Co je to?
Odborný výraz, definice slova Městys. Co znamená slovo Městys z kategorie Politika?

Co je Městys?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Městys?

Městys je historické a nedávno (v roce 2006) obnovené označení statutu obce. Městys neboli městečko je co do velikosti něco mezi vesnicí a městem. V minulosti sloužily městyse jako spádová městečka pro okolní vesnice a na rozdíl od nich měly právo pořádat trhy. Označení městys může používat obec, která byla městysem přes 17. květnem 1954 a která o to požádá předsedu Poslanecké sněmovny. Ten může také stanovit nové městy. V září 2017 bylo v České republice 221 obcí se statusem Městyse. Drtivé většině z nich byl status navrácen. Nově stanovené městyse patří Okříšky, Slabce, Pavlíkov a Ševětín.


Co je to Městys? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Městys. Co znamená slovo Městys z kategorie Politika?

Přes neustálou opakovanou kontrolu mohou být v textech chyby za něž se předem omlouváme. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na webových službách typu Pinterest, Facebook, Twitter nebo Reddit.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo Městys patří do kategorie politika

Klíčová slova: formulace, názvosloví, význam pojmu, politika, termín, vysvětlení, terminus technicus, pojem, slovo, terminologie, synonymum, wiki, význam slova, co znamená, co to je, informace, přesný význam, význam


Pojem Městys je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Městys? Definice slova, termínu z Wikipedie

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Městys nebo také městečko je typ obcí velikostně a významově stojící mezi městem a vsí. V minulosti se jednalo o sídla, kterým bylo uděleno právo pořádat týdenní a dobytčí trhy (tím se městyse lišily od vsí) a zpočátku výjimečně i výroční trhy. Městyse musely plnit roli spádového městečka pro okolní vesnice. Na rozdíl od města zde bylo mnohem silněji zastoupeno zemědělství a sociální a profesní rozvrstvení nebylo tak výrazné.

Pro další informace o termínu Městys zkuste tyto odkazy

Hledat výraz Městys ve Wikizdrojích

Zkusit najít výraz Městys ve Wikislovníku

Vyhledat termín Městys ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat pojem Městys na Google obrázcích

Zkusit najít slovo Městys ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Městys ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Městys například ve vyhledávači Seznam.cz, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Microsoft Bing, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v Lingea slovnících.

Často hledané pojmy, výrazy, odborné termíny a slova

Právě nyní již víte jaký je přesný význam slova Městys? resp. co přesně znamená slovo Městys? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Městys, odpověď na dotaz co je to Městys?. Víte např. kdo to je Letuška? Znáte a víte kdo je Mažoretka? Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Doporučujeme vám proto porozhlédnout se v jiných kategoriích (než politika). Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, vážení návštěvníci, děkujeme za návštěvu webových stránek shromažďujících zajímavosti, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, popisy termínů, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Máte chvilinku času? Pokud je vaše odpověď kladná tak se podívejte na partnerskou stránku plnou tapet plochu počítače. Nejoblínější tapety jsou krajina, blesky a jezero..