Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Samizdat. Co znamená pojem Samizdat z kategorie Politika?

Co je Samizdat?

Co znamená termín Samizdat? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Samizdat je pojem pocházející z ruských slov vydáváno samo. Jedná se o obcházení cenzorských zásahů v režimech, kde dochází k represím. V minulosti se jednalo především o země bývalého komunistického bloku v období tzv. studené války.
Šlo o možnost vydávání zakázaných knih a spisů alespoň v malém množství. Většinou byly tyto tisky psány na psacích strojích a rozmnoženy přes průklepový papír či jinou obvyklou technikou. Čtenáři pak samizdat šířili dále.


Co je to Samizdat? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Samizdat. Co znamená pojem Samizdat z kategorie Politika?

Neručíme za pravdivost, aktuálnost a přesnost informací uvedených na těchto internetových stránkách. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo Samizdat se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: přesný význam, pojem, definice, heslo, politika, význam slova, význam, popis, slovo, co znamená, formulace, odborný výraz, přesný výraz, informace, wiki, politika, význam pojmu, lexikon


Pojem Samizdat je v kategorii politika, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu Samizdat můžete dozvědět následující

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Samizdat (samo-vydáváno, rusky самиздат – samoizdělatelstvo) je způsob, jakým občanští aktivisté obcházejí cenzuru v represivních režimech, zejména v zemích východního bloku v době studené války. Jde o vydávání novinového obsahu vlastním nákladem v ilegalitě. Samizdaty jsou rozšiřovány v malých nákladech, opisovány, původně v ruce, později na psacím stroji a na počítači a množeny dle techniky dané doby (cyklostyl, kopírky).
Komunistické a podobné represivní systémy obvykle samizdat tvrdě potlačují a vydávající disidenty soudí a vězní.

Linky na další online zdroje

Vyhledat heslo Samizdat ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít frázi Samizdat na Google obrázcích

Vyhledat heslo Samizdat ve fulltextu vyhledávače Info.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Samizdat ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Samizdat ve Wikimedia Commons

Najít heslo Samizdat ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Samizdat například ve Wikizdrojích, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve Wikislovníku, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Google překladači.

Náhodných výběr hesel, pojmů a odborných termínů

Právě nyní již víte jaký je přesný význam slova Samizdat? resp. co přesně znamená slovo Samizdat? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Samizdat, odpověď na dotaz co je to Samizdat?. Víte např. kdo to je Jiří Dědeček? Znáte a víte kdo je Petra Faltýnová? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. v různých oborech lidské činnosti. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Samizdat i jinde než v sekci než v politika. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího slovníková hesla, významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

V diskuzích jste se možná setkali s různými zkratkami. Mezi nejrozšířenější zkratky patří BTW a IMHO. Víte co znamenají? Pokud ne, dozvíte se to zde.