Co je to?
Definice odborného termínu, slova Ostrakizace. Co znamená pojem Ostrakizace z kategorie Politika?

Co je Ostrakizace?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Ostrakizace?

Ostrakizace je pojmenování z oblasti antického starověku. Místem používání tohoto pojmu bylo antické Řecko a především tehdejší Athény. Jako ostrakizace byla označována forma kolektivního vyloučení či vyhoštění takového občana, který byl považován za nebezpečného pro demokratický systém či za hrozbu pro občanský mír. Slovo ostrakizace pochází z řeckého výrazu ostrakon. Jednalo se o hliněný nebo keramický střep. Ten se používal jako hlasovací nástroj. Každý občan mohl na svém ostrakonu napsat jméno osoby, kterou chtěl vyhostit, a poté ho vhodit do speciální nádoby. Pokud se shromáždilo alespoň 6 000 hlasů, které pocházely od různých občanů, byla tato osoba z Athén vyhoštěna na deset let. Ostrakizace byla zavedena jako opatření proti přílišnému vzestupu moci jednotlivců a pro zamezení případných narušení demokracie.
Jednalo se o prostředek, jak udržet politickou stabilitu a zabránit vzniku tyranií. Nejčastěji byli cílem ostrakizace mocní političtí nebo vojenští vůdci, kteří měli příliš velký vliv a byli považováni za potenciální nebezpečí pro rovnováhu moci. Ostrakizace neznamenala trest za spáchaný zločin či prohřešek. Nebyla ani rozhodnutím soudu. Byla to čistě politická opatření prováděná v rámci demokratického procesu, přičemž hlavním cílem bylo eliminovat jednotlivce, kteří by mohli ohrozit fungování demokracie samotné.


Co je to Ostrakizace? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Ostrakizace. Co znamená pojem Ostrakizace z kategorie Politika?

Omlouváme se, ale nezaručujeme úplnost a správnost zveřejněného obsahu. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Budeme rádi, pokud budete definici slova Ostrakizace sdílet s kolegy na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Pojem Ostrakizace patří do sekce politika

Klíčová slova: co to je, slovník, lexikon, termín, definice, Ostrakizace, přesný výraz, význam slova, co znamená, politika, přesný význam, heslo, definice pojmu, odborný výraz, popis, pojem, vysvětlení, terminus technicus


Pojem Ostrakizace je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Další informační zdroje o slovu Ostrakizace

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ostrakizace ve Wikimedia Commons

Najít pojem Ostrakizace ve fulltextu Seznam.cz

Najít termín Ostrakizace na Google.cz

Vyhledat termín Ostrakizace ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít heslo Ostrakizace ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Najít slovo Ostrakizace ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Ostrakizace například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v evropském vyhledávači Qwant, ve Wikipedii nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku jaký je význam slova Ostrakizace? resp. jaký je význam slova Ostrakizace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ostrakizace, odpověď na dotaz co je to Ostrakizace?. Víte např. kdo to je Miloš Pokorný? Znáte a víte kdo je Barry Manilow? Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Ostrakizace v jiné sekci než politika. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, autokracie, ostrakizace, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu internetového projektu shromažďujícího významy slov, definice odborných pojmů, slovníková hesla, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.