Co je to?
Odborný výraz, definice slova Puntíkovaný trikot. Co znamená slovo Puntíkovaný trikot z kategorie Sport?

Co je Puntíkovaný trikot?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Puntíkovaný trikot?

Puntíkovaný trikot je ocenění pro vítěze klasifikace vrchařů v náročných stoupáních Tour de France. Jeho tradice se datuje od roku 1933, kdy se stal druhou klasifikací pro závodníky. Získává ho nejlepší vrchař celého závodu. Každé větší a náročnější stoupání během závodu se zařazuje do stupňů od jedné do čtyř, přičemž jednička označuje nejtěžší stoupání. Hodnocení se provádí na základě předem stanovených kritérií, například délky a sklonu.
Pokud je stoupání delší a trať náročnější, rozděluje se mezi závodníky větší počet bodů. Tzv. hors stoupání čili nejvyšší stoupání na Tour de France nebylo mezi tyto kategorie zařazováno, i když je považováno za těžší než stoupání označené jako jedna. Za takové výstupy se uděluje nejvíce bodů, a také cíle, které se nacházejí na vrcholu, získávají dvojnásobný počet bodů. Když je dokončen celý závod s cílem v Paříži, získává vedoucí závodník klasifikace titul Král hor. Sponzorem puntíkovaného trikotu je společnost Carrefour.


Co je to Puntíkovaný trikot? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Puntíkovaný trikot. Co znamená slovo Puntíkovaný trikot z kategorie Sport?

Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Puntíkovaný trikot s jinými lidmi na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Výraz Puntíkovaný trikot patří do kategorie sport

Klíčová slova: Puntíkovaný trikot, názvosloví, odborné názvosloví, slovo, odborný výraz, význam, význam pojmu, informace, co to je, co je to Puntíkovaný trikot?, vysvětlení, slovník, heslo, definice pojmu, přesný význam, terminologie, formulace, lexikon


Pojem Puntíkovaný trikot je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Puntíkovaný trikot? Definice výrazu, slova, termínu z Wikipedie

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Puntíkovaný trikot (francouzsky maillot a pois) je trikot užívaný na Tour de France. Je určen pro krále hor. Na vrcholu vybraných stoupání jsou nejrychlejším jezdcům rozdělovány body. Výjezdy jsou děleny na kategorie od 1 (nejobtížnější) do 4 (nejlehčí) podle jejich náročnosti (strmosti a délky stoupání). Nejtěžší stoupání jsou označovány jako Hors categorie, což lze přeložit jako „mimo kategorie“. Každá kategorie má vlastní bodové ohodnocení. Na posledním vrcholu etapy jsou navíc bodová ohodnocení dvojnásobná, pokud se jedná o vrcholy HC, 1. kategorie nebo 2. kategorie. O vrchařské vítězství se bojuje od roku 1933, puntíkovaný trikot byl poprvé představen v roce 1975. Barvy byly zvoleny sponzorem Poulain Chocolate. Historicky nejúspěšnějším jezdcem je Richard Virenque, který triumfoval sedmkrát – v letech 1994–1997, 1999, 2003 a 2004.

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Hledat videa s názvem Puntíkovaný trikot na Youtube

Hledat pojem Puntíkovaný trikot ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat termín Puntíkovaný trikot na Google.cz

Zkusit najít frázi Puntíkovaný trikot ve vyhledávači Yandex

Hledat frázi Puntíkovaný trikot ve Wikizdrojích

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Puntíkovaný trikot ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Puntíkovaný trikot například ve vyhledávači Seznam.cz, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve fulltextu Yahoo.com, v metavyhledávači Info.com nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Doporučené odborné pojmy, termíny, výrazy a hesla

Teď už víte co znamená slovo Puntíkovaný trikot? resp. co označuje slovo Puntíkovaný trikot? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Puntíkovaný trikot, odpověď na dotaz co je to Puntíkovaný trikot?. Víte např. kdo to je Hippokratés? Znáte a víte kdo je Amy Winehouse? Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Zkuste proto hledat termín Puntíkovaný trikot hledat i v jiných kategoriích (než sport). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie sport, rukavice na baseball, puntíkovaný trikot, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Znáte zkratky POV, SJM nebo FTW? Tyto a dalších 1000 jiných zkratek naleznete zde.