Co je to?
Definice výrazu Inflace. Co znamená odborný pojem Inflace z kategorie Ekonomie?

Co je Inflace?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Inflace

Inflace je pojem z oblasti ekonomiky. Zabývá se růstem cen zboží a služeb v ekonomice. Při tomto procesu dochází k postupnému zvyšování úrovně cen spotřebního zboží a služeb, což má za následek pokles kupní síly peněz. Inflace je jedním z klíčových ekonomických ukazatelů, který ovlivňuje životní úroveň obyvatel, investiční rozhodnutí a hospodářskou politiku státu. Existuje několik faktorů, které mohou být příčinou inflace. Jde o poptávkovou inflaci, ke které dochází, když spotřebitelé a firmy začnou více utrácet. Zvýšená poptávka může překročit nabídku zboží a služeb, což vede k růstu cen. Dalším typem je nabídková inflace. Při ní dojde ke zvýšení nákladů na výrobu zboží a služeb a může se to projevit zvýšením cen pro spotřebitele. Například růstem cen surovin, energií nebo pracovních sil. Mzdově nákladová inflace znamená zvýšení mezd pracovníků. To obvykle vede ke zvýšení nákladů pro podniky, což může být přeneseno do konečné ceny produktů a služeb. Měnově politická inflace se týká činnosti centrální banky. Ta tiskne více peněz, než je ekonomicky oprávněné, což může vést k znehodnocení měny a inflaci. Inflace může vést k poklesu hodnoty měny, což ovlivňuje kupní sílu občanů a podnikům, narušení hospodářské stability, kdy příliš vysoká nebo příliš nízká inflace může způsobit nepředvídatelnost a narušit plánování a rozhodování podniků.
Dalším důsledkem bývá přerozdělení bohatství: Inflace může ovlivnit přerozdělení bohatství mezi věřiteli a dlužníky a také mezi různými skupinami obyvatel. Dochází i k ovlivnění úrokových sazeb, protože centrální banky mohou reagovat na inflaci změnou úrokových sazeb. Vyšší úrokové sazby mohou snížit inflaci, ale mohou také zpomalit ekonomický růst. Příliš vysoká inflace je škodlivá, protože snižuje hodnotu peněz a komplikuje ekonomické plánování. Naopak příliš nízká inflace nebo deflace může vést k ekonomickým problémům, jako je pokles poptávky a zaměstnanosti.


Co je to Inflace? Význam slova, termín, Definice výrazu Inflace. Co znamená odborný pojem Inflace z kategorie Ekonomie?

Vyhrazujeme si možnost chyb v textech. Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Inflace můžete samozřejmě sdílet s ostatními na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Pojem Inflace je v sekci ekonomie

Klíčová slova: definice, synonymum, přesný význam, pojem, vysvětlení, přesný výraz, terminus technicus, co je to Inflace?, slovo, termín, heslo, ekonomie, definice pojmu, formulace, odborný výraz, informace, terminologie, popis


Pojem Inflace je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Inflace? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Inflace je většinou ekonomů definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomicev určitém časovém období. Ekvivalentně lze inflaci definovat jako snížení kupní síly peněz. Změnu cenové hladiny za určité období udává míra inflace, která se vypočítává jako poměr vybraného cenového indexu na konci a na začátku období. Nejpoužívanějšími cenovými indexy jsou index spotřebitelských cen, index cen výrobců a deflátor HDP.

Pro více informací o heslu Inflace zkuste navštívit tyto odkazy

Najít heslo Inflace ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat výraz Inflace ve vyhledávači Qwant

Vyhledat heslo Inflace ve Wikislovníku

Hledat pojem Inflace na Google.cz

Hledat videa s názvem Inflace na Youtube

Hledat termín Inflace ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Inflace například ve ruském vyhledávači Yandex, v Google překladači, ve Wikizdrojích, ve fulltextu Yahoo.com nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Na této webové stránce jste se dozvěděli co je to Inflace? resp. co znamená slovo Inflace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Inflace, odpověď na dotaz co je to Inflace?. Víte např. kdo to je Jindřich Šimon Baar? Znáte a víte kdo je Dysgrafik? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. podle různých oborů. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je ekonomie. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, popisy termínů, definice odborných pojmů, slovníková hesla, významy slov, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Setkali jste se na internetu se zkratkou LOL nebo OMG a nevíte co znamená? Nejen tyto zkratky naleznete zde.