Co je to?
Odborný výraz, definice slova Znárodnění. Co znamená slovo Znárodnění z kategorie Politika?

Co je Znárodnění?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Znárodnění

Znárodnění znamená převedení privátního vlastnictví do veřejného majetku, většinou do státního. Obecně se provádí převod ve veřejném zájmu a původnímu majiteli se poskytuje náhrada v tržní ceně.
V minulosti za vlády socialistických a komunistických stran probíhalo znárodnění spíše jako konfiskace, tedy bez adekvátních náhrad a mnohdy i násilným způsobem. Do této kategorie spadalo i združstevnění.


Co je to Znárodnění? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Znárodnění. Co znamená slovo Znárodnění z kategorie Politika?

Pakliže jste v textech objevili chyby, tak se nebojte nám napsat. Budeme vám vděčni za jakoukoliv zpětnou vazbu.Sepsáno redaktory Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na internetových sociálních sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter (síť X) či Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Termín Znárodnění patří do kategorie politika

Klíčová slova: co to je, slovník, politika, popis, pojem, význam slova, lexikon, terminus technicus, termín, slovo, definice pojmu, terminologie, formulace, co znamená, odborný výraz, synonymum, wiki, informace


Pojem Znárodnění je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Znárodnění? Definice slova, termínu z projektu Wikipedia

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Znárodnění (nacionalizace), zestátnění (etatizace) nebo vyvlastnění (expropriace) je převod soukromého majetku do veřejného, tj. především státního vlastnictví, ve veřejném zájmu za náhradu v tržní ceně (adekvátní ceně). Jde o úkon opačný k privatizaci. Původním programem socialistických a sociálně demokratických stran byla tzv. socializace, která nemusela mít jen podobu zestátnění, ale i dělnické kontroly či združstevnění. V jiném významu slova se používá jako synonymum konfiskace.
Sporné je vyvlastnění v soukromém zájmu. Všeobecně se připouští, že fakticky existuje.

Jiné informační zdroje o pojmu Znárodnění

Zkusit najít Znárodnění ve vyhledávači Yahoo

Hledat slovo Znárodnění na Google obrázcích

Najít slovo Znárodnění ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Znárodnění na Youtube

Zkusit najít frázi Znárodnění ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Znárodnění ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Znárodnění například ve vyhledávači Seznam.cz, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v metavyhledávači Info.com nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodná hesla, významy slov, odborných termíny, výrazy a pojmy

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku co znamená Znárodnění? resp. jaká je definice slova Znárodnění? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Znárodnění, odpověď na dotaz co je to Znárodnění?. Víte např. kdo to je Lenny Kravitz? Znáte a víte kdo je Václav Benda? Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Proto případně zapátrejte i v jiných kategoriích (než politika). Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Ty lze dále používat při splnění licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího přesné vysvětlení slov, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, významy slov, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Vzpomněli byste si na vyjmenovaná slova? Znáte vyjmenovaná slova po B nebo po M?