Co je to?
Výraz, termín, definice slova Renesance. Co znamená odborný pojem Renesance z kategorie Kultura?

Co je Renesance?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Renesance?

Renesance je pojmenování uměleckého slohu, který následoval po gotice. Vznikl ve Florencii ve 13. století a znamenal určitý návrat a obdiv k antice. Renesance přinesla obrovský rozvoj vědy a umění. Lidé se již neobraceli jen k Bohu, ale věřilo se více v sílu lidského rozumu.
Umělci se stávali uznávanými členy společnosti. Renesanční vzdělanost byla ovlivněna také vynálezem knihtisku.

Co je to Renesance? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Renesance. Co znamená odborný pojem Renesance z kategorie Kultura?

Přes veškerou pečlivost mohou texty chyby. Za případné faktické nebo pravopisné chyby se dopředu omlouváme. Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz

Definici slova Renesance můžete sdílet s přáteli a kamarády prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Pojem Renesance je v kategorii kultura

Klíčová slova: pojem, význam slova, terminologie, názvosloví, termín, popis, definice pojmu, slovník, odborné názvosloví, kultura, Renesance, význam pojmu, formulace, slovo, synonymum, definice, vysvětlení, wiki


Pojem Renesance je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Renesance?

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Renesance (též renezance) je umělecký sloh a historická epocha trvající od 14. do 17. století. Vyznačoval se mimo jiné zesvětštěním, individualismem a návratem k antice. Též je úzce spjat s humanismem.
Pojem znovuzrození (rinascenza) byl poprvé užit pro období rozkvětu umění a vědy, které začalo na konci 13. století v Itálii, italským historikem Giorgiem Vasarim v roce 1550. Pojem renesance je francouzský překlad užitý francouzským historikem Jules Micheletem a dále rozšířený švýcarským historikem umění Jacobem Burckhardtem v 19. století.
Během poslední čtvrtiny 20. století se někteří historikové začali vyjadřovat v tom smyslu, že renesancí mohlo být více. Uvažuje se o renesanci 12. století a již zavedeným a obecně přijímaným pojmem je karolinská renesance. Dále je výraz užíván ve spojení s národními procesy v tomto období, např. anglická renesance, italská renesance atd.

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Zkusit najít termín Renesance ve vyhledávači Qwant

Hledat pojem Renesance ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít heslo Renesance ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Najít heslo Renesance ve Wikislovníku

Zkusit najít heslo Renesance ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat termín Renesance ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Renesance například ve fulltextu Google.cz, v projektu slovnik.cz, ve Wikizdrojích, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v Google překladači.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Na této webové stránce jste se dozvěděli co je to Renesance? resp. co znamená slovo Renesance? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Renesance, odpověď na dotaz co je to Renesance?. Víte např. kdo to je Melanie Griffith? Znáte a víte kdo je Louis Pasteur? Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. v různém kontextu, v různých oborech. Pokuste se najít termín Renesance i v jiné kategorii než v kultura. U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího slovníková hesla, definice odborných pojmů, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Chcete se dozvědět kdo slaví svátek (jmeniny) na Slovensku, v Polsku, Německu nebo v České republice? Pak se podívejte na web obsahující kalendář svátků.