Co je to?
Definice výrazu, termínu Klasicismus. Co znamená odborný pojem Klasicismus z kategorie Kultura?

Co je Klasicismus?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Klasicismus?

Klasicismus je pojem, který vychází z latinského slova pro označení všeho vzorového, dokonalého. Tento směr vznikl v druhé polovině 17. století ve Francii, v období vlády Ludvíka XIV. Směr se inspiroval antikou, jednoduchostí, pravidelnými a harmonickými tvary. Výrazně se projevil především na západě a jihu Evropy, ovlivnil i USA. V dalším období, které začalo v 19. století, je označován jako neoklasicizmus.
V architektuře jsou využívány sloupy a pilastry napodobující římské umění, portály, ploché a geometrické fasády, polokruhové nebo rovné portály, dvojitá obdélníková okna. Malíři si vybírali náměty z antiky nebo revoluce ve Francii, často podléhali politické propagandě. Potlačovali význam barev, za důležité považovali kompozice figurální. I sochařství se inspirovalo antikou, tvořeny byly hlavně busty. Sochy vynikaly dokonalým zpracováním, ale nevyjadřovaly život. Klasicismus v literatuře reprezentovalo hlavně drama, tragédie, komedie. Hry byly často založeny na improvizaci, především u komedií mohl být dán pouhý rámec (commedia dell´ arte).

Co je to Klasicismus? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Klasicismus. Co znamená odborný pojem Klasicismus z kategorie Kultura?

Veškeré texty jsou bez záruky. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Sdílejte uvedený text s jinými osobami na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Pojem Klasicismus je v kategorii kultura

Klíčová slova: kultura, lexikon, formulace, pojem, odborné názvosloví, význam slova, Klasicismus, popis, slovník, názvosloví, odborný výraz, termín, přesný výraz, vysvětlení, informace, synonymum, terminus technicus, kultura


Pojem Klasicismus je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Klasicismus?

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Klasicismus je umělecký směr, který se inspiruje především antickými vzory a zdůrazňuje střízlivý rozum, uměřenost a jasný, pravidelný řád. Vznikal ve 2. polovině 17. století ve Francii za panování Ludvíka XIV. a odtud se v průběhu 18. století rozšířil do celé Evropy. První fáze klasicismu se někdy také nazývá barokní klasicismus, protože se zde barokní prvky mísí s prvky klasicistními. Historicky se toto období řadí ještě do kultury baroka. Následující rokoko se od klasicismu do značné míry odvrací. Nový nástup klasicismu (také louis-seize či sloh Ludvíka XVI.) přinesl osvícenský absolutismus (josefinismus), kdy se klasicismus stal slohem osvícenských panovnických dvorů, a Velká francouzská revoluce, v níž se rozšířil také k bohatým měšťanům. Pro další vlnu klasicismu, již přinesl Napoleon Bonaparte a napoleonské války, se užívá označení empír (z franc. empire, císařství).

Více informací o pojmu Klasicismus lze najít v následujících zdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Klasicismus ve Wikimedia Commons

Vyhledat termín Klasicismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Klasicismus ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít výraz Klasicismus na Google.cz

Hledat slovo Klasicismus ve vyhledávači Qwant

Najít heslo Klasicismus ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Klasicismus například ve Wikislovníku, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači Seznam.cz, ve fulltextu Yahoo.com nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Podívejte se také na tyto odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Právě nyní již víte jaký je význam slova Klasicismus? resp. co přesně znamená slovo Klasicismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Klasicismus, odpověď na dotaz co je to Klasicismus?. Víte např. kdo to je Demokrat? Znáte a víte kdo je Dana Homolová? Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než kultura. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, galerie historie, klasicismus, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu internetové encyklopedie, která shromažďuje slovníková hesla, definice odborných pojmů, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, významy slov s názvem Co Je To?.

Oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů je Egypt. Na těchto webových stránkách se o něm dozvíte mnoho zajímavého.