Co je to?
Definice výrazu, termínu Šedá ekonomika. Co znamená odborný pojem Šedá ekonomika z kategorie Ekonomie?

Co je Šedá ekonomika?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Šedá ekonomika?

Šedá ekonomika je název jevu, který existoval již v minulých stoletích, ale pojmenován byl až v době po druhé světové válce. Zkoumán byl v souvislosti s tržní ekonomikou. Jde o ekonomiku duální, skrytou a neformální, která funguje současně s oficiální podobou ekonomiky. Šedá ekonomika působí na základě porušování norem. Zahrnuje všechny vztahy a činnosti, které se pohybují na hraně zákona a málokdy mohou být postihovány.
Z těchto aktivit plyne značný zisk, který není daněn. Šedá ekonomika vzniká kvůli daňovému systému tam, kde vládne tržní ekonomika, u ekonomiky pánované centrálně je příčinou nerovnovážný stav mezi nabídkou a poptávkou. Jedná se o problém na mezinárodní úrovni, proto je řešen i spoluprací mezi státy.


Co je to Šedá ekonomika? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Šedá ekonomika. Co znamená odborný pojem Šedá ekonomika z kategorie Ekonomie?

Neručíme za přesnost, úplnost a hodnověrnost jakýchkoliv informací sdělovaných prostřednictvím těchto webových stránek. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Zaujala vás definice slova Šedá ekonomika? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na specializovaných společenských sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Heslo Šedá ekonomika je v kategorii ekonomie

Klíčová slova: odborný výraz, synonymum, vysvětlení, co to je, popis, pojem, ekonomie, terminus technicus, informace, význam, názvosloví, přesný výraz, ekonomie, termín, wiki, význam slova, formulace, terminologie


Pojem Šedá ekonomika je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu Šedá ekonomika?

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Pojem „šedá ekonomika“ se objevil poprvé po druhé světové válce, i když existence tohoto druhu ekonomiky je historicky doložena nejméně několik století. Intenzivní zájem odborníků o tento fenomén začal na počátku sedmdesátých let 20. století ve státech s tržní ekonomikou.
Je označována také jako neoficiální, stínová, neformální, skrytá, ale používá se také označení duální, paralelní, podzemní, druhá. V cizích jazycích: SRN Schattenwirtschaft, Francie economie souterraine, Itálie economia sommersa nebo occupazione occulta, v Nizozemí oficieuze circuit, grizje sector nebo schmerezone.
Do šedé ekonomiky se zahrnují jakékoliv ekonomické činnosti a vztahy, které porušují běžně užívané normy etické, společenské, morální a obchodní (např. korupce, praní špinavých peněz, daňové úniky, práce na černo). Tyto činnosti jsou většinou na hranici zákona, a proto jsou jen velmi těžko postižitelné. Obecně se dá říct, že šedá ekonomika zahrnuje takové činnosti, ze kterých plyne příjem a tento příjem není hlášen příslušnému úřadu, tzn. není zdaněn, je skryt.

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Hledat slovo Šedá ekonomika ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat výraz Šedá ekonomika ve fulltextu vyhledávače Info.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Šedá ekonomika ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Šedá ekonomika na Youtube

Vyhledat výraz Šedá ekonomika ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít heslo Šedá ekonomika ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Šedá ekonomika například ve fulltextu Yahoo.com, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve Wikizdrojích, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v Google překladači.

Zkuste také následující odborné pojmy, termíny a hesla

Na této webové stránce jste se dozvěděli co to je Šedá ekonomika? resp. co znamená slovo Šedá ekonomika? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Šedá ekonomika, odpověď na dotaz co je to Šedá ekonomika?. Víte např. kdo to je Jeroným Pražský? Znáte a víte kdo je Perfekcionista? Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Pojmy mohou mít různé významy v různých oborech lidské činnosti. Zkuste hledání i v jiné sekci webu než v ekonomie. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, peníze hotovost, Šedá ekonomika, ilustrační obrázek

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, významy slov, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Chcete zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je změna pozadí pracovní plochy. Na naši partnerské stránce naleznete populární tapetu ledovec, romantickou chatrč případně tapety zvířátek.