Co je to?
Výraz, termín, definice slova Tradice. Co znamená odborný pojem Tradice z kategorie Kultura?

Co je Tradice?

Co znamená termín, vysvětlení pojmu Tradice?

Tradice je název pro pojem, který označuje takové zkušenosti, způsoby myšlení a způsoby jednání a společenských vztahů, které se předávají z generace na generaci. Tento pojem je definován hledisky z oblasti sociologie, antropologie a religionistiky.
Jde o objektivní jevy, které se v různých společnostech a kulturách mohou odlišovat. Často se spojují a zaměňují pojmy tradice a kultura. O tradici se hovoří tehdy, trvá-li alespoň tři generace. Tradice nejsou neměnné, často jsou předmětem vyjednávání nebo sporů. Mají své nosič, těmi mohou být média jako texty, obrazy, různé artefakty i lidské tělo.

Co je to Tradice? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Tradice. Co znamená odborný pojem Tradice z kategorie Kultura?

Provozovatel neručí za správnost a úplnost jakýchkoliv informací a dokumentů umístěných na webových stránkách. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Definici slova Tradice můžete sdílet s přáteli a kamarády prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Heslo Tradice je v kategorii kultura

Klíčová slova: definice pojmu, terminologie, definice, formulace, význam slova, heslo, terminus technicus, popis, přesný význam, pojem, synonymum, lexikon, informace, význam, co to je, vysvětlení, odborný výraz, co znamená


Pojem Tradice je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu Tradice?

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Tradice je antropologický, religionistický a sociologický pojem, který se snaží vystihnout skutečnost, že společenské instituce, způsoby myšlení a formy lidské zkušenosti jsou odevzdávané z generace na generaci, a tedy existují dřív, než se člověk narodí. Přesto, že jsou tedy kulturně specifické, společnost od společnosti se liší, mají, jak popsali Peter Berger s Thomasem Luckmannem, povahu objektivní skutečnosti. V tomto smyslu mají všechny společnosti na světě své tradice a v tomto smyslu se pojem tradice velmi blíží pojmu kultury. Vždy je ale v případě tradice třeba pracovat s tímto generačním přenosem. Například sociolog Edward Shils vymezuje přenosem přes tři generace tradici vůči módě. Móda také poskytuje vzorce pro jednání a odívání, ale nemá trvalost mezigeneračního přenosu. Tento přenos je zachycen již v latinském slově tradere, což znamená, předávat nebo podřizovat se.

Zkuste zjistit více informací o slovu Tradice v následujících zdrojích

Zkusit najít pojem Tradice ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Najít heslo Tradice ve Wikislovníku

Hledat frázi Tradice ve Wikizdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Tradice ve Wikimedia Commons

Hledat pojem Tradice ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat slovo Tradice na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Tradice například ve ruském vyhledávači Yandex, v Lingea slovnících, v Microsoft Bing, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Zkuste také následující odborné pojmy, termíny a hesla

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku co to je Tradice? resp. co se vlastně skrývá pod slovem Tradice? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Tradice, odpověď na dotaz co je to Tradice?. Víte např. kdo to je Gastarbeiter? Znáte a víte kdo je Trubadúr? Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Pojmy mohou mít různé významy podle toho o jaký obor se jedná. Zkuste hledání i v jiné sekci webu než v kultura. Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, filmová klapka, tradice, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za navštívení našeho encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na zajímavosti, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, významy slov s názvem Co Je To?.

Dokázali byste si vzpomenout jak vypadá vlajka Čadu nebo vlajka Etiopie? Zopakujte si vlajky všech zemí světa!