Co je to?
Definice výrazu, termínu František. Co znamená odborný pojem František z kategorie Kultura?

Co je František?

Co znamená termín František? Vysvětlení pojmu, definice hesla

František je jednou z tradičních vánočních vůní. Jde o uhlík ve tvaru kuželu, zapalovaný právě v době Vánoc. Bývá aromatizovaný vůní skořice, hřebíčku, vanilky, borovice, santalu a kadidla, popř. dalších přísad. Jeho základem je pálené dřevěné uhlí, často z lipového dřeva. Vyrábí se z namletého dřevěného uhlí, které je doplněno kadidlem, tedy pryskyřicí pocházející z kadidlovníku pravého. To pomůže františku udržet tvar a dodá charakteristickou vůni. Vznikne tak hmota polosuchého a polosypkého charakteru. V poměru daném receptem se pak rukou natlačí do forem z kovu. Zde se františek nechá zatuhnout a po vyklopení z formy se ještě suší v mírném průvanu. Tento proces může trvat až jeden měsíc. Poté, co se františek zapálí, žhne sám, postupně prohořívá a kadidlo uvolňuje směs vůní do okolního prostředí.
Tradiční barvou františků je hnědočerná, ale zakoupit lze františky různých barev. Pálení františků má dlouhou tradici, přes 300 let. Původem je v pohraniční oblasti mezi Čechami a Německem, zvláště se praktikovalo v Krušných horách. Prapůvod však sahá až do dávných časů, kdy se při příchodu nového roku čistily a vykuřovaly domovy. Název františek nemá přesně určený původ, ale pravděpodobně se jedná o světce, který se zasloužil o nové pojetí tohoto svátku, Františka z Assisi. Jinou možností je odvození názvu od anglického pojmenování kadidla, frankincense. Mnohým lidem vůně františků vadí, jiní je milují. Esence z františků mají údajně léčivé účinky díky kadidlu a jeho protizánětlivým účinkům. To má také zbavovat prostory od negativních energií.

Co je to František? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu František. Co znamená odborný pojem František z kategorie Kultura?

Neručíme za aktuálnost a správnost uvedených informací, chyby vyhrazeny. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice slova František? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na specializovaných společenských sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo František je v kategorii kultura

Klíčová slova: názvosloví, přesný výraz, František, slovník, heslo, kultura, přesný význam, wiki, formulace, terminus technicus, popis, termín, informace, odborný výraz, kultura, odborné názvosloví, pojem, definice pojmu


Pojem František je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu František můžete dozvědět následující

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

František je označení pro vonný kužel zapalovaný o Vánocích, např. v Česku. Jedná se o pálené dřevěné uhlí – často se používá lípové. Dřevěné uhlí se namele a přidá se k němu kadidlo (olibanum) – pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), které dodává hořícímu františku charakteristickou vůni.
Tradice pálení vonných františků pochází z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří, a je stará cca 300 let. Její kořeny ovšem sahají podstatně hlouběji až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly příbytky na přelomu starého a nového roku.
Původ pojmenování františek není zcela jasný: vykládá se jako obměna anglického frankincense („kadidlo“), které pochází ze starofrancouzského franc encens („čisté, ryzí kadidlo“) pocházející z latinského incēnsum („to, co je zapálené“), avšak přímý přenos z angličtiny je málo pravděpodobný a přenos prostřednictvím jiného jazyka je nejistý; Jiří Rejzek se tak přiklání k tomu, že se jedná o původní české pojmenování motivované tvarem připomínajícím mnišskou kapuci františkánů.

Další informační zdroje o slovu František

Najít výraz František ve Wikizdrojích

Vyhledat slovo František na Google obrázcích

Najít termín František ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít frázi František ve vyhledávači Yandex

Vyhledat slovo František na Google.cz

Zkusit najít slovo František ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo František například ve videích na Youtube, v nabídce zboží na Heureka.cz, v metavyhledávači Info.com, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr hesel, pojmů a odborných termínů

Z předchozího textu jste se dozvěděli co to je František? resp. co znamená výraz František? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu František, odpověď na dotaz co je to František?. Víte např. kdo to je Barbora Poláková? Znáte a víte kdo je Vladimír Balaš? Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. Pojmy mohou mít různé významy v různých oborech lidské činnosti. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo František i jinde než v sekci než v kultura. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, socha, františek, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na definice odborných pojmů, významy slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.