Co je to?
Výraz, termín, definice slova Prskavka. Co znamená odborný pojem Prskavka z kategorie Kultura?

Co je Prskavka?

Vysvětlení pojmu, hesla, definice termínu Prskavka

Prskavka je název menší pyrotechniky, která se řadí k pyrotechnice zábavní. Bývá používána v době vánočních svátků pro zábavu, ale plní i funkci dekorační. Při hoření vypadá jako tyčka, ze které vylétá roj jisker. To je způsobeno tím, že při hoření probíhá chemická reakce a malé drobné částečky padají z těla prskavky. Protože hoří, vypadají jako jiskřičky. Základem prskavky je hořlavá směs umístěná na tyčce z nehořlavého materiálu. Za tuto tyčku se prskavka také drží. Prskavky mohou být různé dlouhé a silné, mohou vytvářet i barevné efekty. Směs, která na prskavce hoří, má čtyři základní komponenty. Práškový hliník nebo železné piliny, pojivo, prášek z dřevěného uhlí, oxidovadlo. Jako oxidovadlo bývá nejčastěji používán dusičnan draselný nebo barnatý. Po zapálení prskavky reagují komponenty a okysličovadlo a vzniká vysoká teplota až 1100 stupňů a kyslík. V průběhu reakce vzniká oxid hlinitý a železitý. Ty jsou součástí odpadávajících kousků a díky jim vzniká efekt odlétávajících hvězdiček.
Prskavky nejsou tradičním vánočním doplňkem, na trh se dostaly až na počátku dvacátého století. S jiskřičkami experimentovali již staří Číňané a Řekové, v Řecku se podobný experiment objevil již kolem roku 700 n. l. Prskavky se pak znovu objevily ve 13. století, ale byly stále výsadou bohatých. Přenosné jiskřivé tyčky se objevily v Anglii v roce 1605 na oslavu zmaření spiknutí Guye Fawkese. Při manipulaci s prskavkami je potřeba dbát na bezpečnost, kromě spálení hrozí i otrava, protože prskavky jsou jedovaté.

Co je to Prskavka? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Prskavka. Co znamená odborný pojem Prskavka z kategorie Kultura?

Nemůžeme ručit za přesnost, správnost a aktuálnost informací. Veškeré zde uvedené informace jsou bez záruky. Text vytvořen pro server Superia.cz

Definici slova Prskavka můžete sdílet s přáteli a kamarády prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Heslo Prskavka je v kategorii kultura

Klíčová slova: odborné názvosloví, informace, přesný význam, formulace, wiki, definice pojmu, co je to Prskavka?, lexikon, terminus technicus, definice, pojem, Prskavka, heslo, odborný výraz, přesný výraz, kultura, význam pojmu, slovník


Pojem Prskavka je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Prskavka?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Prskavka je druh zábavní pyrotechniky, ve které během jejího hoření dochází k chemické reakci, během které vznikají drobné hořící částečky. Tyto části odpadávají od vlastního tělesa prskavky, čímž vzniká vizuální vjem odpadávajících jisker. Prskavky se skládají z hořlavé směsi, která je umístěna zpravidla na nehořlavé tyčce, jež je současně využívána i pro držení hořící prskavky. Prodávány jsou prskavky různé délky a barvy efektu.
Prskavky jsou většinou používány o Vánocích jako zábava a dekorace.
Prskavky hoří vlivem směsi, která obsahuje 4 hlavní složky. Jedná se o najemno namletý prášek z dřevěného uhlí, oxidovadla, které je nejčastěji dusičnan barnatý či dusičnan draselný (obsah cca 50 %), dále práškového hliníku (cca 10 %) či železných pilin a také pojivo často v podobě škrobu, které drží jednotlivé komponenty dohromady. Vlivem zapálení prskavky začne docházet k vzájemné reakci složky s okysličovadlem za vzniku extrémně vysoké teploty okolo 1000 až 1100 °C a kyslíku. Během té dochází ke vzniku oxidu železitého a oxidu hlinitého, které tvoří odpadávající složky a který vytváří typický vzhled prskavky.

Další informace o pojmu Prskavka hledejte v níže uvedených zdrojích

Zkusit najít pojem Prskavka ve vyhledávači Yahoo

Najít termín Prskavka ve Wikislovníku

Najít heslo Prskavka ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat videa s názvem Prskavka na Youtube

Najít heslo Prskavka ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít frázi Prskavka ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Prskavka například v evropském vyhledávači Qwant, v Lingea slovnících, v Google obrázcích, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Prskavka? resp. co se skrývá pod slovem Prskavka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Prskavka, odpověď na dotaz co je to Prskavka?. Víte např. kdo to je Vladimír Kořen? Znáte a víte kdo je Adam Sebastian Helcelet? Informace nemohou být pravidelně updatovány, proto mohou být zastaralé, neplatné, neaktuální či nepřesné. podle toho o jaký obor se jedná. Proto případně zapátrejte po pojmu Prskavka i v jiných kategoriích (než kultura). Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za navštívení našeho encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na významy slov, definice odborných pojmů, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Máte rádi přírodu a zvířata? Pokud je vaše odpověď ano, určitě si vyberete nějakou pěknou tapetu na plochu vašeho počítače z naší partnerské webové stránky.