Co je to?
Definice výrazu, termínu Benelux. Co znamená odborný pojem Benelux z kategorie Politika?

Co je Benelux?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Benelux

Benelux se pojem, kterým se označují země Belgie, Nizozemí a Lucembursko. Jde o volné společenství těchto tří zemí. Samotný název je tvořen počátečními písmeny jmen států, tedy Belgium, Netherlands a Luxembourg. Důvodem pro vznik tohoto společenství byly společné dějiny, kdy tyto tři země byly součástí tzv. Habsburského Nizozemí. Celní unie vznikla v roce 1948, časem se změnila na hospodářskou unii. Země Beneluxu mají společnou malou rozlohu, jsou hustě zalidněné a řadí se k nejvyspělejším státům Evropy. Celkovou rozlohou je Benelux menší než ČR, zahrnuje necelých 74 tisíc kilometrů čtverečních.
V Belgii žijí Vlámové a Valoni, mluví se zde nizozemsky a francouzsky. Hlavní město Brusel je sídlem EU. Průmyslově se Belgie orientuje na strojnictví a hutě, proslulé jsou také krajky, broušené diamanty a čokoláda. Velkým přístavem jsou Antverpy. Nizozemí leží kolem ústí řeky Rýna. Významné je zde zemědělství, především pěstování květin a chov skotu pro mléčnou produkci, zvláště sýrů, a také rybolov. Známé jsou přístroje značky Phillips. Velkými přístavními městy jsou Rotterdam a Amsterdam. Lucembursko je malý stát s hlavním městem Lucemburkem. Vyniká výrobou oceli a sýrů a nejvyšším průměrným HDP na člověka.


Co je to Benelux? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Benelux. Co znamená odborný pojem Benelux z kategorie Politika?

Veškeré texty jsou bez záruky. Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz

Zaujala vás definice slova Benelux? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na sociálních sítích jako je Facebook, Pinterest, Síť X nebo Reddit. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Pojem Benelux je v kategorii politika

Klíčová slova: politika, názvosloví, terminologie, odborný výraz, přesný výraz, heslo, informace, termín, definice pojmu, popis, význam pojmu, Benelux, co to je, slovo, terminus technicus, odborné názvosloví, synonymum, význam slova


Pojem Benelux je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Benelux?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Benelux je označení pro volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Jeho název je odvozen od počátečních písmen jmen těchto zemí, tedy Belgium, Netherlands, Luxembourg.
Všechny tři státy mají i společnou historii, jelikož část dějin byly všechny součástí Habsburského Nizozemí, skládajícího se z řady malých autonomních provincií. V roce 1948 byla vytvořena celní unie, později byla přeměněna na hospodářskou unii. Země jsou malé a mají vysokou hustotu zalidnění, pokládají se za nejvyspělejší v Evropě. Celková rozloha jejich území je 74 622 km², tedy lehce menší než Česká republika.

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Hledat termín Benelux ve vyhledávači Qwant

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Benelux ve Wikimedia Commons

Najít slovo Benelux ve Wikizdrojích

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Benelux ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat termín Benelux ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat heslo Benelux ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Benelux například v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v Google obrázcích, v Microsoft Bing nebo v Google překladači.

Podívejte se také na tyto odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Teďka už zajisté víte co je to Benelux? resp. co vlastně znamená slovo Benelux? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Benelux, odpověď na dotaz co je to Benelux?. Víte např. kdo to je Taras Bulba? Znáte a víte kdo je Allison Williams? Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než politika. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Mladý princ, benelux, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu internetového projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, významy slov, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, slovníková hesla, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Osvěžte si plochu vaše počítače tím, že na ni umístíte nějakou pěknou tapetu. Vyberte si z mnoha kategorií o květin až po tapety aut.