Co je to?
Definice odborného termínu, slova Ideologie. Co znamená pojem Ideologie z kategorie Politika?

Co je Ideologie?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Ideologie?

Ideologie je označení pro celý soubor myšlenek, přesvědčení, hodnot a principů, které formují a řídí určitou politickou, sociální, ekonomickou nebo kulturní skupinu či hnutí. Jedná se o komplexní systém názorů a teorií, které se snaží vysvětlit a interpretovat svět, společnost a lidské vztahy. Ideologie poskytuje rámec a vodítko pro chování jedinců a skupin v různých oblastech života. Bývá zaměřena na určitou oblast, jako je politika, ekonomie, náboženství nebo sociální spravedlnost. Poskytuje návody a cíle, které by měly být dosaženy v dané oblasti. Ideologie také může definovat, jaké jsou správné hodnoty a normy, jaké jsou přípustné a nepřípustné činy a jaké jsou spravedlivé rozdělovací mechanismy. Ideologie se často zakládá na určitém základním přesvědčení, jako je například důvěra v rovnost, svobodu, náboženskou víru nebo kolektivní blaho. Z těchto základních přesvědčení vycházejí konkrétní postoje a politické programy. Mohou se lišit v závislosti na historickém a kulturním kontextu a často se vyvíjejí a mění v průběhu času.
Některé známé ideologie zahrnují liberalismus, konzervatismus, socialismus, komunismus, nacionalismus, feminizmus, environmentalismus a náboženské ideologie jako křesťanství, islám nebo judaismus. Každá z těchto ideologií má specifické zásady, cíle a metody pro dosažení svých ideálů. Ideologie mohou být silně zapojeny do politiky, kde ovlivňují tvorbu politických stran, politické programy a rozhodování ve veřejných záležitostech. Ideologie však nejsou omezeny pouze na politiku a mohou ovlivňovat také jiné oblasti lidského života, jako je umění, věda, ekonomie nebo vzdělání.


Co je to Ideologie? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Ideologie. Co znamená pojem Ideologie z kategorie Politika?

Naše stránky mají pouze informativní charakter, neručíme za tiskové chyby. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na Pinterestu, Facebooku nebo Twitteru.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Pojem Ideologie patří do sekce politika

Klíčová slova: odborné názvosloví, přesný význam, význam, popis, lexikon, wiki, Ideologie, co je to Ideologie?, informace, politika, synonymum, co to je, heslo, význam pojmu, vysvětlení, terminologie, definice, odborný výraz


Pojem Ideologie je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Ideologie?

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí s apologetickou nebo ofenzivní funkcí založenou na formulování politických, hospodářských, světonázorových a/nebo podobných zájmů určité skupiny. V politické a společenské praxi se ideologie vládnoucí skupiny projevuje např. ve formě filosofie, práva či morálky, obecně se skrze svou subjektivitu snaží o formulaci celkového výkladu společnosti a člověka jako takového.
V angloamerickém prostředí je obvyklé i užívání termínu ideologie pro neutrální označování ucelené soustavy myšlenek a výpovědí, případně "pojem označující soustavu symbolických výrazů s mobilizační funkcí, legitimizující určité jednání". V evropském prostředí má termín častěji pejorativní vyznění a vyjadřuje též uzavřenost, jednostrannost, iracionální a propagandistické rysy takové soustavy myšlenek a výpovědí.
Často se pojmem ideologie označují pouze politické ideologie.

Další zdroje informací o slovu Ideologie

Vyhledat slovo Ideologie na Google.cz

Hledat videa s názvem Ideologie na Youtube

Hledat výraz Ideologie ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat termín Ideologie ve vyhledávači Yahoo

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Ideologie ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat termín Ideologie ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Ideologie například ve ruském vyhledávači Yandex, v Google překladači, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači Seznam.cz nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Právě nyní již víte jaký je význam slova Ideologie? resp. co přesně znamená slovo Ideologie? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ideologie, odpověď na dotaz co je to Ideologie?. Víte např. kdo to je Baculka? Znáte a víte kdo je John Frusciante? Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Pokuste se najít termín Ideologie i v jiné kategorii než v politika. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Vládní budova, ideologie, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na popisy termínů, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, významy slov, zajímavosti, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Oblíbenou prázdninovou destinací Čechů je Chorvatsko. Na tomto webu se o něm dozvíte mnoho zajímavostí.