Co je to?
Definice odborného termínu, slova Stagflace. Co znamená pojem Stagflace z kategorie Ekonomie?

Co je Stagflace?

Co znamená pojem, definice termínu Stagflace?

Stagflace je pojem z oblasti makroekonomiky. Je vytvořen spojením slov stagnace a inflace, protože je kombinací ekonomické stagnace, vysoké inflace a vysokého počtu nezaměstnaných. Tento jev nastává při zasažení ekonomiky šokem. Stagflace nastává tehdy, když jde vládě o snížení nezaměstnanosti a snaží se ji dostat pod úroveň, která je přirozená. Tím se však zvyšuje inflace a nakonec dojde k tomu, že bude vysoká jak inflace, tak nezaměstnanost, dojde tedy ke stagflaci. Při inflaci vzrostou ceny zboží i služeb a dojde ke snížení kupní hodnoty peněz. Při stagflaci stagnuje ekonomika, dochází k inflaci i růstu nezaměstnanosti.
Ekonomickým ukazatelem stagflace je tzv. Misery index. Ten pomocí výpočtu z míry nezaměstnanosti i inflace říká, jak se obyvatelstvu daří po ekonomické stránce. Ke stagflaci může dojít z více příčin, většinou jde o nabídkový šok, kdy prudce narostou ceny komodit, nebo je vládou omezeno zásobování a navyšují se peněžní zásoby. Řešením může být navýšení výroby a omezená nabídka peněz.


Co je to Stagflace? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Stagflace. Co znamená pojem Stagflace z kategorie Ekonomie?

Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na sociálních sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Pojem Stagflace patří do sekce ekonomie

Klíčová slova: ekonomie, co je to Stagflace?, termín, slovník, názvosloví, terminologie, ekonomie, význam pojmu, heslo, slovo, význam, přesný výraz, popis, Stagflace, odborné názvosloví, co to je, lexikon, přesný význam


Pojem Stagflace je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Stagflace? Výraz, definice slova z Wikipedie

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Stagflace (stagnace + inflace – přejato z anglického stagflation) je jedním z makroekonomických témat. Jedná se o kombinaci stagnace ekonomiky (tedy se při vysoké inflaci velikost reálného produktu nemění nebo dokonce klesá – takový jev se někdy nazývá slumpflace, z anglického slump, propad) s vysokou inflací a vysokou mírou nezaměstnanosti. Jde typicky o situaci, kdy je systém zasažen šokem.
Podle klasické ekonomie k stagflaci dochází, pokud se vláda snaží snížit míru nezaměstnanosti pod její přirozenou úroveň, což má za následek jen zvýšení inflace. Vláda od cíle snížit nezaměstnanost upustí až v době, kdy se k vysoké nezaměstnanosti přidá i vysoká inflace, tedy když dojde k stagflaci.

Pro více informací o heslu Stagflace zkuste navštívit tyto odkazy

Najít výraz Stagflace na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Stagflace ve Wikimedia Commons

Najít výraz Stagflace na Google obrázcích

Hledat heslo Stagflace ve vyhledávači Qwant

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Stagflace ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat termín Stagflace ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Stagflace například ve Wikizdrojích, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Yahoo.com, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Google překladači.

Další vybraná hesla, odborné termíny a pojmy

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je význam slova Stagflace? resp. co se skrývá pod slovem Stagflace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Stagflace, odpověď na dotaz co je to Stagflace?. Víte např. kdo to je Otorinolaryngolog? Znáte a víte kdo je Karel Bláha? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Doporučujeme vám proto zkusit i jinou sekci než je kategorie ekonomie. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, graf v pc, stagflace, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, významy slov, zajímavosti, popisy termínů, definice odborných pojmů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Stahujte romantické tapety na pozadí vašeho počítače z partnerské stránky. Na výběr máte z mnoha kategorií jako zvířátka nebo příroda.