Co je to?
Definice odborného termínu, slova Ústava. Co znamená pojem Ústava z kategorie Politika?

Co je Ústava?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Ústava?

Ústava je zákon, který potvrzuje vznik a trvání státu. Obsahuje informace o formě státního zřízení, vlády a podobě státu, jeho politickém systému, rozdělení státní moci a konkrétním způsobu jejího vykonávání. Tato nejdůležitější právní norma státu zaručuje svým občanům jejich základní lidská práva. Definuje také státní občanství, území státu, jeho hlavní město a státní symboly. Všechny další zákony schválené ve státě musí být v souladu s jeho ústavou.


Co je to Ústava? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Ústava. Co znamená pojem Ústava z kategorie Politika?

Neručíme za přesnost informací. Možnost chyb vyhrazena. Text napsán pro Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Výraz Ústava patří do sekce politika

Klíčová slova: slovník, význam, význam pojmu, synonymum, politika, co to je, heslo, termín, wiki, přesný výraz, slovo, formulace, terminus technicus, vysvětlení, definice, Ústava, lexikon, odborný výraz


Pojem Ústava je v kategorii politika, ilustrační obrázek

V encyklopedii Wikipedia se o termínu Ústava dozvíte následující

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Ústava státu je základní zákon (nebo jejich soubor u ústavy polylegální) státu a nejvyšší právní norma jeho právního řádu. Ústava je právním výrazem existence státu a vytváří pravidla výkonu státní moci a zaručuje občanům základní lidská práva. Zákony a podzákonné právní předpisy musejí být podle pravidla Lex superior derogat inferiori v souladu s Ústavou a ústavními zákony, které dohromady tvoří ústavní řád (v České republice ústavní pořádek České republiky). Na dodržování ústavního řádu dohlíží a případné rozpory prostých zákonů s ním řeší v právních státech obvykle ústavní soudy (výjimkou jsou státy anglosaského právního okruhu, kde tato pravomoc připadá obecným soudům). Ústavní řád může být též chápán jako subsystém práva tvořený nejdůležitějšími právními předpisy určitého právního řádu.

Další možné informační zdroje

Najít pojem Ústava ve Wikizdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ústava ve Wikimedia Commons

Hledat frázi Ústava ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat výraz Ústava na Google.cz

Zkusit najít Ústava ve vyhledávači Yandex

Hledat slovo Ústava ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Ústava například v Google obrázcích, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Yahoo.com, v evropském vyhledávači Qwant nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr z často hledaných výrazů na tomto webu

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit co znamená slovo Ústava? resp. co se přesně ukrývá za slovem Ústava? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ústava, odpověď na dotaz co je to Ústava?. Víte např. kdo to je Émile Zola? Znáte a víte kdo je Rafael Nadal? Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Radíme vám proto hledat slovo Ústava i v jiné části webu než je kategorie politika. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Generálka, Ústava, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na významy slov, zajímavosti, slovníková hesla, definice odborných pojmů, popisy termínů, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená být metrosexuál nebo šovinista? Pokud ne, zkuste se podívat na tuto webovou stránku.