Co je to?
Definice výrazu Triumvirát. Co znamená odborný pojem Triumvirát z kategorie Politika?

Co je Triumvirát?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Triumvirát?

Triumvirát je pojem pocházející z latiny. Triumviratus byl odvozen od slov trium virorum, tedy tři muži. Myšlena byla vláda tří mužů, což ve starém Římě znamenalo označení trojčlenné komise. Jinak tak bylo pojmenováno i spojení tří velkých vůdců, vojenských či politických. V současnosti se triumvirát využívá jako označení pro trojici takových osobností, které společně jednají i vystupují. Za první triumvirát se považuje spojení vojevůdců Julia Caesara a Pompeia Velikého. Tito reprezentanti senátorské strany spolu sice soupeřili, ale přesto vytvořili neformální spojenectví s Markem Liciniem Crassem, který disponoval obrovským bohatstvím. Tento triumvirát vedl k tomu, že se Caesar stal konzulem a Pompeius se stal manželem Caesarovy dcery. Později se konzuly stali i Pompeius a Crassus.
Další triumvirát vytvořili Octavian Augustus, Markus Antonius a Markus Aemilius Lepidus. Ani tento triumvirát neskončil šťastně. V dalších obdobích vznikaly triumviráty i v jiných zemích, většinou z politických a mocenských důvodů.


Co je to Triumvirát? Význam slova, termín, Definice výrazu Triumvirát. Co znamená odborný pojem Triumvirát z kategorie Politika?

Všechny údaje jsou bez záruky. V obsahu stránek mohou být pravopisné, faktické chyby i nepřesnosti. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Triumvirát můžete samozřejmě sdílet s ostatními na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Heslo Triumvirát je v sekci politika

Klíčová slova: význam slova, heslo, slovo, synonymum, přesný výraz, politika, definice, co je to Triumvirát?, lexikon, odborné názvosloví, formulace, přesný význam, popis, terminus technicus, význam pojmu, slovník, co to je, definice pojmu


Pojem Triumvirát je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Triumvirát? Definice slova, termínu z Wikipedie

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Triumvirát (lat. triumviratus, od trium virorum, „(vláda) tří mužů“) znamenal ve starověkém Římě obecně trojčlennou komisi, v užším smyslu spojenectví tří mocných politických nebo vojenských vůdců. Zejména triumvirát Octavianus – Antonius – Lepidus (43–33 př. n. l.) na přechodu od republiky k císařství.
V současném (často ironickém) použití trojice představitelů, kteří vystupují a jednají společně.

Hledejte pojem Triumvirát v následujících vyhledávačích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Triumvirát ve Wikimedia Commons

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Triumvirát ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat pojem Triumvirát ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat slovo Triumvirát ve vyhledávači Qwant

Hledat slovo Triumvirát ve vyhledávači Yahoo

Hledat frázi Triumvirát ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Triumvirát například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve videích na Youtube, ve fulltextu Google.cz nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr náhodných pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Z předchozího textu jste se dozvěděli co to je Triumvirát? resp. co znamená výraz Triumvirát? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Triumvirát, odpověď na dotaz co je to Triumvirát?. Víte např. kdo to je Četník? Znáte a víte kdo je Madeleine Albrightová? Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pojmy mohou mít různé významy vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Vyzkoušejte proto hledání v jiných kategoriích (než politika). Některé pojmy obsahují i krátkou citaci z české Wikipedie včetně internetového odkazu na podrobný popis. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Armádní generál, triumvirát, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, musíme vám poděkovat za návštívení internetového slovníku, který shromažďuje přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, zajímavosti, definice odborných pojmů, významy slov, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Znáte zkratky POV, SJM nebo FTW? Tyto a dalších 1000 jiných zkratek naleznete zde.