Co je to?
Definice výrazu Taliban. Co znamená odborný pojem Taliban z kategorie Politika?

Co je Taliban?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Taliban?

Taliban je pojmenování hnutí radikálů, kteří působí především na území Afghánistánu. V překladu z perštiny a paštunského jazyka znamená název studenti, tedy hnutí, které mělo vzniknout na vzdělávacích akcích zaměřených nábožensky. Zde se vyučovalo na základě nekompromisní formy sunnitského islámu. Začalo se prosazovat v 90. letech hlavně na severu Pákistánu poté, co byla z Afghánistánu stažena sovětská vojska. Do roku 2001 ovládal Taliban většinu rozlohy Afganistánu. Jeho vládu uznaly pouze tři státy. I po svržení jeho vlády kontrolovalo hnutí část území a v roce 2021 se znovu dostalo k moci.
Talibanci spojují paštunský nacionalizmus a radikální islám. K jejich vojskům se přidávají mudžáhidé a finance pocházejí také od bohatých Arabů. Další podporu získávali od teroristů z al-Káidy. V roce 2021 Taliban zahájil obrovské tažení a obsadil většinu území včetně paláce prezidenta v Kábulu. Hnutí pak vyhlásilo Islámský emirát Afghánistán a převzalo vládu.


Co je to Taliban? Význam slova, termín, Definice výrazu Taliban. Co znamená odborný pojem Taliban z kategorie Politika?

Provozovatel neručí za aktuálnost a přesnost informací v textech. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku co je to Taliban? s vašimi kamarády na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Pojem Taliban je v sekci politika

Klíčová slova: názvosloví, synonymum, význam slova, politika, význam, heslo, odborný výraz, přesný význam, termín, lexikon, slovo, odborné názvosloví, co to je, terminus technicus, vysvětlení, politika, přesný výraz, pojem


Pojem Taliban je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Taliban?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Tálibán je radikální hnutí v Afghánistánu. V letech 1996–2001 reálně vládlo na většině území Afghánistánu, byť diplomatického uznání se mu dostalo pouze od tří zemí, a to Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Pákistánu. Vláda Tálibánu byla svržena díky americké okupaci, hnutí si však i přesto zachovalo kontrolu nad některými odlehlejšími oblastmi. Od roku 2021 je hnutí de facto u moci znovu.
Ideově byla vláda Tálibánu založena na kombinaci radikálního islámu a paštunského nacionalismu. Většina jejích prominentních členů patřila k váženým učitelům na islámských náboženských školách, jejichž paštunští studenti (bývalí i současní) tvořili jádro jejich stoupenců a ozbrojených sil. Ozbrojené složky Tálibánu pak byly posíleny mudžáhidy z mnoha arabských států a od bohatých Arabů pak pocházela i štědrá finanční podpora, která mnohonásobně předčila vládní zdroje. Nemalou finanční i vojenskou podporu pak Tálibánu poskytoval vůdce mezinárodní teroristické organizace al-Káida, Usáma bin Ládin, který od roku 1996 sídlil přímo v Afghánistánu.
Ve spojitosti se stažením spojeneckých vojsk počátkem května roku 2021 síla Tálibánu opět prudce vzrostla a jeho povstalci zahájili ofenzivu; během krátké doby tak získali obrovské územní zisky. Tálibánská ofenziva vyvrcholila dne 15. srpna 2021, kdy hnutí ovládlo prezidentský palác v Kábulu, načež vyhlásilo Islámský emirát Afghánistán, a de facto se tak ujalo vlády.

Jiné doporučené zdroje informací

Hledat slovo Taliban ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Taliban ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat slovo Taliban ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat heslo Taliban na Google obrázcích

Najít termín Taliban ve vyhledávači Yandex

Vyhledat výraz Taliban ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Taliban například ve Wikizdrojích, v nabídce zboží na Heureka.cz, v Microsoft Bing, ve videích na Youtube nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku co je to Taliban? resp. co to je Taliban? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Taliban, odpověď na dotaz co je to Taliban?. Víte např. kdo to je Pošuk? Znáte a víte kdo je Petr Kratochvíl? Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. v různém kontextu, v různých oborech. Pokuste se najít termín Taliban i v jiné kategorii než v politika. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu internetové encyklopedie, která shromažďuje významy slov, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, definice odborných pojmů, zajímavosti, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Chcete se dozvědět kdo slaví svátek (jmeniny) na Slovensku, v Polsku, Německu nebo v České republice? Pak se podívejte na web obsahující kalendář svátků.