Co je to?
Odborný výraz, definice slova Recese. Co znamená pojem Recese z kategorie Ekonomie?

Co je Recese?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Recese

Poklesu hrubého domácího produktu po minimálně dvě za sebou jdoucí roční čtvrtletí se v makroekonomii říká recese. Může v sobě zahrnovat souběžný pokles měřítek celkové aktivity, kterými jsou zaměstnanost, zisky společností a investice. Proces recese může být zároveň doprovázen poklesem cen nebo naopak svižně stoupajícími cenami.


Co je to Recese? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Recese. Co znamená pojem Recese z kategorie Ekonomie?

Předem se omlouváme za případné chyby v textech. Uvítáme vaši pomoc a zpětnou vazbu. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Text můžete velmi jednoduše sdílet s bližními na komunitních sítích Facebook, Síť X, Reddit a Pinterest prostřednictvím tlačítek Sdílet.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Výraz Recese se nachází v sekci ekonomie

Klíčová slova: co znamená, vysvětlení, definice, názvosloví, popis, heslo, formulace, terminus technicus, význam, slovo, význam pojmu, terminologie, odborné názvosloví, synonymum, přesný význam, ekonomie, Recese, co je to Recese?


Pojem Recese je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

V encyklopedii Wikipedia se o termínu Recese dozvíte následující

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Recese (z latinského slova recessio = ústup) je v makroekonomii definována jako pokles reálného hrubého domácího produktu (HDP) po dvě nebo více následující čtvrtletí v roce (analogicky dvě po sobě jdoucí čtvrtletí s ekonomickým poklesem). Recese může zahrnovat souběžný pokles souvisejících měřítek celkové ekonomické aktivity jako jsou zaměstnanost, investice a zisky společností. Recese může být provázena klesajícími cenami (deflací) nebo naopak rychle stoupajícími cenami (inflací) procesem zvaným stagflace. Případy dlouhé recese označujeme jako ekonomickou depresi.

Více informací o pojmu Recese lze najít v následujících zdrojích

Hledat frázi Recese ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít heslo Recese ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat termín Recese na Google.cz

Hledat videa s názvem Recese na Youtube

Hledat termín Recese na Google obrázcích

Najít termín Recese ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Recese například ve ruském vyhledávači Yandex, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v metavyhledávači Info.com, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Lingea slovnících.

Výběr z často hledaných výrazů na tomto webu

Nyní již víte co znamená slovo Recese? resp. jaká je definice termínu Recese? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Recese, odpověď na dotaz co je to Recese?. Víte např. kdo to je Judit Pecháček? Znáte a víte kdo je Opat? Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Radíme vám proto hledat slovo Recese i v jiné části webu než je kategorie ekonomie. K vybraným textům jsme doplnili citaci z projektu Wikipedia.cz včetně odkazu na konkrétní podstránku na Wikipedii, kde se dozvíte víc. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, peníze hotovost, recese, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu internetové encyklopedie, která shromažďuje významy slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Zajímáte se o auta? Pak pro určitě znáte zkratku SUV, TSI nebo TDI. Pokud je neznáte, podívejte se na spřátelený web který obsahuje tisíc nejrůznějších zkratek.