Co je to?
Výraz, termín, definice slova Černý trh. Co znamená odborný pojem Černý trh z kategorie Ekonomie?

Co je Černý trh?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Černý trh

Černý trh je označení pro neoficiální část ekonomiky. Používá se také pojmenování stínová ekonomika. Jedná se o takové ekonomické vztahy, které by vůbec neměly existovat, protože neexistují v souladu se zákony státu. Provozovateli černého trhy bývají velmi často mafie a je jimi podporován organizovaný zločin. Struktura je podobná jako v klasické ekonomice, jsou zde dodavatelé, zákazníci, prostředníci a stejný proces obchodování. Nízké náklady a vysoký zisk bez zdanění jsou hlavními příčinami vzniku černého trhu.
Zboží není státem kontrolováno, takže se obchoduje se zbožím, na kterém jsou vysoké daně, se zbožím, které není legální, je regulované nebo přímo zakázané. Může se jednat o drahé i levnější výrobky, vždy záleží na poptávce a dostupnosti. Obchodování na trhu má i svá rizika – jedná se o nelegální činnost, často zde dochází k podvodům a násilí, zboží může být padělané.


Co je to Černý trh? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Černý trh. Co znamená odborný pojem Černý trh z kategorie Ekonomie?

Provozovatel neručí za aktuálnost a úplnost informací. V textech mohou být věcné a technické nepřesnosti a gramatické či typografické chyby. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Definici slova Černý trh můžete sdílet s přáteli a kamarády prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Pojem Černý trh je v kategorii ekonomie

Klíčová slova: význam slova, informace, terminus technicus, co znamená, slovník, názvosloví, význam pojmu, přesný význam, synonymum, význam, lexikon, vysvětlení, přesný výraz, ekonomie, co je to Černý trh?, wiki, popis, terminologie


Pojem Černý trh je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co označuje termín Černý trh? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Černý trh neboli černá či stínová ekonomika je označení pro neoficiální ekonomiku. Jde o souhrn ekonomických vztahů, které již svou existencí porušují zákony dané země a často ji provozuje organizovaný zločin (mafie). Stejně jako v případě běžného trhu zde existují dodavatelé, odběratelé a prostředníci zboží nebo služeb, smluvní ceny, obchodní zvyky a tak dále. Potenciálně vysoký peněžní zisk výměnou za nízký vklad je hlavní motivací angažovanosti na černém trhu. Zboží směněné na černém trhu není daněno, nachází se mimo kontrolu státu jako formální autority. Často se jedná o takové druhy komodit, které formální autorita neumožňuje směňovat a/nebo držet (drogy), takové, které reguluje (zbraně), nebo zboží, které je vysoce daněno (tabák).

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Najít slovo Černý trh ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Černý trh ve Wikimedia Commons

Najít slovo Černý trh ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat výraz Černý trh ve vyhledávači Yandex

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Černý trh ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat termín Černý trh na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Černý trh například ve videích na Youtube, v Lingea slovnících, ve vyhledávači Seznam.cz, ve Wikizdrojích nebo v projektu slovnik.cz.

Často hledané pojmy, výrazy, odborné termíny a slova

Teďka už zajisté víte jaký je význam slova Černý trh? resp. co vlastně znamená slovo Černý trh? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Černý trh, odpověď na dotaz co je to Černý trh?. Víte např. kdo to je George Berkeley? Znáte a víte kdo je Pedagogický pracovník? Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Doporučujeme vám proto porozhlédnout se v jiných kategoriích (než ekonomie). U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, graf vývoj kurzu, Černý trh, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštívení online slovníku zaměřeného na známé i neznámé pojmy, významy slov, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, zajímavosti, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Máte-li chvilku času, podívejte se prosím na partnerskou stránku plnou obrázků vhodných na plochu počítače. Jsou zde stovky tapet v desítkách kategorií. Vybere si proto určitě každý.