Co je to?
Definice výrazu, termínu Systema. Co znamená odborný pojem Systema z kategorie Sport?

Co je Systema?

Co znamená výraz, termín, pojem, definice slova Systema?

Systema je název pro druh ruského bojového umění, zaměřeného na rozvoj těla i ducha. Jde o všestranný rozvoj osobnosti jak po stránce fyzické, tak i duševní. Není to tedy pouhý soubor principů, technik a metod pro výuku boje. Pomáhá k vyváženému duševnímu zdraví, aby se bojovník uměl vyrovnat s napětím, stresem a strachem, a aby se nestával agresivním. Jde o to, aby se člověk uměl vyrovnat i s extrémním stresem. Systema trénuje psychické schopnosti, učí základům psychologie, ovládání emocí, využívá pomoci správného dýchání, soustředí se na pozornost a citlivost těla. Lidské tělo připravuje na zátěž a na různé situace, které mohou nastat v průběhu života. Zaměřuje se na sílu, pružnost a odolnost těla. Základem je práce s dechem a pohybem.
Každá činnost musí být propojena se správným dýcháním, aby se posiloval pohyb, zvýšila citlivost a podněcovala vnitřní síla. K tomu je nutná trpělivost. Člověk, který cvičí systemu, by se měl postupně stát vyrovnanou a klidnou osobou. K obraně před útokem využívá přirozené reflexy a snaží se využít sílu útočníka. K technikám boje patří například kopy, údery, obrana se zbraněmi, boj na zemi, obrana proti jednomu nebo více protivníkům.


Co je to Systema? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Systema. Co znamená odborný pojem Systema z kategorie Sport?

Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. Přesto se však může stát, že zde objevíte chybu nebo překlep. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice slova Systema? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Výraz Systema je v kategorii sport

Klíčová slova: terminus technicus, terminologie, odborný výraz, pojem, lexikon, slovo, synonymum, co to je, přesný výraz, přesný význam, co je to Systema?, heslo, slovník, sport, význam, definice pojmu, odborné názvosloví, formulace


Pojem Systema je v kategorii sport, ilustrační obrázek

V encyklopedii Wikipedia se o termínu Systema dozvíte následující

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Systema (do češtiny přeloženo „systém“) je styl ruského boje. První zmínky o něm pochází z 10. století. Byl vytvořen v reakci na různé bojové styly nepřátel, kteří ohrožovali Rusko z jihu, západu, severu i východu. Boje se odehrávaly na různých typech terénu a v rozdílných klimatických podmínkách (za horkého léta i v kruté zimě), ať už se zbraněmi (nože, bajonety, meče, pistole) nebo bez nich.
Nazývá se „systema“ anebo někdy také „system“ především proto, že není pouze bojovým stylem, ale uceleným výchovným, morálním a vzdělávacím systémem, který je založený na "neničení" (cílem je ujištění se, že váš trénink ani postoj neublíží vám ani vašemu partnerovi). Systema rozvíjí schopnosti člověka na fyzické, psychické i duševní úrovni a je založena na neprotivení se síle a na využívání síly a váhy protivníka k jeho vlastní prohře. Systema byla dříve více spjata s pravoslavným křesťanstvím. Po Říjnové revoluci roku 1917 však byla od křesťanské víry částečně odkloněna a začala se více praktikovat u vojenských a policejních jednotek jako SPECNAZ (vojska specialnogo naznačeňja), VDV (výsadkáři) a SOBR (speciální oddíly okamžité reakce), případně u některých jednotek OMON (zásahové oddíly). Je založena na přirozených (instinktivních) reakcích člověka a nemá žádná zbytečná pravidla a omezení (kromě morálních), jedná se o volný styl. Systema není sport a to z ní dělá prakticky použitelný a efektivní bojový styl. Její zvládnutí má být relativně snadné a efektivní. Je velice oblíbená u ruských speciálních jednotek.

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Hledat termín Systema ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Systema na Youtube

Hledat pojem Systema ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít heslo Systema ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Systema ve Wikimedia Commons

Najít termín Systema ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Systema například v Google obrázcích, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve Wikislovníku nebo v projektu slovnik.cz.

Často hledané pojmy, výrazy, odborné termíny a slova

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku co znamená slovo Systema? resp. co to je Systema? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Systema, odpověď na dotaz co je to Systema?. Víte např. kdo to je Fanfarón? Znáte a víte kdo je Adam Rucki? Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Doporučujeme vám proto porozhlédnout se v jiných kategoriích (než sport). U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie sport, basketball, systema, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na zajímavosti, významy slov, popisy termínů, definice odborných pojmů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená zkratka HPP, JOP nebo EIA? Odpověď můžete získat zde.