Co je to?
Výraz, termín, definice slova Konsenzus. Co znamená odborný pojem Konsenzus z kategorie Politika?

Co je Konsenzus?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Konsenzus

Konsenzus je pojem vycházející z latinského slova consensus, což znamená souhlas, shodu či jednomyslnost. Jde o shodu většiny lidí, kteří pocházejí z určité skupiny, společnosti nebo společenství. Jde o souhlas v názorech a také postojích v nejdůležitějších otázkách jejich společného života. Konsenzus znamená obecný souhlas v oblasti citů i myšlenek. Tato shoda napomáhá dosáhnout, ustanovit a udržet určitý řád.
Konsenzus se zakládá na principu dobrovolnosti a před touto shodu probíhá ještě nějaký spor, diskuze, dohadování nebo kompromis. Každá společnost potřebuje určitou míru konsenzu, ale úplný konsenzus možný není. Toleruje se přítomnost nesouhlasící menšiny i její vyjádření nesouhlasu. Tato menšina nemá pak pocit utlačování a vyhoštění. Pokud se dospěje ke konsensuálnímu rozhodnutí, nemusí všichni účastníci aktivně souhlasit, ale neodporují přijatým rozhodnutím. S tímto způsobem rozhodování pracovala již řecká demokracie.


Co je to Konsenzus? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Konsenzus. Co znamená odborný pojem Konsenzus z kategorie Politika?

Pečlivě jsme zkontrolovali všechny informace a údaje. Přesto však nevylučujeme, že je v textech chyba. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Definici pojmu Konsenzus sdílejte s rodinou a kamarády na webových službách typu Pinterest, Facebook, Twitter nebo Reddit.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Výraz Konsenzus je v kategorii politika

Klíčová slova: přesný výraz, politika, slovník, heslo, termín, co znamená, vysvětlení, lexikon, synonymum, Konsenzus, význam pojmu, wiki, význam slova, odborné názvosloví, informace, formulace, popis, odborný výraz


Pojem Konsenzus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Konsenzus? Výraz, definice slova z projektu Wikipedia

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Konsenzus, konsensus, konsenz či konsens (lat. consensus, souhlas) znamená shodu mínění jistého společenství, zejména spontánní a živelný souhlas, obecně jakýkoliv vzájemný souhlas. V právu se za konsenzuální považují takové smlouvy, k jejichž platnosti stačí projev souhlasné vůle stran, v protikladu k reálným smlouvám, které jsou uzavřeny až faktickým plněním (např. předáním věci). Alternativou ke konsenzuálnímu rozhodování je buď rozhodování autoritativní nebo hlasování. Na rozdíl od hlasování a vlády většiny konsensus není výsledek pouze racionální, ale také emocionální. Je složité k němu dojít, jelikož je založen na dobrovolném přístupu a předchází mu diskuse, spory a kompromisy.
Konsensus vzniká na základě vzájemného souhlasu členů skupiny, či mezi skupinami. „Absence konsensu“ znamená nesouhlas. Konsensus připouští souhlas většiny, ale také přítomnost a vyjádření nesouhlasu ze strany menšiny, jež se toleruje. Díky tomu se menšina, která nesouhlasí, nemusí cítit jako vyhoštěná a utlačovaná, a tak je možné dospět souhlasu, tedy konsensu. Konsensuální rozhodnutí nemusí nutně znamenat aktivní souhlas všech zúčastněných, ale spíše přijetá a rozhodnutí neodporovat. Na tomto typu rozhodování byly postaveny základní pilíře řecké demokracie.
Konsensu je často přikládán velký význam, neboť je vnímán jakožto zakladatel sociálního společenství, které je opakem sociálního konfliktu, tak, jak ho popisuje Hobbes ve svém širokém pojetí existence společnosti, hovoříme-li o prostředí kde jsou si lidé rovni z hlediska práv, svobody myšlení a vlastního názoru. Významnými autory, kteří se zabývali tématy konsensu, byli Émile Durkheim a Talcott Parsons.

Pro další informace o termínu Konsenzus zkuste tyto odkazy

Zkusit najít slovo Konsenzus na Google.cz

Zkusit najít slovo Konsenzus na Google obrázcích

Najít pojem Konsenzus ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít pojem Konsenzus ve Wikizdrojích

Hledat pojem Konsenzus ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Konsenzus ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Konsenzus například ve vyhledávači Seznam.cz, v projektu slovnik.cz, ve ruském vyhledávači Yandex, ve Wikislovníku nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku co znamená slovo Konsenzus? resp. co to je Konsenzus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Konsenzus, odpověď na dotaz co je to Konsenzus?. Víte např. kdo to je Apoštol? Znáte a víte kdo je Jan Maxián? Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Konsenzus v jiné sekci než politika. U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, tajemnice, konsenzus, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, významy slov, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Oblíbenou prázdninovou destinací Čechů je Chorvatsko. Na tomto webu se o něm dozvíte mnoho zajímavostí.