Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Nacionalismus. Co znamená pojem Nacionalismus z kategorie Politika?

Co je Nacionalismus?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Nacionalismus

Nacionalismus je jednou z novějších ideologií, označovaných jako kolektivní. Užívá se i výraz národovectví. Nacionalismus vznikl v 18. století a k jeho hlavnímu rozvoji došlo v 19. století.
Předchůdcem nacionalismu byl patriotismus, ale nacionalismus se vyvíjel jiným směrem – je založen především na národu a národní identitě. Jeho podstatou je uvědomění si příslušnosti k národu, ze kterého člověk pochází, a vymezování se vůči národům jiným. Existuje více různých definicí nacionalismu, některé si mohou i odporovat.


Co je to Nacionalismus? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Nacionalismus. Co znamená pojem Nacionalismus z kategorie Politika?

Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na internetových společenských sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter či Facebooku, který je z nich nejznámější a nejpopulárnější.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Termín Nacionalismus se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: informace, definice pojmu, přesný výraz, odborné názvosloví, politika, definice, Nacionalismus, význam slova, názvosloví, co je to Nacionalismus?, slovník, politika, termín, přesný význam, formulace, odborný výraz, popis, význam pojmu


Pojem Nacionalismus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o heslu Nacionalismus dozvíte následující

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Nacionalismus (z lat. natio, národ) jsou myšlenkové tendence, ideologie a politika zdůrazňující význam národa, tedy sounáležitost skupiny lidí, kteří obvykle (dle různé definice národa) sdílejí společný původ, historii, jazyk, kulturu a území. Z nacionalismu vychází myšlenka národních států, na které je do značné míry založeno dnešní uspořádání států světa. Z tohoto pojetí také vychází názvosloví používající pojmy národní a mezinárodní. Pod vlivem nacistického vypjatého nacionalismu se tento výraz začal používat také v negativním smyslu pro ideologii šovinismu, přesvědčení o výjimečnosti vlastního národa. Tento význam většinou nemívá odpovídající český výraz národovectví. Příbuzným pojmem je patriotismus, česky vlastenectví, který zdůrazňuje vlast (otčinu, něm. Vaterland, lat. patria), tedy rodiště či (u exulantů) zemi rodičů.

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Vyhledat pojem Nacionalismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat slovo Nacionalismus ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít výraz Nacionalismus ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít frázi Nacionalismus ve Wikizdrojích

Zkusit najít slovo Nacionalismus ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít slovo Nacionalismus ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Nacionalismus například ve vyhledávači Seznam.cz, v Lingea slovnících, ve videích na Youtube, ve fulltextu Yahoo.com nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Doporučené odborné pojmy, termíny, výrazy a hesla

Nyní již víte co znamená Nacionalismus? resp. jaká je definice termínu Nacionalismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Nacionalismus, odpověď na dotaz co je to Nacionalismus?. Víte např. kdo to je Karel Hlaváček? Znáte a víte kdo je Chomout? Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto hledat termín Nacionalismus hledat i v jiných kategoriích (než politika). Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na zajímavosti, slovníková hesla, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, významy slov, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

V diskuzích jste se možná setkali s různými zkratkami. Mezi nejrozšířenější zkratky patří BTW a IMHO. Víte co znamenají? Pokud ne, dozvíte se to zde.