Co je to?
Odborný výraz, definice slova Ústava. Co znamená pojem Ústava z kategorie Politika?

Co je Ústava?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Ústava?

Ústava je zákon, který potvrzuje vznik a trvání státu. Obsahuje informace o formě státního zřízení, vlády a podobě státu, jeho politickém systému, rozdělení státní moci a konkrétním způsobu jejího vykonávání. Tato nejdůležitější právní norma státu zaručuje svým občanům jejich základní lidská práva. Definuje také státní občanství, území státu, jeho hlavní město a státní symboly. Všechny další zákony schválené ve státě musí být v souladu s jeho ústavou.


Co je to Ústava? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Ústava. Co znamená pojem Ústava z kategorie Politika?

Zveřejněné texty, byly pečlivě kontrolovány. Nicméně i tak mohou obsahovat nesprávné, nepřesné nebo neaktuální informace, za což se předem moc omlouváme. Napsáno redaktory Superia.cz

Text s definicí výrazu Ústava doporučujeme sdílet s dalšími lidmi na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Heslo Ústava se nachází v sekci politika

Klíčová slova: odborný výraz, politika, význam slova, synonymum, Ústava, význam pojmu, co to je, co znamená, vysvětlení, wiki, politika, přesný výraz, terminologie, lexikon, pojem, formulace, informace, odborné názvosloví


Pojem Ústava je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu Ústava?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Ústava státu je základní zákon (nebo jejich soubor u ústavy polylegální) státu a nejvyšší právní norma jeho právního řádu. Ústava je právním výrazem existence státu a vytváří pravidla výkonu státní moci a zaručuje občanům základní lidská práva. Zákony a podzákonné právní předpisy musejí být podle pravidla Lex superior derogat inferiori v souladu s Ústavou a ústavními zákony, které dohromady tvoří ústavní řád (v České republice ústavní pořádek České republiky). Na dodržování ústavního řádu dohlíží a případné rozpory prostých zákonů s ním řeší v právních státech obvykle ústavní soudy (výjimkou jsou státy anglosaského právního okruhu, kde tato pravomoc připadá obecným soudům). Ústavní řád může být též chápán jako subsystém práva tvořený nejdůležitějšími právními předpisy určitého právního řádu.

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ústava ve Wikimedia Commons

Zkusit najít heslo Ústava na Google obrázcích

Hledat videa s názvem Ústava na Youtube

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Ústava ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít pojem Ústava ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat pojem Ústava ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Ústava například ve vyhledávači Seznam.cz, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve Wikislovníku, v Microsoft Bing nebo v Google překladači.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Ústava? resp. co se skrývá pod slovem Ústava? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ústava, odpověď na dotaz co je to Ústava?. Víte např. kdo to je Aktér? Znáte a víte kdo je Rafael Nadal? Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Ústava v jiné sekci než politika. Část textů obsahuje internetový odkaz i krátkou citaci z české verze projektu Wikipedia. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího popisy termínů, významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená být metrosexuál nebo šovinista? Pokud ne, zkuste se podívat na tuto webovou stránku.