Co je to?
Odborný výraz, definice slova Benelux. Co znamená slovo Benelux z kategorie Politika?

Co je Benelux?

Co znamená termín, vysvětlení pojmu Benelux?

Benelux se pojem, kterým se označují země Belgie, Nizozemí a Lucembursko. Jde o volné společenství těchto tří zemí. Samotný název je tvořen počátečními písmeny jmen států, tedy Belgium, Netherlands a Luxembourg. Důvodem pro vznik tohoto společenství byly společné dějiny, kdy tyto tři země byly součástí tzv. Habsburského Nizozemí. Celní unie vznikla v roce 1948, časem se změnila na hospodářskou unii. Země Beneluxu mají společnou malou rozlohu, jsou hustě zalidněné a řadí se k nejvyspělejším státům Evropy. Celkovou rozlohou je Benelux menší než ČR, zahrnuje necelých 74 tisíc kilometrů čtverečních.
V Belgii žijí Vlámové a Valoni, mluví se zde nizozemsky a francouzsky. Hlavní město Brusel je sídlem EU. Průmyslově se Belgie orientuje na strojnictví a hutě, proslulé jsou také krajky, broušené diamanty a čokoláda. Velkým přístavem jsou Antverpy. Nizozemí leží kolem ústí řeky Rýna. Významné je zde zemědělství, především pěstování květin a chov skotu pro mléčnou produkci, zvláště sýrů, a také rybolov. Známé jsou přístroje značky Phillips. Velkými přístavními městy jsou Rotterdam a Amsterdam. Lucembursko je malý stát s hlavním městem Lucemburkem. Vyniká výrobou oceli a sýrů a nejvyšším průměrným HDP na člověka.


Co je to Benelux? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Benelux. Co znamená slovo Benelux z kategorie Politika?

Texty mohou obsahovat chyby. Sepsáno redaktory Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Benelux s jinými lidmi na Pinterestu, Redditu, Twitteru či Facebooku.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Pojem Benelux patří do kategorie politika

Klíčová slova: terminus technicus, politika, politika, wiki, formulace, slovník, co to je, pojem, odborný výraz, informace, terminologie, definice pojmu, co znamená, termín, přesný výraz, význam slova, význam pojmu, odborné názvosloví


Pojem Benelux je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Benelux píše následující

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Benelux je označení pro volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Jeho název je odvozen od počátečních písmen jmen těchto zemí, tedy Belgium, Netherlands, Luxembourg.
Všechny tři státy mají i společnou historii, jelikož část dějin byly všechny součástí Habsburského Nizozemí, skládajícího se z řady malých autonomních provincií. V roce 1948 byla vytvořena celní unie, později byla přeměněna na hospodářskou unii. Země jsou malé a mají vysokou hustotu zalidnění, pokládají se za nejvyspělejší v Evropě. Celková rozloha jejich území je 74 622 km², tedy lehce menší než Česká republika.

Další informace o pojmu Benelux hledejte v níže uvedených zdrojích

Zkusit najít Benelux ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít pojem Benelux ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Benelux na Youtube

Vyhledat výraz Benelux ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít Benelux ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Benelux ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Benelux například ve fulltextu Google.cz, v Lingea slovnících, ve vyhledávači Seznam.cz, ve Wikislovníku nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Tyto stránky vám umožnili zjistit co je to Benelux? resp. co znamená Benelux? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Benelux, odpověď na dotaz co je to Benelux?. Víte např. kdo to je Vladimír Kovář? Znáte a víte kdo je Allison Williams? Informace nemohou být pravidelně updatovány, proto mohou být zastaralé, neplatné, neaktuální či nepřesné. v různém kontextu, v různých oborech. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Benelux v jiné sekci než politika. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího definice odborných pojmů, významy slov, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Osvěžte si plochu vaše počítače tím, že na ni umístíte nějakou pěknou tapetu. Vyberte si z mnoha kategorií o květin až po tapety aut.