Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Baroko. Co znamená pojem Baroko z kategorie Kultura?

Co je Baroko?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Baroko?

Baroko je umělecký sloh, který vznikl na konci 16. století v Itálii. Postupně se rozšířil po celé Evropě, a v 1. století převládl nad slohem renesančním. Původní význam slova je označení pro perlu s nepravidelným tvarem. Jako název uměleckého slohu se pojem baroko vžil až v 18. století. Vznik slohu je spojen s politikou, absolutizmem a protireformací. Barokní umění podporovalo katolicizmus. Důraz je kladem na velkolepost, okázalost, pestrost různých forem, pohyb, energii a dramatické působení. Výrazná je hra světla a stínu a kontrasty. Umělecky zpracovávána jsou zjevení, zázraky, svatí a mučedníci.
Baroko se zaměřuje na city, věčný život, podřízenost Bohu. V architektuře se baroko štěpí do dvou směrů, klasického baroka a dynamického baroka. Stavby mají obrys elipsy, staví se kopule, stavby jsou monumentální, zdobené pilíři a sochami. Budují se hlavně církevní stavby, ale i zámky, paláce a další. V malířství převládají biblické a církevní motivy, krajiny nebo lovecké scény. V hudbě převládají harmonické instrumentální melodie, literatura využívá bohatý jazyk, drama, city, nadpřirozené motivy.

Co je to Baroko? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Baroko. Co znamená pojem Baroko z kategorie Kultura?

Neručíme za správnost a aktuálnost uvedených informací. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Pojem Baroko se nachází v kategorii kultura

Klíčová slova: co je to Baroko?, přesný význam, termín, definice pojmu, přesný výraz, význam, význam slova, terminus technicus, Baroko, slovník, wiki, odborné názvosloví, vysvětlení, heslo, synonymum, lexikon, definice, popis


Pojem Baroko je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Baroko píše následující

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Baroko či barok je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě v 17. a 18. století. Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích. Charakteristickými znaky baroka jsou dynamika – snaha o vyjádření pohybu, emotivnost až citová vypjatost, bohatost tvarů i zdobnosti a velkolepost.
Výraz původně snad z port. pérola barroca – perla nepravidelného tvaru, byl původně posměšný, později se vžil jako běžné označení. Slovem baroko se pak označuje i toto období.

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Hledat heslo Baroko ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat termín Baroko ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít Baroko na Google.cz

Hledat videa s názvem Baroko na Youtube

Vyhledat slovo Baroko ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Baroko ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Baroko například v metavyhledávači Info.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, v evropském vyhledávači Qwant, ve Wikizdrojích nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Na této webové stránce jste se dozvěděli jaký je význam slova Baroko? resp. co znamená slovo Baroko? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Baroko, odpověď na dotaz co je to Baroko?. Víte např. kdo to je Patrick Kane? Znáte a víte kdo je Štěpánka Decastelo? Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v kultura. Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, socha, baroko, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, významy slov, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Nejjednodušší způsob oživení pracovní plochy vašeho Windows, Androidu nebo jiného operačního systému je změna pozadí. Navštivte partnerskou stránku a vybírejte se stovek tapet přírody, Vesmíru apod.