcky mají více variant pro různé situace.
V jumarování se konají také závody, dlouhou tradici mají například mezi speleology. Závodí také stromolezci nebo průmysloví lezci. Nejde tu však o komplexní využití techniky, ale pouze o jednorázové výstupy.


Co je to Jumarování? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Jumarování. Co znamená slovo Jumarování z kategorie Sport?

Texty mohou obsahovat chyby. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na sociálních sítích jako je Facebook a Twitter.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Pojem Jumarování patří do kategorie sport

Klíčová slova: význam, slovo, vysvětlení, přesný význam, odborný výraz, odborné názvosloví, lexikon, termín, přesný výraz, co znamená, synonymum, význam slova, význam pojmu, názvosloví, definice pojmu, terminologie, Jumarování, slovník


Pojem Jumarování je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Jumarování píše následující

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Jumarování je z lingvistického i odborného hlediska nesprávný výraz pro metodou výstupu po laně, která se používá v horolezectví, speleologii, stromolezení a při výškových pracích.
Spočívá v používání dvou blokantů (jumarů či jümarů) – mechanických pomůcek (svírek), které se posunují po laně pouze jedním směrem (tedy vzhůru) a lezec mezi nimi střídavě přenáší váhu. Existuje několik uspořádání a druhů blokantů, které se používají v různých situacích. Mezi nejvýznamnější výrobce těchto pomůcek patří firmy Petzl a Kong, v České republice Singing Rock.

Hledejte pojem Jumarování v následujících vyhledávačích

Vyhledat slovo Jumarování ve Wikizdrojích

Najít pojem Jumarování ve vyhledávači Qwant

Najít slovo Jumarování ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít heslo Jumarování ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Jumarování ve Wikimedia Commons

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Jumarování ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Jumarování například v Microsoft Bing, v Google překladači, ve Wikislovníku, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Doporučujeme tyto odborné pojmy, výrazy a termíny

Nyní již víte jaký je význam slova Jumarování? resp. jaká je definice termínu Jumarování? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Jumarování, odpověď na dotaz co je to Jumarování?. Víte např. kdo to je Martin Koller? Znáte a víte kdo je Technokrat? Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Hledejte proto odborný pojem i jinde než v sekci sport. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie sport, puk na hokej, jumarování, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na významy slov, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Být, bydlit, obyvatel ... Vzpomenete si ještě na všechna vyjmenovaná slova po B?