Co je to?
Odborný výraz, definice slova Mandát. Co znamená pojem Mandát z kategorie Politika?

Co je Mandát?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Mandát

Mandát je pověřením nebo příkazem, pochází z latinského pojmu mandatum jako manu datum, rukou daný. V politice je mandát oprávněním určitého politika vykonávat svoji funkci. Mandátní smlouvou přitom rozumíme smlouvu potvrzující určité zastoupení jménem konkrétního klienta, přičemž provádění tohoto zastoupení jde na účet a riziko klienta. Mandatorní výdajem rozumíme výdaj z písemného závazku, tedy smlouvy či výdaj z veřejného rozpočtu.


Co je to Mandát? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Mandát. Co znamená pojem Mandát z kategorie Politika?

Neručíme za eventuální chyby v textech. Napsáno redaktory Superia.cz

Text s definicí výrazu Mandát doporučujeme sdílet s dalšími lidmi na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Pojem Mandát se nachází v sekci politika

Klíčová slova: význam, terminus technicus, pojem, popis, politika, co to je, lexikon, heslo, slovo, definice, význam pojmu, synonymum, wiki, názvosloví, odborné názvosloví, přesný výraz, slovník, Mandát


Pojem Mandát je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Mandát?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Mandát (z lat. manu dare, pověřit, přikázat) v demokraciích znamená oprávnění a pravomoc poslance nebo jiného voleného funkcionáře, kterou mu svěřili voliči. Mandát je obvykle časově omezený.

Více informací o slovu Mandát doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Zkusit najít pojem Mandát ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat slovo Mandát na Google obrázcích

Hledat výraz Mandát ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít frázi Mandát ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít frázi Mandát ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat slovo Mandát na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Mandát například ve vyhledávači Seznam.cz, v Google překladači, ve videích na Youtube, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v Lingea slovnících.

Doporučené odborné pojmy, termíny, výrazy a hesla

Teďka již bezesporu víte co je to Mandát? resp. jaký je význam pojmu Mandát? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Mandát, odpověď na dotaz co je to Mandát?. Víte např. kdo to je Michaela Jílková? Znáte a víte kdo je Petr Chobot? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto hledat termín Mandát hledat i v jiných kategoriích (než politika). K vybraným textům jsme doplnili citaci z projektu Wikipedia.cz včetně odkazu na konkrétní podstránku na Wikipedii, kde se dozvíte víc. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na slovníková hesla, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, významy slov, definice odborných pojmů, popisy termínů s názvem Co Je To?.

V diskuzích jste se možná setkali s různými zkratkami. Mezi nejrozšířenější zkratky patří BTW a IMHO. Víte co znamenají? Pokud ne, dozvíte se to zde.