Co je to?
Odborný výraz, definice slova František. Co znamená slovo František z kategorie Kultura?

Co je František?

Co znamená pojem, slovo, definice termínu František?

František je jednou z tradičních vánočních vůní. Jde o uhlík ve tvaru kuželu, zapalovaný právě v době Vánoc. Bývá aromatizovaný vůní skořice, hřebíčku, vanilky, borovice, santalu a kadidla, popř. dalších přísad. Jeho základem je pálené dřevěné uhlí, často z lipového dřeva. Vyrábí se z namletého dřevěného uhlí, které je doplněno kadidlem, tedy pryskyřicí pocházející z kadidlovníku pravého. To pomůže františku udržet tvar a dodá charakteristickou vůni. Vznikne tak hmota polosuchého a polosypkého charakteru. V poměru daném receptem se pak rukou natlačí do forem z kovu. Zde se františek nechá zatuhnout a po vyklopení z formy se ještě suší v mírném průvanu. Tento proces může trvat až jeden měsíc. Poté, co se františek zapálí, žhne sám, postupně prohořívá a kadidlo uvolňuje směs vůní do okolního prostředí.
Tradiční barvou františků je hnědočerná, ale zakoupit lze františky různých barev. Pálení františků má dlouhou tradici, přes 300 let. Původem je v pohraniční oblasti mezi Čechami a Německem, zvláště se praktikovalo v Krušných horách. Prapůvod však sahá až do dávných časů, kdy se při příchodu nového roku čistily a vykuřovaly domovy. Název františek nemá přesně určený původ, ale pravděpodobně se jedná o světce, který se zasloužil o nové pojetí tohoto svátku, Františka z Assisi. Jinou možností je odvození názvu od anglického pojmenování kadidla, frankincense. Mnohým lidem vůně františků vadí, jiní je milují. Esence z františků mají údajně léčivé účinky díky kadidlu a jeho protizánětlivým účinkům. To má také zbavovat prostory od negativních energií.

Co je to František? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova František. Co znamená slovo František z kategorie Kultura?

Informace jsou bez jakékoliv záruky, neručíme za faktickou správnost, aktuálnost a jazykovou přesnost uvedených informací. Text vytvořen pro server Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem František s jinými lidmi prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Pojem František patří do kategorie kultura

Klíčová slova: co znamená, přesný výraz, František, vysvětlení, definice, termín, terminus technicus, co to je, odborné názvosloví, co je to František?, význam, kultura, význam slova, terminologie, názvosloví, definice pojmu, pojem, synonymum


Pojem František je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem František? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

František je označení pro vonný kužel zapalovaný o Vánocích, např. v Česku. Jedná se o pálené dřevěné uhlí – často se používá lípové. Dřevěné uhlí se namele a přidá se k němu kadidlo (olibanum) – pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), které dodává hořícímu františku charakteristickou vůni.
Tradice pálení vonných františků pochází z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří, a je stará cca 300 let. Její kořeny ovšem sahají podstatně hlouběji až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly příbytky na přelomu starého a nového roku.
Původ pojmenování františek není zcela jasný: vykládá se jako obměna anglického frankincense („kadidlo“), které pochází ze starofrancouzského franc encens („čisté, ryzí kadidlo“) pocházející z latinského incēnsum („to, co je zapálené“), avšak přímý přenos z angličtiny je málo pravděpodobný a přenos prostřednictvím jiného jazyka je nejistý; Jiří Rejzek se tak přiklání k tomu, že se jedná o původní české pojmenování motivované tvarem připomínajícím mnišskou kapuci františkánů.

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Najít pojem František ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat pojem František ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat termín František ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Chraňte své soukromí a hledejte slovo František ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem František ve Wikimedia Commons

Hledat pojem František ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo František například v Google obrázcích, v Lingea slovnících, ve fulltextu Google.cz, ve Wikizdrojích nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Vybrané termíny, slova, pojmy

Teď už znáte odpověď na otázku co je to František? resp. co se skrývá pod slovem František? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu František, odpověď na dotaz co je to František?. Víte např. kdo to je Emilie Autumn? Znáte a víte kdo je Vladimír Balaš? Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. v různém kontextu, v různých oborech. Radíme proto zkusit hledat pojem František v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je kultura. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštívení online slovníku zaměřeného na definice odborných pojmů, zajímavosti, popisy termínů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.