Co je to?
Odborný výraz, definice slova Ideologie. Co znamená slovo Ideologie z kategorie Politika?

Co je Ideologie?

Vysvětlení pojmu, hesla, definice termínu Ideologie

Ideologie je označení pro celý soubor myšlenek, přesvědčení, hodnot a principů, které formují a řídí určitou politickou, sociální, ekonomickou nebo kulturní skupinu či hnutí. Jedná se o komplexní systém názorů a teorií, které se snaží vysvětlit a interpretovat svět, společnost a lidské vztahy. Ideologie poskytuje rámec a vodítko pro chování jedinců a skupin v různých oblastech života. Bývá zaměřena na určitou oblast, jako je politika, ekonomie, náboženství nebo sociální spravedlnost. Poskytuje návody a cíle, které by měly být dosaženy v dané oblasti. Ideologie také může definovat, jaké jsou správné hodnoty a normy, jaké jsou přípustné a nepřípustné činy a jaké jsou spravedlivé rozdělovací mechanismy. Ideologie se často zakládá na určitém základním přesvědčení, jako je například důvěra v rovnost, svobodu, náboženskou víru nebo kolektivní blaho. Z těchto základních přesvědčení vycházejí konkrétní postoje a politické programy. Mohou se lišit v závislosti na historickém a kulturním kontextu a často se vyvíjejí a mění v průběhu času.
Některé známé ideologie zahrnují liberalismus, konzervatismus, socialismus, komunismus, nacionalismus, feminizmus, environmentalismus a náboženské ideologie jako křesťanství, islám nebo judaismus. Každá z těchto ideologií má specifické zásady, cíle a metody pro dosažení svých ideálů. Ideologie mohou být silně zapojeny do politiky, kde ovlivňují tvorbu politických stran, politické programy a rozhodování ve veřejných záležitostech. Ideologie však nejsou omezeny pouze na politiku a mohou ovlivňovat také jiné oblasti lidského života, jako je umění, věda, ekonomie nebo vzdělání.


Co je to Ideologie? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Ideologie. Co znamená slovo Ideologie z kategorie Politika?

Snažili jsme se kontrolovat a ověřovat texty a informace. Přesto se mohlo stát, že je zde nepřesný údaj nebo chyba. Text vytvořen pro server Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Ideologie s jinými lidmi prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Termín Ideologie patří do kategorie politika

Klíčová slova: význam pojmu, význam, terminus technicus, synonymum, wiki, heslo, politika, pojem, slovník, přesný výraz, lexikon, vysvětlení, termín, slovo, definice, definice pojmu, názvosloví, popis


Pojem Ideologie je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Ideologie? Definice slova, výraz, termín z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí s apologetickou nebo ofenzivní funkcí založenou na formulování politických, hospodářských, světonázorových a/nebo podobných zájmů určité skupiny. V politické a společenské praxi se ideologie vládnoucí skupiny projevuje např. ve formě filosofie, práva či morálky, obecně se skrze svou subjektivitu snaží o formulaci celkového výkladu společnosti a člověka jako takového.
V angloamerickém prostředí je obvyklé i užívání termínu ideologie pro neutrální označování ucelené soustavy myšlenek a výpovědí, případně "pojem označující soustavu symbolických výrazů s mobilizační funkcí, legitimizující určité jednání". V evropském prostředí má termín častěji pejorativní vyznění a vyjadřuje též uzavřenost, jednostrannost, iracionální a propagandistické rysy takové soustavy myšlenek a výpovědí.
Často se pojmem ideologie označují pouze politické ideologie.

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Zkusit najít termín Ideologie ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ideologie ve Wikimedia Commons

Vyhledat slovo Ideologie na Google.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Ideologie ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Ideologie na Youtube

Vyhledat slovo Ideologie na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Ideologie například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ruském vyhledávači Yandex, v Microsoft Bing nebo v Google překladači.

Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů

Teďka již bezesporu víte co znamená Ideologie? resp. jaký je význam pojmu Ideologie? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ideologie, odpověď na dotaz co je to Ideologie?. Víte např. kdo to je Iva Frühlingová? Znáte a víte kdo je John Frusciante? Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. podle toho o jaký obor se jedná. Zkuste proto termín Ideologie hledat i v jiných kategoriích (než politika). Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Takový typ textu je distribuován pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za navštívení našeho encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, popisy termínů, významy slov, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Oblíbenou prázdninovou destinací Čechů je Chorvatsko. Na tomto webu se o něm dozvíte mnoho zajímavostí.