Co je to?
Definice výrazu, termínu Busta. Co znamená odborný pojem Busta z kategorie Kultura?

Co je Busta?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Busta

Busta, jinak také spisovněji bysta, je název z oblasti umění. Jde o pojmenování sochařského výtvoru, kdy umělec nezobrazí celou postavu, ale pouze hlavu, ramena a hrudník. Cílem je vystižení osobnosti daného jedince a zobrazení jeho výrazných individuálních rysů. Jako materiál pro výrobu busty se používá některý z trvanlivějších materiálů, jako je mramor, bronz nebo kvalitní dřevo. Slovo busta pochází z francouzštiny a italštiny, prapůvodem je však z antiky, kde slovo bustum označovalo místo, kde se spalovali mrtví.
Později takto byly označovány hroby a význam se postupně přenesl na plastickou výzdobu náhrobku. Busty se obvykle staví na podstavce, aby byly v patřičné výši a aby vyniklo jejich zpracování. Zhotovují se například busty významných osobností, které slouží jako památka i případná výzdoba galerií, muzei, veřejných prostor i prostranství, stejně jako soukromých domů.

Co je to Busta? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Busta. Co znamená odborný pojem Busta z kategorie Kultura?

Omlouváme se za případné neaktuální údaje a pravopisné chyby na webových stránkách. Snažíme se neustále zlepšovat obsah a kvalitu stránek, a vaše zpětná vazba je pro mě velmi důležitá. Děkujeme za pochopení.Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Zaujala vás definice slova Busta? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na internetových společenských sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter či Facebooku, který je z nich nejznámější a nejpopulárnější.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Heslo Busta je v kategorii kultura

Klíčová slova: terminus technicus, heslo, definice pojmu, formulace, kultura, synonymum, Busta, co to je, popis, vysvětlení, lexikon, význam pojmu, definice, přesný význam, kultura, přesný výraz, termín, odborný výraz


Pojem Busta je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Busta?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Busta je sochařské ztvárnění hrudníku, ramen a hlavy, obvykle umístěné na podstavci. Busta dává vyniknout individualitě ztvárněného jedince. Bývá vytvořena zpravidla z mramoru, bronzu, nebo z jiného trvanlivého materiálu, případně ze dřeva.
Slovo, převzaté z francouzského buste a italského busto, snad pochází z antického latinského výrazu bustum, označujícího původně „žároviště“ (místo, kde byli spalováni mrtví), později „hrob“ na takovém místě a přeneseně jeho plastickou výzdobu.

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Vyhledat slovo Busta na Google.cz

Vyhledat slovo Busta na Google obrázcích

Hledat termín Busta ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít frázi Busta ve vyhledávači Yahoo

Hledat slovo Busta ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít Busta ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Busta například v evropském vyhledávači Qwant, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve ruském vyhledávači Yandex, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr z náhodných odborných pojmů, hesel, termínů

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Busta? resp. co se skrývá pod slovem Busta? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Busta, odpověď na dotaz co je to Busta?. Víte např. kdo to je Gerd Müller? Znáte a víte kdo je Vilma Frantová? Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste hledat odborný výraz Busta i v jiné sekci než je kategorie kultura. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, významy slov, popisy termínů, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.