Co je to?
Definice výrazu Devalvace. Co znamená odborný pojem Devalvace z kategorie Ekonomie?

Co je Devalvace?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Devalvace?

Devalvace znamená znehodnocení měny, snížení její hodnoty vůči kurzům zahraničních měn. Devalvace je řízeným zásahem do ekonomiky, který může provést (a ke konci roku 2013 také provedla) centrální banka. Mezi důsledky takového kroku patří zlevnění vyváženého zboží a tím růst jeho konkurenceschopnosti, ale na druhou stranu to také znamená zdražení všeho, co je dováženo a zdražení zahraničních měn. Přínosy devalvace mohou být vzhledem k jejím negativním důsledkům značně diskutabilní.


Co je to Devalvace? Význam slova, termín, Definice výrazu Devalvace. Co znamená odborný pojem Devalvace z kategorie Ekonomie?

Provozovatel neručí za aktuálnost a přesnost informací v textech. Text napsán pro Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Devalvace můžete samozřejmě sdílet s ostatními na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Výraz Devalvace je v sekci ekonomie

Klíčová slova: co je to Devalvace?, termín, wiki, slovník, definice, vysvětlení, synonymum, ekonomie, terminus technicus, popis, Devalvace, přesný význam, význam pojmu, informace, formulace, přesný výraz, heslo, odborné názvosloví


Pojem Devalvace je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Devalvace? Definice výrazu, slova, termínu z Wikipedie

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Devalvace (z lat. de-valuare, znehodnocovat) znamená znehodnocení. V ekonomii znehodnocení měny.
Oslabení domácí měny vůči zahraničním měnám v systému fixních (úředně stanovených) kurzů. Protože měnový kurz určité měny znamená její cenu v jednotkách domácí měny, znamená devalvace úřední zvýšení kurzu cizích měn. Devalvací se zlevňuje vyvážené zboží na zahraničních trzích a naopak zdražuje dovážené zboží. Proto se devalvace používala pro podporu exportu a zlepšení bilance zahraničního obchodu, v zemích závislých například na dovozu energií může však také vyvolat tzv. "dováženou inflaci". Opakem je revalvace. V systému plovoucích směnných kurzů (floating) nemluvíme o devalvaci, nýbrž o růstu kurzu zahraniční měny čili o depreciaci.

Hledejte pojem Devalvace v následujících vyhledávačích

Zkusit najít pojem Devalvace na Google.cz

Zkusit najít pojem Devalvace na Google obrázcích

Vyhledat heslo Devalvace ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat slovo Devalvace ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat heslo Devalvace ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat termín Devalvace ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Devalvace například v Microsoft Bing, v projektu slovnik.cz, ve videích na Youtube, ve Wikizdrojích nebo v Lingea slovnících.

Doporučené odborné pojmy, termíny, výrazy a hesla

Z předchozího textu jste se dozvěděli co znamená slovo Devalvace? resp. co znamená výraz Devalvace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Devalvace, odpověď na dotaz co je to Devalvace?. Víte např. kdo to je Lupič? Znáte a víte kdo je Vdova? Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Zkuste proto hledat termín Devalvace hledat i v jiných kategoriích (než ekonomie). Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, grafy banka, devalvace, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na zajímavosti, definice odborných pojmů, slovníková hesla, popisy termínů, významy slov, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Moderními pojmy jsou slova hipster nebo geek nebo nerd. Víte, co tato slova znamenají?