Co je to?
Definice výrazu Manýrismus. Co znamená odborný pojem Manýrismus z kategorie Kultura?

Co je Manýrismus?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Manýrismus

Manýrismus je název uměleckého směru, který se objevil v první polovině 16. století a až do konce století byl hlavním uměleckým směrem ve Španělsku, Itálii a ve Francii. Jeho střediskem byla města Řím, Mantova a Florencie. Autoři vycházeli z principů vrcholné renesance, ty pak ve své tvorbě dále rozvíjeli. Pojmenování získal tento směr až na začátku 20. století, kdy se ho historici pokoušeli odlišit od samotné renesance. Použili italský výraz maniera, kterým se označuje přehnaný způsob jednání a chování, tedy manýry.
Manýrismus se prosadil především ve výtvarném umění, v malířství, dekorativním umění, architektuře i v sochařství. Někteří kritici považují manýrismus za úpadkový směr, protože narušuje do té doby platný ideál krásy vytvořený ve vrcholné renesanci a prosazuje individuální styl jednotlivých tvůrců. Ti zastávali ve společnosti významné postavení a byli přáteli mnoha šlechticů. Manýristy byli někteří z žáků představitelů renesančního umění, například žáci Rafaela. Typické byly deformace postav, protáhlé i svalnaté postavy, které měly dodat obrazům životnost. K dalším znakům patří přehnané pózy, nepřirozené využití a tvrdost světla a barev.

Co je to Manýrismus? Význam slova, termín, Definice výrazu Manýrismus. Co znamená odborný pojem Manýrismus z kategorie Kultura?

Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost údajů uveřejněných na webu. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Tento text samozřejmě můžete sdílet s kolegy, přáteli a partnery na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Heslo Manýrismus je v sekci kultura

Klíčová slova: slovník, terminologie, přesný význam, co je to Manýrismus?, termín, definice pojmu, informace, slovo, přesný výraz, význam, heslo, wiki, co to je, význam pojmu, význam slova, kultura, terminus technicus, co znamená


Pojem Manýrismus je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Manýrismus?

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Pojem manýrismus má v umění dvojí význam. Častěji je používán v užším smyslu, kdy označuje přechodovou fázi mezi vrcholnou renesancí a barokem.
V širším slova smyslu je principem umělecké tvorby, v protikladu ke klasicismu, či tvorba založená na „manýře“, tj. určitém specifickém uměleckém prostředku.
Název manýrismus je odvozen z italského slova maniera – styl, způsob. Pojem zavedl v 16. století Giorgio Vasari; charakterizoval jím pozdní tvorbu Michelangelovu, která se odchylovala od klasických představ o harmonii.

Další informační zdroje o slovu Manýrismus

Zkusit najít termín Manýrismus ve Wikizdrojích

Hledat výraz Manýrismus na Google obrázcích

Zkusit najít heslo Manýrismus ve vyhledávači Qwant

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Manýrismus ve Wikimedia Commons

Zkusit najít výraz Manýrismus ve Wikislovníku

Hledat frázi Manýrismus ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Manýrismus například v Microsoft Bing, v Google překladači, ve fulltextu Yahoo.com, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů

Teďka již bezesporu víte co to je Manýrismus? resp. jaký je význam pojmu Manýrismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Manýrismus, odpověď na dotaz co je to Manýrismus?. Víte např. kdo to je Voayer? Znáte a víte kdo je Marie Tomsová? Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. Pojmy mohou mít různé významy v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto termín Manýrismus hledat i v jiných kategoriích (než kultura). Některé pojmy obsahují i krátkou citaci z české Wikipedie včetně internetového odkazu na podrobný popis. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, moderní galerie, manýrismus, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, zajímavosti, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, významy slov s názvem Co Je To?.

Chcete zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je změna pozadí pracovní plochy. Na naši partnerské stránce naleznete populární tapetu ledovec, romantickou chatrč případně tapety zvířátek.