Co je to?
Odborný výraz, definice slova Taliban. Co znamená slovo Taliban z kategorie Politika?

Co je Taliban?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Taliban?

Taliban je pojmenování hnutí radikálů, kteří působí především na území Afghánistánu. V překladu z perštiny a paštunského jazyka znamená název studenti, tedy hnutí, které mělo vzniknout na vzdělávacích akcích zaměřených nábožensky. Zde se vyučovalo na základě nekompromisní formy sunnitského islámu. Začalo se prosazovat v 90. letech hlavně na severu Pákistánu poté, co byla z Afghánistánu stažena sovětská vojska. Do roku 2001 ovládal Taliban většinu rozlohy Afganistánu. Jeho vládu uznaly pouze tři státy. I po svržení jeho vlády kontrolovalo hnutí část území a v roce 2021 se znovu dostalo k moci.
Talibanci spojují paštunský nacionalizmus a radikální islám. K jejich vojskům se přidávají mudžáhidé a finance pocházejí také od bohatých Arabů. Další podporu získávali od teroristů z al-Káidy. V roce 2021 Taliban zahájil obrovské tažení a obsadil většinu území včetně paláce prezidenta v Kábulu. Hnutí pak vyhlásilo Islámský emirát Afghánistán a převzalo vládu.


Co je to Taliban? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Taliban. Co znamená slovo Taliban z kategorie Politika?

Uvedené texty jsou poskytovány bez záruky. Mohou obsahovat faktické, resp. pravopisné chyby za něž se předem omlouváme. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Tento text (Taliban) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu, Facebooku nebo jinde.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Heslo Taliban patří do kategorie politika

Klíčová slova: co je to Taliban?, přesný výraz, význam slova, odborný výraz, terminologie, Taliban, význam pojmu, terminus technicus, odborné názvosloví, co znamená, význam, slovník, slovo, co to je, termín, synonymum, pojem, lexikon


Pojem Taliban je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu Taliban?

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Tálibán je radikální hnutí v Afghánistánu. V letech 1996–2001 reálně vládlo na většině území Afghánistánu, byť diplomatického uznání se mu dostalo pouze od tří zemí, a to Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Pákistánu. Vláda Tálibánu byla svržena díky americké okupaci, hnutí si však i přesto zachovalo kontrolu nad některými odlehlejšími oblastmi. Od roku 2021 je hnutí de facto u moci znovu.
Ideově byla vláda Tálibánu založena na kombinaci radikálního islámu a paštunského nacionalismu. Většina jejích prominentních členů patřila k váženým učitelům na islámských náboženských školách, jejichž paštunští studenti (bývalí i současní) tvořili jádro jejich stoupenců a ozbrojených sil. Ozbrojené složky Tálibánu pak byly posíleny mudžáhidy z mnoha arabských států a od bohatých Arabů pak pocházela i štědrá finanční podpora, která mnohonásobně předčila vládní zdroje. Nemalou finanční i vojenskou podporu pak Tálibánu poskytoval vůdce mezinárodní teroristické organizace al-Káida, Usáma bin Ládin, který od roku 1996 sídlil přímo v Afghánistánu.
Ve spojitosti se stažením spojeneckých vojsk počátkem května roku 2021 síla Tálibánu opět prudce vzrostla a jeho povstalci zahájili ofenzivu; během krátké doby tak získali obrovské územní zisky. Tálibánská ofenziva vyvrcholila dne 15. srpna 2021, kdy hnutí ovládlo prezidentský palác v Kábulu, načež vyhlásilo Islámský emirát Afghánistán, a de facto se tak ujalo vlády.

Hledejte v dalších online informačních zdrojích

Najít výraz Taliban ve vyhledávači Qwant

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Taliban ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat pojem Taliban ve Wikislovníku

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Taliban ve Wikimedia Commons

Hledat heslo Taliban ve vyhledávači Yandex

Vyhledat heslo Taliban ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Taliban například v Microsoft Bing, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Google obrázcích, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v projektu slovnik.cz.

Zkuste také následující odborné pojmy, termíny a hesla

Teďka již bezesporu víte co to je Taliban? resp. jaký je význam pojmu Taliban? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Taliban, odpověď na dotaz co je to Taliban?. Víte např. kdo to je Andrea Kerestešová? Znáte a víte kdo je Petr Kratochvíl? Bohužel, nestíháme pravidelně aktualizovat všechny texty. Pojmy mohou mít různé významy v různých oborech lidské činnosti. Zkuste hledání i v jiné sekci webu než v politika. Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Armádní generál, taliban, ilustrační obrázek

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, definice odborných pojmů, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.

Chcete se dozvědět kdo slaví svátek (jmeniny) na Slovensku, v Polsku, Německu nebo v České republice? Pak se podívejte na web obsahující kalendář svátků.