Co je to?
Odborný výraz, definice slova Prskavka. Co znamená slovo Prskavka z kategorie Kultura?

Co je Prskavka?

Co znamená pojem, slovo, definice termínu Prskavka?

Prskavka je název menší pyrotechniky, která se řadí k pyrotechnice zábavní. Bývá používána v době vánočních svátků pro zábavu, ale plní i funkci dekorační. Při hoření vypadá jako tyčka, ze které vylétá roj jisker. To je způsobeno tím, že při hoření probíhá chemická reakce a malé drobné částečky padají z těla prskavky. Protože hoří, vypadají jako jiskřičky. Základem prskavky je hořlavá směs umístěná na tyčce z nehořlavého materiálu. Za tuto tyčku se prskavka také drží. Prskavky mohou být různé dlouhé a silné, mohou vytvářet i barevné efekty. Směs, která na prskavce hoří, má čtyři základní komponenty. Práškový hliník nebo železné piliny, pojivo, prášek z dřevěného uhlí, oxidovadlo. Jako oxidovadlo bývá nejčastěji používán dusičnan draselný nebo barnatý. Po zapálení prskavky reagují komponenty a okysličovadlo a vzniká vysoká teplota až 1100 stupňů a kyslík. V průběhu reakce vzniká oxid hlinitý a železitý. Ty jsou součástí odpadávajících kousků a díky jim vzniká efekt odlétávajících hvězdiček.
Prskavky nejsou tradičním vánočním doplňkem, na trh se dostaly až na počátku dvacátého století. S jiskřičkami experimentovali již staří Číňané a Řekové, v Řecku se podobný experiment objevil již kolem roku 700 n. l. Prskavky se pak znovu objevily ve 13. století, ale byly stále výsadou bohatých. Přenosné jiskřivé tyčky se objevily v Anglii v roce 1605 na oslavu zmaření spiknutí Guye Fawkese. Při manipulaci s prskavkami je potřeba dbát na bezpečnost, kromě spálení hrozí i otrava, protože prskavky jsou jedovaté.

Co je to Prskavka? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Prskavka. Co znamená slovo Prskavka z kategorie Kultura?

Informace jsou bez jakékoliv záruky, neručíme za faktickou správnost, aktuálnost a jazykovou přesnost uvedených informací. Text napsán pro Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Prskavka s jinými lidmi prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Výraz Prskavka patří do kategorie kultura

Klíčová slova: co je to Prskavka?, význam, názvosloví, termín, přesný význam, wiki, definice pojmu, formulace, heslo, význam slova, odborné názvosloví, popis, definice, význam pojmu, co to je, synonymum, Prskavka, slovo


Pojem Prskavka je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co se můžete dočíst ve Wikipedii o termínu Prskavka?

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Prskavka je druh zábavní pyrotechniky, ve které během jejího hoření dochází k chemické reakci, během které vznikají drobné hořící částečky. Tyto části odpadávají od vlastního tělesa prskavky, čímž vzniká vizuální vjem odpadávajících jisker. Prskavky se skládají z hořlavé směsi, která je umístěna zpravidla na nehořlavé tyčce, jež je současně využívána i pro držení hořící prskavky. Prodávány jsou prskavky různé délky a barvy efektu.
Prskavky jsou většinou používány o Vánocích jako zábava a dekorace.
Prskavky hoří vlivem směsi, která obsahuje 4 hlavní složky. Jedná se o najemno namletý prášek z dřevěného uhlí, oxidovadla, které je nejčastěji dusičnan barnatý či dusičnan draselný (obsah cca 50 %), dále práškového hliníku (cca 10 %) či železných pilin a také pojivo často v podobě škrobu, které drží jednotlivé komponenty dohromady. Vlivem zapálení prskavky začne docházet k vzájemné reakci složky s okysličovadlem za vzniku extrémně vysoké teploty okolo 1000 až 1100 °C a kyslíku. Během té dochází ke vzniku oxidu železitého a oxidu hlinitého, které tvoří odpadávající složky a který vytváří typický vzhled prskavky.

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Vyhledat pojem Prskavka na Google.cz

Zkusit najít heslo Prskavka ve vyhledávači Yandex

Najít termín Prskavka ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít termín Prskavka ve fulltextu Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Prskavka ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít výraz Prskavka ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Prskavka například ve Wikislovníku, v nabídce zboží na Heureka.cz, v metavyhledávači Info.com, v Google obrázcích nebo v Lingea slovnících.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit co znamená slovo Prskavka? resp. co se přesně ukrývá za slovem Prskavka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Prskavka, odpověď na dotaz co je to Prskavka?. Víte např. kdo to je Andre Agassi? Znáte a víte kdo je Adam Sebastian Helcelet? Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je kultura. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, obrazárna, prskavka, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, zajímavosti, významy slov, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Máte rádi přírodu a zvířata? Pokud je vaše odpověď ano, určitě si vyberete nějakou pěknou tapetu na plochu vašeho počítače z naší partnerské webové stránky.