Co je to?
Definice výrazu, termínu Busta. Co znamená odborný pojem Busta z kategorie Kultura?

Co je Busta?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Busta

Busta, jinak také spisovněji bysta, je název z oblasti umění. Jde o pojmenování sochařského výtvoru, kdy umělec nezobrazí celou postavu, ale pouze hlavu, ramena a hrudník. Cílem je vystižení osobnosti daného jedince a zobrazení jeho výrazných individuálních rysů. Jako materiál pro výrobu busty se používá některý z trvanlivějších materiálů, jako je mramor, bronz nebo kvalitní dřevo. Slovo busta pochází z francouzštiny a italštiny, prapůvodem je však z antiky, kde slovo bustum označovalo místo, kde se spalovali mrtví.
Později takto byly označovány hroby a význam se postupně přenesl na plastickou výzdobu náhrobku. Busty se obvykle staví na podstavce, aby byly v patřičné výši a aby vyniklo jejich zpracování. Zhotovují se například busty významných osobností, které slouží jako památka i případná výzdoba galerií, muzei, veřejných prostor i prostranství, stejně jako soukromých domů.

Co je to Busta? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Busta. Co znamená odborný pojem Busta z kategorie Kultura?

Vyhrazujeme si možnost chyb v uvedených textech. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Sdílejte tuto stránku se slovem Busta se známými na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Výraz Busta je v kategorii kultura

Klíčová slova: co to je, terminologie, popis, význam, heslo, slovo, co je to Busta?, definice, definice pojmu, pojem, význam slova, synonymum, přesný výraz, slovník, kultura, názvosloví, přesný význam, odborné názvosloví


Pojem Busta je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co se můžete dočíst ve Wikipedii o termínu Busta?

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Busta je sochařské ztvárnění hrudníku, ramen a hlavy, obvykle umístěné na podstavci. Busta dává vyniknout individualitě ztvárněného jedince. Bývá vytvořena zpravidla z mramoru, bronzu, nebo z jiného trvanlivého materiálu, případně ze dřeva.
Slovo, převzaté z francouzského buste a italského busto, snad pochází z antického latinského výrazu bustum, označujícího původně „žároviště“ (místo, kde byli spalováni mrtví), později „hrob“ na takovém místě a přeneseně jeho plastickou výzdobu.

Další možné informační zdroje

Zkusit najít výraz Busta ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Busta ve vyhledávači Qwant

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Busta ve Wikimedia Commons

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Busta ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat výraz Busta ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít termín Busta ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Busta například v Google obrázcích, v projektu slovnik.cz, v Microsoft Bing, ve videích na Youtube nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodných výběr hesel, pojmů a odborných termínů

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit co znamená slovo Busta? resp. co se přesně ukrývá za slovem Busta? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Busta, odpověď na dotaz co je to Busta?. Víte např. kdo to je Fundamentalista? Znáte a víte kdo je Vilma Frantová? Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Busta i jinde než v sekci než v kultura. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, Detaily sochy, busta, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, významy slov, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.