Co je to?
Definice odborného termínu, slova Pomlázka. Co znamená pojem Pomlázka z kategorie Kultura?

Co je Pomlázka?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Pomlázka

Pomlázka je jedním z typických symbolů Velikonoc a také jedním z velikonočních zvyků. Traduje se z dávných pohanských dob a jako zvyk mrskání je obvyklá v Čechách a na Slovensku. Dle lidových tradic by se výprask měl provádět zelenou větvičkou a měl by vyšlehanou osobu pomladit, tedy udržet v plné svěžesti po celý rok.
Dříve se na venkově lidé vypláceli vzájemně, hospodář vymrskal celou rodinu a pak se situace obrátila. Velikonoční pomlázka prošla více proměnami, může k ní patřit i polévání vodou a někde chodí s pomlázkou děvčata. Za odměnu dostávali koledníci hlavně vejce. Samotná pomlázka se pletla z čerstvých proutků.

Co je to Pomlázka? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Pomlázka. Co znamená pojem Pomlázka z kategorie Kultura?

Neručíme za přesnost informací. Možnost chyb vyhrazena. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice pojmu Pomlázka? Pak se o ní podělte s partnery, kolegy a kamarády na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Pojem Pomlázka patří do sekce kultura

Klíčová slova: odborný výraz, terminologie, vysvětlení, termín, kultura, význam slova, význam pojmu, co znamená, co to je, heslo, wiki, slovo, informace, slovník, přesný význam, názvosloví, kultura, co je to Pomlázka?


Pojem Pomlázka je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co označuje termín Pomlázka? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Pomlázka je jedním ze symbolů Velikonoc (dříve svátků jara). Jde o spletený svazek proutků, který bývá na tenčím konci ozdoben barevnými pentlemi. Je to nástroj, se kterým chlapci na Velikonoční pondělí, též na „mrskaný pondělek“ nebo dyngus, „chodí na koledu“ a osobně symbolicky šlehají pozadí zvolených děvčat z okolí a i vůbec všech žen na potkání. Ke šlehání se používá pomlázka z proutí nebo čerstvých rašících výhonků listnatých dřevin, typicky měkkých vrbových. Při šlehání se recitují nebo zpívají koledy.

Jiné zdroje informací o pojmu Pomlázka

Hledat videa s názvem Pomlázka na Youtube

Vyhledat heslo Pomlázka ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Najít heslo Pomlázka ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat heslo Pomlázka ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Pomlázka ve Wikimedia Commons

Zkusit najít pojem Pomlázka na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Pomlázka například ve Wikizdrojích, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve Wikislovníku, v Google obrázcích nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr odborných termínů, pojmů a hesel

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je význam slova Pomlázka? resp. co se skrývá pod slovem Pomlázka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Pomlázka, odpověď na dotaz co je to Pomlázka?. Víte např. kdo to je Conrad Vernon? Znáte a víte kdo je Lenka Kořínková? Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Můžete se proto pokusit najít heslo Pomlázka i v jiné sekci než v kultura. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, muzeum, pomlázka, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštívení online slovníku zaměřeného na známé i neznámé pojmy, zajímavosti, významy slov, slovníková hesla, popisy termínů, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Tip nejen pro milovníky zvířátek. Pěkné tapety na plochu vašeho počítače.