Co je to?
Definice odborného termínu, slova Kubismus. Co znamená pojem Kubismus z kategorie Kultura?

Co je Kubismus?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Kubismus

Kubismus je název jednoho z uměleckých směrů, které se objevily na konci 19. a počátku 20. století. Jde o umělecké avantgardní hnutí, které se projevilo nejvíce ve výtvarném umění a v architektuře. K umění se kubismus staví revolučním pojetím, zaměřuje se na prostorové uspořádání díla, na předměty nahlíží současně z většího množství úhlů. Předmět, který je zobrazován, se rozkládá až na ty nejmenší tvary. Často se jedná právě o krychle, proto název kubismus. S využitím fantazie jsou pak tvary složeny zpět do obrazu, což je příčinou dojmu deformace a pohledů z různých stran. Byly vytvářeny nové perspektivy a prostorové vztahy mezi různými předměty.
Kubismus ovlivnil mnoho dalších stylů a přispěl k jejich dalšímu rozvoji. Vzhledem k tomu, že kubismus nebyl v literatuře příliš výrazný, nelze v této oblasti přesně určit jeho začátek. Nezávisle se objevila první kubistická díla na počátku 20 století ve Francii, kde tvořili Pablo Picasso a Georges Braque. Ti se později věnovali společné tvorbě. Později vznikla celá kubistická škola. Obrazy byly důležité i pro kubistické básně, písmena tvořila obrazce, důraz nebyl kladen ani na melodii, ani na význam. Důležitá byla fantasie a dynamičnost, často se užívala volná asociace myšlenek. K významným představitelům kubismu v literatuře patří například Guillaume Apollinaire či Jean Cocteau. Významnou oblastí, ve které se kubismus uplatnil, je architektura.

Co je to Kubismus? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Kubismus. Co znamená pojem Kubismus z kategorie Kultura?

Velmi pečlivě jsme procházeli veškeré zveřejněné texty. Přes to vše se může stát, že je zde nesprávná, nepřesná či neaktuální informace. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Heslo Kubismus patří do sekce kultura

Klíčová slova: Kubismus, kultura, přesný význam, přesný výraz, co znamená, odborný výraz, význam pojmu, pojem, definice, význam slova, wiki, co je to Kubismus?, formulace, definice pojmu, heslo, vysvětlení, názvosloví, informace


Pojem Kubismus je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu Kubismus můžete dozvědět následující

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Kubismus je avantgardní umělecké hnutí přelomu 19. a 20. století, které pojímá výtvarné umění revolučním způsobem. Princip kubismu spočívá v jeho prostorové koncepci díla, předmět nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů současně. Zároveň znamenal i obrovskou změnu v přístupu ke skutečnosti, nejen ve vidění, ale především v práci s realitou. Zobrazovaný předmět byl rozkládán až na nejjednodušší geometrické tvary (především krychle – latinsky cubus), které byly pak pomocí fantazie skládány do obrazu, proto zobrazené předměty působí dojmem, že jsou deformované a objevují se zároveň z několika pohledů. Problém nastal u předmětů, které jsou ve vzájemném vztahu, neboť pak vznikalo mnoho průhledů s neobvyklými úhly pohledu.

Pro další informace o termínu Kubismus zkuste tyto odkazy

Najít slovo Kubismus na Google obrázcích

Najít výraz Kubismus ve Wikizdrojích

Zkusit najít heslo Kubismus ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat pojem Kubismus ve vyhledávači Qwant

Najít slovo Kubismus na Google.cz

Najít pojem Kubismus ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Kubismus například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v Google překladači, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v projektu slovnik.cz.

Víte, co znamenají tato slova, odborné termíny a pojmy?

Právě nyní již víte co to je Kubismus? resp. co přesně znamená slovo Kubismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Kubismus, odpověď na dotaz co je to Kubismus?. Víte např. kdo to je Digitální nomád? Znáte a víte kdo je Olga Sommerová? Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. Pojmy mohou mít různé významy vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Zkuste hledání odborného pojmu Kubismus i v jiné kategorii než je sekce kultura. U některých textů najdete krátkou citaci z projektu Wikipedia včetně odkazu na kompletní text. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, Národní divadlo, kubismus, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, vážení návštěvníci, děkujeme za návštěvu webových stránek shromažďujících přesné vysvětlení slov, zajímavosti, významy slov, definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Zajímáte se o auta? Pak pro určitě znáte zkratku SUV, TSI nebo TDI. Pokud je neznáte, podívejte se na spřátelený web který obsahuje tisíc nejrůznějších zkratek.