Co je to?
Definice odborného termínu, slova Znárodnění. Co znamená pojem Znárodnění z kategorie Politika?

Co je Znárodnění?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Znárodnění

Znárodnění znamená převedení privátního vlastnictví do veřejného majetku, většinou do státního. Obecně se provádí převod ve veřejném zájmu a původnímu majiteli se poskytuje náhrada v tržní ceně.
V minulosti za vlády socialistických a komunistických stran probíhalo znárodnění spíše jako konfiskace, tedy bez adekvátních náhrad a mnohdy i násilným způsobem. Do této kategorie spadalo i združstevnění.


Co je to Znárodnění? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Znárodnění. Co znamená pojem Znárodnění z kategorie Politika?

Neručíme za přesnost informací. Možnost chyb vyhrazena. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice pojmu Znárodnění? Pak se o ní podělte s partnery, kolegy a kamarády prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Pojem Znárodnění patří do sekce politika

Klíčová slova: odborné názvosloví, slovník, co je to Znárodnění?, co znamená, význam slova, definice pojmu, terminus technicus, popis, odborný výraz, význam pojmu, termín, přesný význam, informace, názvosloví, heslo, slovo, Znárodnění, přesný výraz


Pojem Znárodnění je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Znárodnění? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Znárodnění (nacionalizace), zestátnění (etatizace) nebo vyvlastnění (expropriace) je převod soukromého majetku do veřejného, tj. především státního vlastnictví, ve veřejném zájmu za náhradu v tržní ceně (adekvátní ceně). Jde o úkon opačný k privatizaci. Původním programem socialistických a sociálně demokratických stran byla tzv. socializace, která nemusela mít jen podobu zestátnění, ale i dělnické kontroly či združstevnění. V jiném významu slova se používá jako synonymum konfiskace.
Sporné je vyvlastnění v soukromém zájmu. Všeobecně se připouští, že fakticky existuje.

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Najít pojem Znárodnění ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat heslo Znárodnění ve vyhledávači Yandex

Najít slovo Znárodnění ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem Znárodnění na Youtube

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Znárodnění ve Wikimedia Commons

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Znárodnění ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Znárodnění například ve Wikizdrojích, v Google překladači, ve fulltextu Google.cz, v Microsoft Bing nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr náhodných pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Právě jste zjistili jaký je význam slova Znárodnění? resp. co přesně označuje termín Znárodnění? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Znárodnění, odpověď na dotaz co je to Znárodnění?. Víte např. kdo to je Radim Fiala? Znáte a víte kdo je Václav Benda? Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Vyzkoušejte proto hledání v jiných kategoriích (než politika). U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Mladý princ, znárodnění, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, popisy termínů, definice odborných pojmů, významy slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Vzpomněli byste si na vyjmenovaná slova? Znáte vyjmenovaná slova po B nebo po M?