Co je to?
Definice výrazu, termínu Queer. Co znamená odborný pojem Queer z kategorie Politika?

Co je Queer?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Queer?

Queer je pojem, který zastřešuje různé genderové a sexuální menšiny, které nejsou heterosexuální. Slovo pochází z angličtiny, kde má význam výstřední nebo podivný. V předminulém století se pojmenování používalo slangově pro označení gayů. Později se změnil jeho význam na vyjádření postoje proti společnosti, která je heterosexuální, a začali se takto označovat i lidé, kteří se staví na odpor tradičnímu společenskému náhledu na sexualitu.
Nejde jen o politický pojem, samotné použití názvu pochází z komunity LGBT, ale pojem je mnohem širší. Navíc část komunity LGBT pociťuje toto označení jako hanlivé nebo politicky příliš radikální. V roce 1990 vznikla skupina Queer Nation, která sdružuje aktivisty hnutí. Označení queer se rozšířilo celosvětově a hlásí se k němu většina genderových a sexuálních menšin. Queer komunita pořádá po celém světě řadu festivalů, které jsou orientovány právě na queer.


Co je to Queer? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Queer. Co znamená odborný pojem Queer z kategorie Politika?

Veškeré texty jsou bez záruky. Napsáno redaktory Superia.cz

Sdílejte tuto stránku se slovem Queer se známými na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Pojem Queer je v kategorii politika

Klíčová slova: politika, heslo, význam slova, pojem, synonymum, formulace, slovník, lexikon, vysvětlení, přesný výraz, odborný výraz, politika, slovo, definice pojmu, terminologie, názvosloví, termín, popis


Pojem Queer je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Queer?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Queer (zřídka též počeštěle ve fonetickém znění kvír) je zastřešující označení pro všechny, jejichž identita není heterosexuální nebo cisgenderová. V tomto významu může sloužit jako náhrada zkratky LGBT+. Pojem queer má rovněž sociopolitický význam a je většinou preferován aktivisty a aktivistkami, kteří odmítají striktní definici své genderové či sexuální identity, stejně tak jako těmi, kteří jej využívají jako výraz vzdoru proti cis- a heteronormativitě většinové kultury. Na akademickém poli může být synonymem pro obor kritických studií a teorií, které popisují a zkoumají sexuální orientace, genderové identity nebo genderová vyjádření vymykající se heteronormativním a cisnormativním normám, jejich dynamiku a vývoj. Některými lidmi je však tento termín stále považován za urážlivý, protože v angličtině byl dříve používán jako homofobní urážka ve významu podivný, zvláštní.

Linky na jiné informační zdroje

Vyhledat pojem Queer na Google obrázcích

Zkusit najít výraz Queer ve fulltextu Seznam.cz

Najít termín Queer ve vyhledávači Qwant

Vyhledat slovo Queer ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít termín Queer ve vyhledávači Yandex

Najít termín Queer ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Queer například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Seznam.cz slovníku cizích slov, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku co je to Queer? resp. co se vlastně skrývá pod slovem Queer? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Queer, odpověď na dotaz co je to Queer?. Víte např. kdo to je Ester Geislerová? Znáte a víte kdo je Jiří Písařík? Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. podle různých oborů. Pokuste se najít termín Queer i v jiné kategorii než v politika. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, zajímavosti, popisy termínů, definice odborných pojmů, významy slov, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Vzpomenete si ještě na vyjmenovaná slova? Znáte vyjmenovaná slova po L nebo po Z?