Co je to?
Výraz, termín, definice slova Anarchismus. Co znamená odborný pojem Anarchismus z kategorie Politika?

Co je Anarchismus?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Anarchismus?

Anarchismus je název pojmu z oblasti politiky. Jde o ideologii, jejímž cílem je nastolit bezvládí, tedy anarchii. Klasičtí anarchisté se zaměřují na myšlenky osobní svobody a socialisticky zaměřených idejí týkajících se hlavně zodpovědnosti za komunitu a společnost. Jde o jeden z hlavních směrů libertariánského socialismu. Anarchisté odmítají nadvládu jednoho člověka nad druhým a různé formy hierarchie především v oblasti politické, ekonomické i sociální. Anarchismus odmítá centralizaci a politickou moc, chce omezit státní moc a státní instituce a místo nich prosazuje dobrovolné organizační struktury. Mocenský nátlak je pociťován jako překážka na cestě k svobodě člověka. Většina takto zaměřených směrů má jako cíl také překonat kapitalismus.
Vizí anarchismu je společnost, ve které neexistuje nadvláda, nerovnost a hierarchie. Výrobní prostředky mají být vlastněny hromadně, vše by mělo fungovat na principu federalismu, samosprávy a dobrovolnosti. Zákony pak nejsou potřeba. V současnosti se anarchisté zapojují do dalších hnutí, například antifašistických, ekologických nebo radikálnějších odborových hnutí.


Co je to Anarchismus? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Anarchismus. Co znamená odborný pojem Anarchismus z kategorie Politika?

Pečlivě jsme zkontrolovali všechny informace a údaje. Přesto však nevylučujeme, že je v textech chyba. Text napsán pro Superia.cz

Líbí se vám definice pojmu Anarchismus? Pak se o ní podělte s vašimi přáteli na různých sociálních sítích – Facebooku, Pinterestu, Redditu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Výraz Anarchismus je v kategorii politika

Klíčová slova: synonymum, přesný výraz, odborný výraz, informace, politika, definice, co to je, politika, terminologie, lexikon, popis, přesný význam, definice pojmu, formulace, heslo, termín, význam slova, co znamená


Pojem Anarchismus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Anarchismus? Výraz, definice slova z projektu Wikipedia

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Anarchismus je politická ideologie usilující o nastolení anarchie, tedy bezvládí. Anarchisté často odmítají sociální, ekonomické a politické hierarchie a jiné formy nadvlády člověka nad člověkem (např. náboženská, ideologická, rasová, genderová nebo věková). Klasický anarchismus je směsicí různých libertariánských myšlenek v otázkách osobní svobody a socialistických myšlenek v otázkách společenské a komunitní zodpovědnosti. Spolu s libertariánským marxismem tak představuje jeden ze dvou hlavních proudů libertariánského socialismu.

Více informací o slovu Anarchismus doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Najít slovo Anarchismus ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít pojem Anarchismus ve vyhledávači Yahoo

Najít heslo Anarchismus ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat termín Anarchismus ve Wikislovníku

Hledat videa s názvem Anarchismus na Youtube

Zkusit najít heslo Anarchismus na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Anarchismus například v Microsoft Bing, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve ruském vyhledávači Yandex, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Nyní již víte co znamená slovo Anarchismus? resp. jaká je definice termínu Anarchismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Anarchismus, odpověď na dotaz co je to Anarchismus?. Víte např. kdo to je Kentaur? Znáte a víte kdo je Karolína Kokešová? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v politika. U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, parlament, anarchismus, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na slovníková hesla, významy slov, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Nejjednodušší způsob oživení pracovní plochy vašeho Windows, Androidu nebo jiného operačního systému je změna pozadí. Navštivte partnerskou stránku a vybírejte se stovek tapet přírody, Vesmíru apod.