Co je to?
Definice výrazu Defenestrace. Co znamená odborný pojem Defenestrace z kategorie Politika?

Co je Defenestrace?

Vysvětlení pojmu, hesla, definice termínu Defenestrace

Defenestrace je označení historické události, při níž byli z oken radnice vyhozeni političtí představitelé města. Historicky se rozlišují tři pražské defenestrace. První se odehrála v roce 1419 a znamenala začátek husitských válek, po druhé defenestraci 1483 byl nastolen kutnohorský náboženský mír, třetí defenestrace se odehrála v roce 1618, kdy byli vyhozeni habsburští místodržící vystupující proti reformaci. Tato defenestrace znamenala začátek třicetileté války.


Co je to Defenestrace? Význam slova, termín, Definice výrazu Defenestrace. Co znamená odborný pojem Defenestrace z kategorie Politika?

Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost údajů uveřejněných na webu. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku co je to Defenestrace? s vašimi kamarády na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Heslo Defenestrace je v sekci politika

Klíčová slova: Defenestrace, vysvětlení, synonymum, názvosloví, co znamená, co je to Defenestrace?, přesný výraz, heslo, význam pojmu, význam, informace, wiki, politika, termín, význam slova, pojem, co to je, odborné názvosloví


Pojem Defenestrace je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Defenestrace?

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Defenestrace (z latinské předložky de, z, od, pryč a fenestra, tj. okno) označuje násilné vyhození z okna. Původ slova je odvozován od pražské defenestrace v roce 1618, kdy nespokojení protestanští stavové vyhodili z okna dva královské místodržící a k tomuto činu sepsali obsáhlou apologii. Ovšem ve středověku a v raném novověku se defenestrace konaly poměrně často a toto konání neslo prvky lynče, ordálu a společně spáchané vraždy. Ve středověké a raně novověké společnosti, která je výrazně horizontálně členěna (přičemž význam vrstev směrem odshora klesá), má defenestrace charakter symbolického trestu (svržením odshora dolů dávají vykonavatele najevo, že se svržení v jim vymezené vrstvě chovali nepatřičně). Inspirace k defenestraci je také často spatřována ve starozákonním příběhu o bezbožné, nemravné a sadistické královně Jezábel, která byla po převratu prince Jehúa svržena z okna svého paláce vlastními služebníky.

Jiné doporučené zdroje informací

Hledat termín Defenestrace na Google.cz

Zkusit najít Defenestrace ve Wikislovníku

Zkusit najít pojem Defenestrace ve Wikizdrojích

Vyhledat termín Defenestrace ve vyhledávači Yandex

Vyhledat výraz Defenestrace ve vyhledávači Yahoo

Najít výraz Defenestrace ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Defenestrace například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v projektu slovnik.cz, v evropském vyhledávači Qwant, ve videích na Youtube nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Často hledaná hesla, odborné termíny, pojmy, slova

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku co to je Defenestrace? resp. jaký je význam slova Defenestrace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Defenestrace, odpověď na dotaz co je to Defenestrace?. Víte např. kdo to je Golem? Znáte a víte kdo je Štefan Švec? Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Pojmy mohou mít různé významy podle toho o jaký obor se jedná. Doporučujeme vám hledat v jiných sekcích (než politika). Některé pojmy obsahují i krátkou citaci z české Wikipedie včetně internetového odkazu na podrobný popis. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Tajemník, defenestrace, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla, významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Pýcha, pytel, pysk ... Víte jak to pokračuje dál? Pokud ne, odpověď naleznete tady.