Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Subsidiarita. Co znamená pojem Subsidiarita z kategorie Politika?

Co je Subsidiarita?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Subsidiarita

Subsidiarita je pojem pocházející z latiny. V překladu znamená subsidiarita pomoc nebo podporu. V současné době se pojem subsidiarita používá v politice pro označení politického principu, podle něhož by se rozhodování mělo odehrávat na té nejnižší a bezprostřední úrovni a ústřední orgány správy by měly provádět pouze ty úkony, které nelze na místní úrovni vykonávat. Veřejná správa se tak přibližuje občanům.


Co je to Subsidiarita? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Subsidiarita. Co znamená pojem Subsidiarita z kategorie Politika?

Neručíme za správnost a aktuálnost uvedených informací. Text napsán pro Superia.cz

Sdílejte text pojmu Subsidiarita s vašimi kamarády, známými a přáteli na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Výraz Subsidiarita se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: terminologie, co znamená, význam pojmu, odborné názvosloví, definice, formulace, vysvětlení, terminus technicus, názvosloví, wiki, slovo, synonymum, Subsidiarita, slovník, význam slova, informace, popis, definice pojmu


Pojem Subsidiarita je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Subsidiarita? Výraz, definice slova z projektu Wikipedia

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Subsidiarita (z lat. subsidiaris – pomocný, podpůrný od subsidium – pomoc, podpora) znamená princip subsidiarity, politickou zásadu, podle níž se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech má odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy, který je nejblíže občanům. Vyšší úrovně správy mají rozhodovat jen tam, kde si to povaha věci vyžaduje. Například rozhodování o dětských jeslích nebo parku má patřit do kompetence obce, kdežto univerzita nebo dálnice má být v kompetenci kraje nebo státu. Princip subsidiarity je prohloubením myšlenky demokracie, je opakem centralismu a zdůrazňuje decentralizaci a úlohu samospráv.

Další možné informační zdroje

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Subsidiarita ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít slovo Subsidiarita na Google obrázcích

Vyhledat termín Subsidiarita ve Wikislovníku

Vyhledat výraz Subsidiarita ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Subsidiarita ve Wikimedia Commons

Zkusit najít pojem Subsidiarita ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Subsidiarita například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Google překladači, v Microsoft Bing, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku co znamená slovo Subsidiarita? resp. co se vlastně skrývá pod slovem Subsidiarita? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Subsidiarita, odpověď na dotaz co je to Subsidiarita?. Víte např. kdo to je Markéta Vondroušová? Znáte a víte kdo je Lhář? Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v politika. Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, parlament budova, subsidiarita, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na známé i neznámé pojmy, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Máte malé děti a potřebujete je zabavit? Vyzkoušejte omalovánky online. Nic není třeba tisknout a vše je zdarma ve vašem prohlížeči.