Co je to?
Odborný výraz, definice slova Socialismus. Co znamená slovo Socialismus z kategorie Politika?

Co je Socialismus?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Socialismus?

Socialismus je hnutí i idea, jejichž cílem je změna kapitalistického řádu se soukromým vlastnictvím na společenským systém se společným vlastnictvím. Základem je dosáhnout spravedlnosti, rovnosti a solidarity reformami sociálního systéme, popřípadě radikálněji revolucí. Jde o celkové změny majetkového stavu, práva, hospodářství, systému vzdělání a celkového řízení státu.
Socialismus je reakcí na rozvoj průmyslu, charakteristickými znaky jsou společné vlastnictví, plánované hospodářství, kolektivismus a politická ideologie.


Co je to Socialismus? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Socialismus. Co znamená slovo Socialismus z kategorie Politika?

Provozovatel neodpovídá za správnost, úplnost a aktuálnost tohoto obsahu. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Socialismus s jinými lidmi prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Heslo Socialismus patří do kategorie politika

Klíčová slova: význam pojmu, lexikon, odborné názvosloví, přesný význam, definice, slovník, slovo, vysvětlení, pojem, politika, co to je, přesný výraz, terminus technicus, terminologie, odborný výraz, význam, politika, synonymum


Pojem Socialismus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Socialismus? Odborný výraz, termín, definice slova z projektu Wikipedia

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Socialismus (z latinského socialis, „družný, společenský“) je myšlenka a hnutí, které se snaží liberálně kapitalistický soukromovlastnický hospodářský a společenský řád nahradit systémem založeným na společném vlastnictví. Cílem socialismu je dosažení ideálů rovnosti, spravedlnosti a mezilidské solidarity cestou sociální reformy (tzv. reformní socialismus) nebo revolucí (tzv. revoluční socialismus). Socialismus si obecně klade tyto cíle: změna majetkových a právních vztahů ve společnosti, změna struktury hospodářství, boj proti privilegiím ve vzdělání a změna státního zřízení.
Socialismus je ucelený myšlenkový systém, který vznikl jako reakce na industrializaci. Samotný termín podléhá době a místu užití, kdy může znamenat velmi odlišné postupy. Oxfordský slovník světové politiky ho dělí na sociálně-demokratický, marxistický a utopický (komunistický).

Jiné doporučené zdroje informací

Zkusit najít frázi Socialismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít termín Socialismus ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat heslo Socialismus na Google obrázcích

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Socialismus ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít pojem Socialismus ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít výraz Socialismus ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Socialismus například ve fulltextu Yahoo.com, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v evropském vyhledávači Qwant, ve videích na Youtube nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Doporučené pojmy, slova, odborné termíny a výrazy

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku co to je Socialismus? resp. jaký je význam slova Socialismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Socialismus, odpověď na dotaz co je to Socialismus?. Víte např. kdo to je Petra Jungmanová? Znáte a víte kdo je Ladislav Hejdánek? Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Pojmy mohou mít různé významy podle toho o jaký obor se jedná. Proto se porozhlédněte i v jiných sekcích (než politika). Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, diktatura, socialismus, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího zajímavosti, významy slov, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Víte co znamená zkratka AYOR, JFGI nebo WIYF? Tyto a další zkratky naleznete na našem spřáteleném webu.