Co je to?
Definice odborného termínu, slova Sumó. Co znamená pojem Sumó z kategorie Sport?

Co je Sumó?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Sumó

Sumó je druh sportu, který pochází z Japonska, kde před více než tisíci let vznikl a kde je také národním sportem. Jedná se o tradiční sport, který má přesně stanovená pravidla, vlastní symboliku a pevně dané obřady. Ring, na kterém se zápasy odehrávají, je čtvercový a vyvýšený. V jeho středu je kruhové zápasiště, které vytyčuje 28 snopů z rýžové slámy. Vítězí ten ze zápasníků, který vyvede soupeře z rovnováhy tak, aby se dotkl země některou částí těla (ne chodidlem), popřípadě se mu podaří vytlačit protivníka mimo vyznačené zápasiště. Zápasníci vstupují do ringu za slavnostního obřadu, kdy se představují a předvádějí oční souboje a dřepy. Pak se napijí vody, obřadně si otřou ústa a po zápasišti rozhodí sůl.
Zápas rozhoduje rozhodčí, kolem zápasiště ho kontrolují soudci. Sumo je různorodé, oficiálně se uznává 82 vítězných technik. Velmi důležitá je vysoká hmotnost a nízké těžiště, to lze vyvážit technikou, obratností či silou. Sumo má podle vedení souboje dva hlavní styly - jotsu-sumo a oši-sumo. Zápasníci mají břišní pás, nejvyšší kategorie mají upravené vlasy v tradičním šlechtickém účesu.


Co je to Sumó? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Sumó. Co znamená pojem Sumó z kategorie Sport?

Neručíme za přesnost informací. Možnost chyb vyhrazena. Text vytvořen pro server Superia.cz

Zaujala vás definice pojmu Sumó? Pak se o ní podělte s partnery, kolegy a kamarády prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Pojem Sumó patří do sekce sport

Klíčová slova: slovo, význam, odborné názvosloví, sport, formulace, co znamená, lexikon, význam pojmu, heslo, Sumó, co je to Sumó?, význam slova, terminus technicus, wiki, přesný význam, terminologie, slovník, popis


Pojem Sumó je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Co označuje termín Sumó? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Sumó (japonsky: 相撲; česky doslova: bránit se) je sport, starý více než 1 000 let, mající svoje počátky v japonském šintoismu. Japonským národním sportem se stalo sumó během období Edo (1600–1868). První zmínka o tomto sportu se však objevuje již v kronice Kodžiki z roku 712. Jedná se sport plný tradic, precizních pravidel a symbolů, ale především pevně daných obřadů.

Jiné zdroje informací o pojmu Sumó

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Sumó ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít termín Sumó ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Sumó ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít Sumó ve Wikizdrojích

Hledat slovo Sumó ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Sumó ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Sumó například v metavyhledávači Info.com, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve videích na Youtube, v Google obrázcích nebo v Google překladači.

Výběr náhodných pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Na této webové stránce jste se dozvěděli co je to Sumó? resp. co znamená slovo Sumó? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Sumó, odpověď na dotaz co je to Sumó?. Víte např. kdo to je Starobní důchodce? Znáte a víte kdo je Vnučka? Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. v různém kontextu, v různých oborech. Vyzkoušejte proto hledání v jiných kategoriích (než sport). U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštívení online slovníku zaměřeného na významy slov, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů, zajímavosti, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Máte malé děti a potřebujete je zabavit? Vyzkoušejte omalovánky online. Nic není třeba tisknout a vše je zdarma ve vašem prohlížeči.