Co je to?
Definice odborného termínu, slova Queer. Co znamená pojem Queer z kategorie Politika?

Co je Queer?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Queer

Queer je pojem, který zastřešuje různé genderové a sexuální menšiny, které nejsou heterosexuální. Slovo pochází z angličtiny, kde má význam výstřední nebo podivný. V předminulém století se pojmenování používalo slangově pro označení gayů. Později se změnil jeho význam na vyjádření postoje proti společnosti, která je heterosexuální, a začali se takto označovat i lidé, kteří se staví na odpor tradičnímu společenskému náhledu na sexualitu.
Nejde jen o politický pojem, samotné použití názvu pochází z komunity LGBT, ale pojem je mnohem širší. Navíc část komunity LGBT pociťuje toto označení jako hanlivé nebo politicky příliš radikální. V roce 1990 vznikla skupina Queer Nation, která sdružuje aktivisty hnutí. Označení queer se rozšířilo celosvětově a hlásí se k němu většina genderových a sexuálních menšin. Queer komunita pořádá po celém světě řadu festivalů, které jsou orientovány právě na queer.


Co je to Queer? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Queer. Co znamená pojem Queer z kategorie Politika?

Informace jsou bez záruky, provozovatel neručí za správnost a aktuálnost informací v textech. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na sociálních sítích Twitter, Facebook, Pinterest a Reddit.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo Queer patří do sekce politika

Klíčová slova: co znamená, termín, synonymum, odborný výraz, pojem, přesný význam, odborné názvosloví, co je to Queer?, formulace, lexikon, politika, slovo, politika, wiki, definice, slovník, terminologie, definice pojmu


Pojem Queer je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu Queer?

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Queer (zřídka též počeštěle ve fonetickém znění kvír) je zastřešující označení pro všechny, jejichž identita není heterosexuální nebo cisgenderová. V tomto významu může sloužit jako náhrada zkratky LGBT+. Pojem queer má rovněž sociopolitický význam a je většinou preferován aktivisty a aktivistkami, kteří odmítají striktní definici své genderové či sexuální identity, stejně tak jako těmi, kteří jej využívají jako výraz vzdoru proti cis- a heteronormativitě většinové kultury. Na akademickém poli může být synonymem pro obor kritických studií a teorií, které popisují a zkoumají sexuální orientace, genderové identity nebo genderová vyjádření vymykající se heteronormativním a cisnormativním normám, jejich dynamiku a vývoj. Některými lidmi je však tento termín stále považován za urážlivý, protože v angličtině byl dříve používán jako homofobní urážka ve významu podivný, zvláštní.

Pro více informací o heslu Queer zkuste navštívit tyto odkazy

Zkusit najít Queer na Google obrázcích

Zkusit najít termín Queer ve fulltextu Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Queer ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít heslo Queer ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat pojem Queer ve Wikislovníku

Hledat heslo Queer ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Queer například v metavyhledávači Info.com, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve videích na Youtube, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v Lingea slovnících.

Zkuste také následující odborné pojmy, termíny a hesla

Teďka už zajisté víte co to je Queer? resp. co vlastně znamená slovo Queer? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Queer, odpověď na dotaz co je to Queer?. Víte např. kdo to je Pavel Kamas? Znáte a víte kdo je Jiří Písařík? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. Pojmy mohou mít různé významy vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Zkuste hledání i v jiné sekci webu než v politika. U některých textů najdete krátkou citaci z projektu Wikipedia včetně odkazu na kompletní text. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, volnost, queer, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího známé i neznámé pojmy, významy slov, slovníková hesla, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Vzpomenete si ještě na vyjmenovaná slova? Znáte vyjmenovaná slova po L nebo po Z?