Co je to?
Odborný výraz, definice slova Jarmark. Co znamená slovo Jarmark z kategorie Kultura?

Co je Jarmark?

Co znamená termín, vysvětlení pojmu Jarmark?

Jarmark je české označení pro výroční trh. Pochází z německého slova Jahrmarkt. Jde o událost jak společenského, tak obchodního charakteru. Výroční trhy se pořádaly na základě privilegií, která musel udělovat panovník. Tento akt se konal u příležitosti povýšení vesničky na město. Jarmark byl jednorázovou akcí, četnost byla určena právě privilegiem. Většinou se jednalo o dobu, kdy probíhaly také různé svátky, jako např. Velikonoce.
Jarmark vždy trval po více dní. Na tento trh přijížděli i přespolní obchodníci a prodávalo se zde zboží, které nebylo běžně dosažitelné. Jarmark tak byl jiný a významnější než obvykle konané týdenní trhy, kde bylo dostupné především zboží běžné spotřeby. Výroční trhy doprovázely i další akce zábavnějšího charakteru, medvědáři, loutkáři, lidové divadlo, artisté nebo příležitostní malíři. Pokud proběhla na jarmarku větší nákupní akce, byla většinou domluvena v hospodě a tam hned také patřičně zapita.

Co je to Jarmark? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Jarmark. Co znamená slovo Jarmark z kategorie Kultura?

Texty mohou obsahovat chyby. Text napsán pro Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Jarmark s jinými lidmi prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Výraz Jarmark patří do kategorie kultura

Klíčová slova: co je to Jarmark?, kultura, co znamená, termín, pojem, formulace, popis, informace, význam slova, lexikon, terminologie, Jarmark, synonymum, slovník, názvosloví, co to je, kultura, význam


Pojem Jarmark je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co označuje termín Jarmark? Výraz, definice slova z projektu Wikipedia

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Jarmark (německy Jahrmarkt) je ekonomicko-společenská akce pořádaná na základě privilegia uděleného panovníkem, který je většinou uděloval při povyšování vesnice na městečko. Trh se konal jednorázově (například kolem Velikonoc), v období, jež stanovovalo dané privilegium, ale délka konání trhu dosahovala třeba i jednoho týdne.
Trhů se účastnili i obchodníci přijíždějící na něj z větších vzdáleností či nabízející běžně nedostupné zboží (třeba látky, stuhy, pentle potřebné pro dívčí kroje, dále kožišníci, obuvníci, řešetáři a další). Tím se odlišoval od týdenních trhů, které se konaly pravidelně vždy některý den v týdnu (v Hroznové Lhotě to například bylo každé úterý) a nabízelo se na nich spíše zboží denní potřeby (potraviny a podobně). Výroční trhy navštěvovaly také různé potulné atrakce, jako bylo lidové a loutkové divadlo, artisté, medvědáři nebo potulní malíři.
Větší obchody se na výročním trhu domlouvaly v hospodě a větší, dobře provedené transakce se zde také zapily, čemuž se říkalo litkup či aldamáš.

Zkuste zjistit více informací o slovu Jarmark v následujících zdrojích

Najít termín Jarmark na Google obrázcích

Vyhledat termín Jarmark ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat pojem Jarmark ve Wikizdrojích

Zkusit najít Jarmark ve Wikislovníku

Najít termín Jarmark na Google.cz

Vyhledat heslo Jarmark ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Jarmark například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve fulltextu Yahoo.com, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Google překladači.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku co znamená slovo Jarmark? resp. co se vlastně skrývá pod slovem Jarmark? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Jarmark, odpověď na dotaz co je to Jarmark?. Víte např. kdo to je Leoš Kyša? Znáte a víte kdo je Jiří Planner? Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v kultura. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, Národní divadlo, jarmark, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, významy slov, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená zkratka HPP, JOP nebo EIA? Odpověď můžete získat zde.