Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Devalvace. Co znamená pojem Devalvace z kategorie Ekonomie?

Co je Devalvace?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Devalvace

Devalvace znamená znehodnocení měny, snížení její hodnoty vůči kurzům zahraničních měn. Devalvace je řízeným zásahem do ekonomiky, který může provést (a ke konci roku 2013 také provedla) centrální banka. Mezi důsledky takového kroku patří zlevnění vyváženého zboží a tím růst jeho konkurenceschopnosti, ale na druhou stranu to také znamená zdražení všeho, co je dováženo a zdražení zahraničních měn. Přínosy devalvace mohou být vzhledem k jejím negativním důsledkům značně diskutabilní.


Co je to Devalvace? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Devalvace. Co znamená pojem Devalvace z kategorie Ekonomie?

Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Napsáno redaktory Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Heslo Devalvace se nachází v kategorii ekonomie

Klíčová slova: wiki, termín, odborné názvosloví, význam, slovo, popis, informace, lexikon, přesný výraz, definice pojmu, slovník, přesný význam, význam slova, terminologie, vysvětlení, co to je, co je to Devalvace?, synonymum


Pojem Devalvace je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co označuje termín Devalvace? Odborný výraz, termín, definice slova z projektu Wikipedia

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Devalvace (z lat. de-valuare, znehodnocovat) znamená znehodnocení. V ekonomii znehodnocení měny.
Oslabení domácí měny vůči zahraničním měnám v systému fixních (úředně stanovených) kurzů. Protože měnový kurz určité měny znamená její cenu v jednotkách domácí měny, znamená devalvace úřední zvýšení kurzu cizích měn. Devalvací se zlevňuje vyvážené zboží na zahraničních trzích a naopak zdražuje dovážené zboží. Proto se devalvace používala pro podporu exportu a zlepšení bilance zahraničního obchodu, v zemích závislých například na dovozu energií může však také vyvolat tzv. "dováženou inflaci". Opakem je revalvace. V systému plovoucích směnných kurzů (floating) nemluvíme o devalvaci, nýbrž o růstu kurzu zahraniční měny čili o depreciaci.

Linky na další online zdroje

Najít termín Devalvace ve vyhledávači Yandex

Hledat heslo Devalvace na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Devalvace ve Wikimedia Commons

Hledat slovo Devalvace ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Devalvace ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít slovo Devalvace ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Devalvace například ve Wikizdrojích, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve videích na Youtube, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Google překladači.

Podívejte se také na tyto odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Devalvace? resp. co to je Devalvace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Devalvace, odpověď na dotaz co je to Devalvace?. Víte např. kdo to je Jiřina Jirásková? Znáte a víte kdo je Vdova? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. v různých oborech lidské činnosti. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než ekonomie. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího významy slov, zajímavosti, definice odborných pojmů, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Moderními pojmy jsou slova hipster nebo geek nebo nerd. Víte, co tato slova znamenají?