Co je to?
Výraz, termín, definice slova Enduro. Co znamená odborný pojem Enduro z kategorie Sport?

Co je Enduro?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Enduro

Enduro je druh motocyklového sportu. Jedná se o kolektivní sport. Název enduro je převzat z angličtiny, od slova endurance čili výdrž. Vítězný jezdec endura musí projet na motocyklu vytyčený úsek v terénu v co nejkratším čase a co nejvíc krát. Trať je přírodním, á hlinitý nebo hlinitopísčitý povrch. Motocykl pro tento druh závodění je sice speciální, ale musí mít povinnou výbavu pro silniční provoz.
Trať má části, které se střídají, testy a přejezdy. Na testech je měřen čas průjezdu. Může jít o cross test, při kterém se jezdí po určené trati či na louce, nebo enduro test v náročném terénu. Při přejezdech se čas neměří, ale v daném čase se musí dojet ke startu následujícího testu. Nelze vynechat ani kontrolní stanoviště, jinak závodník dostane trestné body nebo může být vyloučen. Enduro soutěže mají i své mistrovství světa. Enduro motocykly vyrábějí i nejznámější výrobci jako Husqvarna, KTM, Honda Yamaha, Suzuki, Kawasaki a další.


Co je to Enduro? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Enduro. Co znamená odborný pojem Enduro z kategorie Sport?

Provozovatel neručí za správnost či přesnost obsahu webových stránek. Napsáno redaktory Superia.cz

Definici pojmu Enduro sdílejte s rodinou a kamarády na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Termín Enduro je v kategorii sport

Klíčová slova: Enduro, slovo, popis, vysvětlení, terminus technicus, co znamená, definice, formulace, terminologie, lexikon, heslo, informace, význam, přesný výraz, sport, odborné názvosloví, co to je, slovník


Pojem Enduro je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Co označuje termín Enduro? Definice slova, termínu z projektu Wikipedia

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Enduro je kolektivní motocyklový sport, při němž je úkolem jezdce na motocyklu projet terénním úsekem co nejvícekrát v co nejkratší době.
Závodí se na přírodní trati s hlinitým nebo hlinitopísčitým povrchem na speciálním motocyklu, který musí splňovat nutnou výbavu pro silniční provoz. Trať se skládá z testů a přejezdů. Testy jsou na vytyčené trati a měří se na nich čas průjezdu. Testy bývají nejčastěji ve formě cross testu (jezdí se po vytyčené motokrosové trati nebo na louce) či enduro testu (kdy se jezdí velmi náročný terén s prudkými výjezdy a sjezdy). U přejezdů se neměří čas, ale je nutno dojet ve stanoveném čase na start dalšího testu. Na přejezdové trase jsou kontrolní místa, která jezdec nesmí vynechat, jinak dostává trestné body, nebo hrozí vyloučení ze soutěže. Přejezdové trasy mohou vést i po běžných komunikacích nebo obcemi, kde závodník musí dodržovat pravidla silničního provozu.
Vrcholovým podnikem je mistrovství světa. Sportovci se sdružují pod Mezinárodní motocyklovou federaci FIM. Nejznámější motocyklovou soutěží v enduru je Mezinárodní motocyklová šestidenní nebo vytrvalostní závody typu Rallye Dakar.
Slovo enduro je odvozeno z anglického endurance (výdrž).

Pro více informací o heslu Enduro zkuste navštívit tyto odkazy

Vyhledat slovo Enduro ve Wikislovníku

Hledat termín Enduro na Google.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Enduro ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít výraz Enduro ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Enduro ve Wikimedia Commons

Vyhledat pojem Enduro ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Enduro například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v projektu slovnik.cz, v Google obrázcích, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v Lingea slovnících.

Vybrané termíny, slova, pojmy

Právě jste zjistili co znamená Enduro? resp. co přesně označuje termín Enduro? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Enduro, odpověď na dotaz co je to Enduro?. Víte např. kdo to je Kazišuk? Znáte a víte kdo je Tyčkař? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Radíme proto zkusit hledat pojem Enduro v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je sport. Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. Ty lze dále používat při splnění licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího zajímavosti, definice odborných pojmů, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Chcete si zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Jedním z rychlých a levných způsobů je změna tapety pracovní plochy. Mezi neoblíbenější pozadí patří horský vrchol, kapky vody a obilí.